Tarta kokosowa.doc

(25 KB) Pobierz

Tarta kokosowa

Smak kokosów w zimowy wieczór przywoła wspomnienie wakacji na słonecznej plaży.

2 szklanki pszennej mąki

0,75 kostki zmrożonego masła – 15 dag

pół szklanki cukru

dwa żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

szczypta soli

nadzienie:

1,5 szklanki wiórków kokosowych

0,5 szklanki cukru

3 jajka

pół kostki masła – około 10 dag

około pół szklanki kwaśnej i tłustej śmietany (co najmniej

18%)

spora szczypta cynamonu

czas przygotowania: 70 minut

poziom trudności: łatwe

blacha: o średnicy 28 cm

Sposób przygotowania

1. Mąkę i margarynę siekam nożem, aż margaryna będzie w małych kawałeczkach. Dodaję

do tego żółtka, śmietanę, solę i bardzo, ale to bardzo szybko zagniatam w kulę. Ciasta nie

wyrabiam, doprowadzam je tylko do takiego stanu, by całość była mniej więcej sklejona

w jedną bryłę. Ciasto owinięte w folię ląduje w zamrażalniku.

2. Przygotowuję nadzienie: masło ucieram z cukrem na pulchną masę. Stopniowo dodaję

jajka cały czas ucierając. Wsypuję wiórki kokosowe, cynamon, mieszam i wlewam tyle

śmietany, by masa miała kremową konsystencję.

3. Po jakiejś pół godzinie wyciągam ciasto z zamrażalnika i dokładnie wylepiam nim formę

do pieczenia. Warstwa ciasta powinna mieć nie więcej niż centymetr grubości. Nie

zapominam o brzegach formy – wylepiam je ciastem na wysokość około 2-3 cm. Ciasto

wielokrotnie nakłuwam widelcem.

4. Tak przygotowane ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut

– do lekkiego zrumienienia.

5. Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i wylewam na nie nadzienie, rozprowadzając je

równomiernie po całej powierzchni. Tartę wkładam ponownie do pieca nagrzanego do

temperatury 200 stopni, gdzie będzie się piekła około 15-20 minut, to znaczy do czasu,

kiedy jej brzegi lekko zbrązowieją.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin