Tarta kokosowa
Smak kokosów w zimowy wieczór przywoła wspomnienie wakacji na słonecznej plaży.
2 szklanki pszennej mąki
0,75 kostki zmrożonego masła – 15 dag
pół szklanki cukru
dwa żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
nadzienie:
1,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru
3 jajka
pół kostki masła – około 10 dag
około pół szklanki kwaśnej i tłustej śmietany (co najmniej
18%)
spora szczypta cynamonu
czas przygotowania: 70 minut
poziom trudności: łatwe
blacha: o średnicy 28 cm
Sposób przygotowania
1. Mąkę i margarynę siekam nożem, aż margaryna będzie w małych kawałeczkach. Dodaję
do tego żółtka, śmietanę, solę i bardzo, ale to bardzo szybko zagniatam w kulę. Ciasta nie
wyrabiam, doprowadzam je tylko do takiego stanu, by całość była mniej więcej sklejona
w jedną bryłę. Ciasto owinięte w folię ląduje w zamrażalniku.
2. Przygotowuję nadzienie: masło ucieram z cukrem na pulchną masę. Stopniowo dodaję
jajka cały czas ucierając. Wsypuję wiórki kokosowe, cynamon, mieszam i wlewam tyle
śmietany, by masa miała kremową konsystencję.
3. Po jakiejś pół godzinie wyciągam ciasto z zamrażalnika i dokładnie wylepiam nim formę
do pieczenia. Warstwa ciasta powinna mieć nie więcej niż centymetr grubości. Nie
zapominam o brzegach formy – wylepiam je ciastem na wysokość około 2-3 cm. Ciasto
wielokrotnie nakłuwam widelcem.
4. Tak przygotowane ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut
– do lekkiego zrumienienia.
5. Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i wylewam na nie nadzienie, rozprowadzając je
równomiernie po całej powierzchni. Tartę wkładam ponownie do pieca nagrzanego do
temperatury 200 stopni, gdzie będzie się piekła około 15-20 minut, to znaczy do czasu,
kiedy jej brzegi lekko zbrązowieją.
gosicka