przepis na zupe dyniową i dżem z cukini.rtf

(1 KB) Pobierz

ZUPA DYNIOWA

 

1* dynai HAKIDO lub zwykła (nie za duża)

2* marchewka średnia

1*kartofel (w zależności od wielkości dyni-średni lub duży)

cienki plasterek imbiru świeżego

1* ząbek czosnku

rosołek

na koniec podsmażona cebula

sół,pieprz,maga do smaku

jak zupa jest już na talerzu na środek kleks śmietany mozna posypać prazonymi pestkami dyni i zrobić kółeczko z oleju dyniowego

sok z cytryny(trochę)

 

 

Dynie obrać ze skóry i wydrążyć z pestek.Pokroic na grubszą  kostkę,do tego całą resztę- wszystko pokrojone.Zaleć wodą tylko zeby przykryło warzywa i gotować do miękkości.Zmiksować na koniec troche cytryny i przysmazona cebulka.

 

 

 

 

ANANAAS Z CUKINI

 

2I 1/2 KG. OBRANEJ I WYDRĄŻONEJ CUKINI

80 dkg. cukru

2 płaskie  łyżeczki kwasku cytrynowego

1 szt.cunier waniliowy

 

Cukinie pokroić w kostkę posypać cukrem  i kwaskiem cytrynowym ,wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc.

Na drugi dzień przełozyć do garnka i gotować do 20 minut-czas gotowania w zalezności od twardości cukini(nie rozgotować)

Do słoików i zapasteryzować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin