Ryba pieczona
· 1 kg karpia, tołpygi lub innej ryby
· 1 szklanka 18-proc. śmietany
· 2 duże ząbki czosnku
· 1 cytryna
· 3 łyżki oliwy
· 2 czubate łyżeczki ziół (bazylia, majeranek, tymianek)
· 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
· po 1 małym pęczku szczypiorku i natki pietruszki
· 1 pomidor
· sól, pieprz
Sprawioną i umytą rybę pokrój w dzwonka. Cytrynę umyj, połowę zostaw do dekoracji, a z reszty wyciśnij sok. Skrop nim rybę i odstaw na 1/2 godziny. Czosnek zmiażdż, wymieszaj z solą, pieprzem, przyprawami ziołowymi i łyżką oleju, natrzyj kawałki ryby. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 190 stopni. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop resztą oleju i winem. Wstaw do gorącego piekarnika na 30–40 minut. Szczypiorek i połowę natki drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną. Gdy ryba zacznie się rumienić, zalej ją śmietaną i piecz jeszcze przez chwilę. Przed podaniem udekoruj natką, pomidorem i cytryną.
gosicka