Zad. 1 W podanym wykazie podkreśl gruczoły trawienne ( wypisz na karcie odpowiedzi) : gardło, ślinianki, dwunastnica, wątroba, macica, żołądek, jelito grube, trzustka, odbytnica, jądra, migdały, przełyk.
Zad 2 Skonstruuj tabelę, w której opiszesz proces trawienia białek. Wskaż nazwę enzymu trawiącego, miejsce trawienia i produkty trawienia.
Zad.3 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni wątroba. (4 funkcje)
Zad. 4 Podaj definicję białka pełnowartościowego oraz przykład pokarmu, który zawiera takie białko.
Zad. 5 W pokarmach, np. w smalcu i oleju słonecznikowym, mogą występować różne rodzaje tłuszczów.
Oceń, który z nich dostarcza organizmowi bardziej wartościowego rodzaju tłuszczu, uzasadniając odpowiedź jednym argumentem.
Zad. 6 Poniżej podano krzywe zależności między pH a aktywnością niektórych enzymów
Który z wykresów uzyskano dla:
a) pepsyny,
b) trypsyny.
Zad .7 Założono dwie równoległe hodowle kijanek:
• w I karmiono zwierzęta od początku wyłącznie suszoną pokrzywą;
• w II karmiono kijanki wyłącznie dafniami.
Obydwie hodowle były prowadzone w identycznych warunkach. W momencie, gdy kijanki miały tylne odnóża dobrze wykształcone, umieszczono je kolejno na szalkach i liczono skręty jelita, oddzielnie z hodowli I i II.
- Sformułuj problem badawczy do tego doświadczenia.
Postaw hipotezę do przedstawionego problemu badawczego.
Zad. 8 Wymień dwa hormony tkankowe wydzielane w układzie pokarmowym. Określ funkcję, jaką pełni każdy z nich.
Zad. 9 Spróbuj przekonać koleżankę stosującą dietę wegetariańską o konieczności spożywania białka zwierzęcego. Podaj dwa argumenty, którymi możesz się posłużyć w dyskusji.
Zad. 10 Przeczytaj uważnie tekst i na jego podstawie wykonaj polecenia.„Zapotrzebowanie energetyczne przeciętnego człowieka pokrywane jest przez trzy podstawowe składniki odżywcze: białko (12%), tłuszcz (25%) i węglowodany (63%). Minimalne zapotrzebowanie na białko dla wyrównania koniecznego dla życia bilansu azotowego wynosi 0,5 g/kg masy ciała/dobę, jednak dla normalnej wydolności potrzebne jest dwa razy tyle (białkowe minimum funkcjonalne), przy czym polowa musi być dostarczona w postaci białka zwierzęcego (mięso, ryby, mleko, jajka). Białko zwierzęce zapewnia zaopatrzenie organizmu w niezbędne aminokwasy, do których należą: histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina, a u dzieci prócz tych aminokwasów - arginina. Większość białek roślinnych zawiera ich niewystarczające ilości, co powoduje, że wartość biologiczna tych substancji jest o połowę mniejsza".
a) Oblicz, ile białka pochodzenia zwierzęcego powinno się znaleźć w dobowej diecie osoby ważącej 55 kg.
b) Przedstaw w postaci diagramu kołowego procentowy udział podstawowych składników odżywczych w zaspokajaniu potrzeb energetycznych organizmu.
c) Wymienione w tekście aminokwasy należą do tak zwanych aminokwasów egzogennych. Wyjaśnij znaczenie tego terminu.
d) Spróbuj przekonać koleżankę stosującą dietę wegetariańską o konieczności spożywania białka zwierzęcego. Podaj dwa argumenty, którymi możesz się posłużyć w dyskusji.
11 Za pomocą współczynnika masy ciała WMC (ang. BMI - body mass index) oceń, czy twoja waga jest prawidłowa:
WMC = masa ciała [kg] /wzrost2 [m].
Współczynnik masy ciata (WMC)
Stan zdrowotny związany z masą ciata
Ryzyko wystąpienia chorób towarzyszących otyłości
poniżej 18,5 18,5-24,9 25-29,9 30-34,9 35-39,9 40 i więcej
niedowaga norma nadwaga otyłość I stopnia otyłość II stopnia otytość III stopnia
niskie średnie podwyższone umiarkowanie wysokie wysokie bardzo wysokie
Wytłumacz, dlaczego otyłość jest chorobą. Wymień choroby towarzyszące otyłości. .
12. Przeanalizuj poniższy wykres i wykonaj polecenia.
a) Omów zależność przedstawioną na wykresie.
b) Podaj średnią wartość odsetka osób z dużą nadwagą w całej populacji objętej badaniem.
c) Wskaż grupę wiekową najbardziej narażoną na wystąpienie chorób towarzyszących otyłości.
d) Posługując się danymi z wykresu, oceń społeczne znaczenie występowania otyłości.
13. Podaj i omów co najmniej dwie przyczyny otyłości występującej u:
a) dzieci i młodzieży w wieku szkolnym,
b) ludzi w wieku średnim.
14. Wykres przedstawia rozkład współczynnika masy ciała w populacji młodzieży w wieku15-19 lat. Wykonaj następujące polecenia:
a) Podaj, jaka część badanej populacji młodzieży ma niedowagę.
b) Wymień dwie prawdopodobne przyczyny występowania niedowagi wśród badanej grupy wiekowej młodzieży.
15. Przedstaw konsekwencje zdrowotne stanu niedowagi w wieku 15-19 lat.
cirelly