GALANTYNA Z KURCZAKA
SKŁADNIKI:
l 1 kurczak obrany z kości i ze skóry
l ½ puszki kukurydzy
l papryka (różne kolory po ćwiartce)
l sól
l pieprz
l wegeta
WYKONANIE:
o Paprykę rozdrobnić – czas 5 sek., obr. poz. 4 i przełożyć do miseczki
o Mięso zemleć (porcjami ok. 300 g. na jedno mielenie) – czas 10 sek., obr. poz. 7
o Dodać kukurydzę, paprykę, przyprawy i wymieszać – czas 5 sek., obr. poz 3 do uzyskania jednolitej masy.
o Na folię aluminiową posmarowaną olejem wyłożyć mięso, zwinąć jak roladę (kształt cukierka)
o Do naczynia wlać ½ l wody, nałożyć przystawkę VAROMA i ułożyć na niej rolady, gotować na parze – czas 30 min., temp. Varoma, obr. poz. 1.
o Galantynę podajemy na zimno
ROLADA Z TRZECH MIĘS
l 500g wołowiny (pieczeń)
l 150g mięsa drobiowego
l 300g cielęciny (pieczeń)
l 100g mrożonego odciśniętego szpinaku
l przyprawa do drobiu
o Wołowinę pokroić w kawałki i zemleć w dwóch porcjach – czas 10 sek., obr. poz. 7, przyprawić solą, pieprzem i przełożyć do miseczki.
o Cielęcinę pokroić w kawałki i zemleć – czas 20 sek., obr. poz. 7, dodać szpinak, sól, pieprz, wegetę i wymieszać – czas 10 sek., obr. poz. 5
o Mięso drobiowe pokroić w paski i przyprawić
o Na folię aluminiową posmarowaną olejem wyłożyć mięso warstwami. 1 warstwa mięso wołowe, 2 warstwa cielęcina ze szpinakiem, 3 warstwa paski z mięsa drobiowego.
o Całość zwinąć jak roladę, zamknąć na końcach jak cukierki.
o Do naczynia wlać ½ l wody, nakłożyć przystawkę VAROMA, ułożyć na niej roladę i gotować na parze – czas 40 min., temp. Varoma, obr. poz. 1
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z MUSEM BROKUŁOWYM NA ZIMNO
l 4-5 sztuk polędwiczek wieprzowych
l 30 dag brokułów
l 300 g masła
o Do naczynia wlać ½ l wody.
o Brokuły włożyć do koszyczka i gotować – czas 15 min., temp. VAROMA, obr. poz. 1.
o Brokuły zmiksować – czas 20 sek., obr. poz. 7, dodać masło i utrzeć na pulchną masę – czas 30 sek., obr. poz. 5, masę zgarnąć kopystką ze ścianek, przyprawić solą i pieprzem i ucierać jeszcze – czas 5 sek., obr. poz. 4
o Do naczynia wlać ½ l wody, nałożyć przystawkę VAROMA, ułożyć na niej przyprawione polędwiczki i gotować na parze – czas 30 min., temp. Varoma, obr. poz. 1
o Wystudzone polędwiczki pokroić w plastry i każdy udekorować musem brokułowym
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z MUSEM CHRZANOWYM
l 2-3 sztuki polędwiczek wieprzowych
l 3 łyżki miodu
l 3 łyżki oliwy
l 100ml wódki
l przyprawa do wieprzowiny
SKŁADNIKI NA MUS:
l 200 g utartego chrzanu
l 200 ml śmietany 30%
l 1 łyżeczka cukru
l 3 łyżeczki soku z cytryny
l szczypta soli
l 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w
2 MT gorącej wody
o Polędwiczki przyprawić solą, pieprzem i przyprawą, natrzeć miodem, ułożyć w miseczce, zalać wódką i oliwą i odstawić na kilka godzin
o Do naczynia wlać ½ l wody, nałożyć przystawkę VAROMA, ułożyć na niej przyprawione polędwiczki i gotować na parze – czas 40 min., temp. VAROMA, obr. poz. 1.
o Wystudzone polędwiczki pokroić w skośne plastry grubości 1cm i ułożyć na półmisku
Wykonanie musu:
o Chrzan, cukier, sól i sok z cytryny wymieszać w miseczce
o Ubić śmietanę na sztywno za pomocą motylka – czas kilkanaście sek., obr. poz. 4
o Zmniejszyć obroty do poz. 3, i przez otwór w pokrywie dodać chrzan, oraz ½ MT rozpuszczonej schłodzonej żelatyny, i lekko wymieszać – czas 5 sek., obr. poz. 3.
o Przygotowany mus nakładać na plastry polędwiczek szprycą i każdą porcję polać tężejącą żelatyną
KIESZONKA DROBIOWA
l 4 filety z kurczaka (duże)
l 1 papryka (ok. 100g)
l 1 cukinia (ok. 100g)
l 200g mozarelli
l przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia
o Cukinię rozdrobnić – czas 5 sek., obr. poz. 4.
o Paprykę pokroić w drobną kostkę (lub rozdrobnić tak jak cukinię).
o Mozarellę pokroić w kostkę.
o Do naczynia dodać paprykę, mozarellę, bazylię, sól, wymieszać – 5 sek., obr. poz. 4.
o Filet z kurczaka naciąć tak, aby powstała kieszonka i umieścić w niej wcześniej przygotowany farsz. Spiąć wykałaczkami.
o Przygotowane filety przyprawić solą i przyprawą do kurczaka.
o Do naczynia wlać ½ l wody, nałożyć przystawkę VAROMA, ułożyć na niej przyprawione filety i gotować na parze – czas 30 min., temp. VAROMA, obr. poz. 1.
Podawać z dowolnie dobranym sosem.
SCHAB ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
l 600g schabu bez kości
l 250g szpinaku mrożonego w liściach
l 3 ząbki czosnku
l 50g suszonych pomidorów w zalewie
l przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego
l 1 opakowanie mozarelli lub zottarelli
o Czosnek rozdrobnić – czas 4 sek. obr. poz. 5.
o Rozmrożony szpinak odcisnąć i pokroić, włożyć do naczynia.
o Dodać pokrojone w paski pomidory i mozarellę (można dodać kilka kropel zalewy z pomidorów).
o Wymieszać czas – 5 sek. obr. poz. 4.
o Schab pokroić w plastry (12 sztuk, każdy 0.5 cm), rozbić i przyprawić.
o Na dwóch foliach aluminiowych posmarowanych olejem ułożyć plastry tak blisko siebie, aby utworzyły prostokąty. Na każdy prostokąt wyłożyć farsz.
o Zwinąć jak roladę, i zamknąć na końcach jak cukierki.
o Do naczynia wlać ½ l wody, nałożyć przystawkę VAROMA, ułożyć na niej rolady i gotować na parze – czas 30 min. temp. VAROMA, obr. poz. 1.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE
Z CZARNEGO BZU
l 2 – 3 sztuki polędwiczek wieprzowych
l 200 ml wina czerwonego wytrawnego
l sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny
SKŁADNIKI NA SOS:
l 20 g suszonych owoców z czarnego bzu
l 4 łyżki syropu z czarnego bzu
l 4 łyżki miodu
l 4 MT wina czerwonego wytrawnego
WYKONANIE SOSU:
elinae