Brązowy ryż z jabłkiem
Składniki:
· brązowy ryż (120 g)
· jabłko
· cynamon, sól kamienna
· opcjonalnie: masło lub śmietana lub jogurt, rodzynki, inne owoce (np: banan, gruszka, bakalie), laska wanilii
Do garnka z grubym dnem wsypujemy ryż i wlewamy dwa razy tyle wody (120 g to około 3/4 szklanki więc dodajemy 1 i 1/2 szklanki wody). Dodajemy do tego jabłko pokrojone na ósemki, najlepiej razem ze skórką (jabłko można też dodać w późniejszej fazie gotowania lub ugotować osobno). Dodajemy cynamonu, nieco soli, całość zagotowujemy a następnie redukujemy grzanie do minimum i kontynuujemy gotowanie pod przykryciem. Zanim ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki mija zazwyczaj więcej niż pół godziny. Pod koniec gotowania można dodać łyżkę masła lub prawdziwej śmietany czy jogurtu co bardzo poprawia smak. Podane ilości wystarczają na dwie porcje lub jedną bardzo dużą.Dla osób, które lubią dużo słodkiego smaku dobrą opcją może być dodanie garści rodzynek i innych bakalii do gotowania. W ostateczności można dodać łyżkę miodu - unikajmy dodawania cukru.Brązowy ryż może się wydawać nieco za twardy dla osób przyzwyczajonych do białego. Można go wtedy pogotować nieco dłużej lub dać mu nieco czasu (wrzucając do termosu jeżeli planujemy śniadanie w pracy lub pozostawiając w garnku pod przykryciem - już nie grzejąc). Ryż można jeść też nieco twardawy (to może być dobre ćwiczenie przeżuwania - każdy kęs należy przeżuć kilkadziesiąt razy). Dobrym pomysłem jest namoczenie brązowego ryżu w wodzie dzień wcześniej - szybciej stanie się miękki i zyska na wartości.
MonikaBk