Dania wykwintne na TM.doc

(124 KB) Pobierz
HUMMUS (pasta z cieciorki)

GALANTYNA Z KURCZAKA

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

l     1 kurczak obrany z kości i ze skóry

l     ½ puszki kukurydzy

l     papryka (różne kolory po ćwiartce)

l     sól

l     pieprz

l     wegeta

 

 

 

 

WYKONANIE:

 

o       Paprykę rozdrobnić – czas 5 sek., obr. poz. 4 i przełożyć do miseczki

o       Mięso zemleć (porcjami ok. 300 g. na jedno mielenie) – czas 10 sek., obr. poz. 7

o       Dodać kukurydzę, paprykę, przyprawy i wymieszać – czas 5 sek., obr. poz 3 do uzyskania jednolitej masy.

o       Na folię aluminiową posmarowaną olejem wyłożyć mięso, zwinąć jak roladę (kształt cukierka)

 

o       Do naczynia wlać  ½ l wody, nałożyć przystawkę VAROMA i ułożyć na niej rolady, gotować na parze – czas 30 min., temp. Varoma, obr. poz. 1.

 

o       Galantynę podajemy na zimno

 

 

 

 

ROLADA Z TRZECH MIĘS

 

SKŁADNIKI:

 

l     500g wołowiny (pieczeń)

l     150g mięsa drobiowego

l     300g cielęciny (pieczeń)

l     100g mrożonego odciśniętego szpinaku

l     sól

l     pieprz

l     wegeta

l     przyprawa do drobiu

 

 

WYKONANIE:

 

o       Wołowinę pokroić w kawałki i zemleć w dwóch porcjach – czas 10 sek.,  obr. poz. 7, przyprawić solą, pieprzem i przełożyć do miseczki.

 

o       Cielęcinę pokroić w kawałki i zemleć – czas 20 sek.,  obr. poz. 7, dodać szpinak, sól, pieprz, wegetę i wymieszać – czas 10 sek.,  obr. poz. 5

 

o       Mięso drobiowe pokroić w paski i przyprawić

             

o       Na folię aluminiową posmarowaną olejem wyłożyć mięso warstwami. 1 warstwa mięso wołowe, 2 warstwa cielęcina ze szpinakiem, 3 warstwa paski z mięsa drobiowego.

 

o       Całość  zwinąć jak roladę, zamknąć na końcach jak cukierki.

 

o       Do naczynia wlać ½ l wody, nakłożyć przystawkę VAROMA, ułożyć na niej roladę i gotować na parze – czas 40 min., temp. Varoma, obr. poz. 1

 

 

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z MUSEM BROKUŁOWYM NA ZIMNO

 

 

SKŁADNIKI:

 

l     4-5 sztuk polędwiczek wieprzowych

l     30 dag brokułów

l     300 g masła

l     sól

l     pieprz

 

 

WYKONANIE:

 

o       Do naczynia wlać ½ l wody.

 

o       Brokuły włożyć do koszyczka i gotować – czas 15 min., temp. VAROMA,  obr. poz. 1.

 

o       Brokuły zmiksować – czas 20 sek., obr. poz. 7, dodać masło i utrzeć na pulchną masę – czas 30 sek., obr. poz. 5, masę zgarnąć kopystką ze ścianek, przyprawić solą i pieprzem i ucierać jeszcze – czas 5 sek., obr. poz. 4

 

o       Do naczynia wlać ½ l wody, nałożyć przystawkę VAROMA, ułożyć na niej przyprawione polędwiczki i gotować na parze – czas 30 min., temp. Varoma, obr. poz. 1

 

o       Wystudzone polędwiczki pokroić w plastry i każdy udekorować musem brokułowym

 

 

 

 

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z MUSEM CHRZANOWYM

 

 


SKŁADNIKI:

 

l     2-3 sztuki polędwiczek wieprzowych

l     3 łyżki miodu

l     3 łyżki oliwy

l     100ml wódki

l     sól

l     pieprz

l     przyprawa do wieprzowiny

 

SKŁADNIKI NA MUS:

 

l     200 g utartego chrzanu

l     200 ml śmietany 30%

l     1 łyżeczka cukru

l     3 łyżeczki soku z cytryny

l     szczypta soli

l     4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w

              2 MT gorącej wody

 


 

WYKONANIE:

 

o       Polędwiczki przyprawić solą, pieprzem i przyprawą, natrzeć miodem, ułożyć w miseczce, zalać wódką i oliwą i odstawić na kilka godzin

 

o       Do naczynia wlać ½ l wody, nałożyć przystawkę VAROMA, ułożyć na niej przyprawione polędwiczki i gotować na parze – czas 40 min., temp. VAROMA, obr. poz. 1.

 

o       Wystudzone polędwiczki pokroić w skośne plastry grubości 1cm i ułożyć na półmisku

 

Wykonanie musu:

 

o       Chrzan, cukier, sól i sok z cytryny wymieszać w miseczce

 

o       Ubić śmietanę na sztywno za pomocą motylka – czas kilkanaście sek., obr. poz. 4

 

o       Zmniejszyć obroty do poz. 3, i przez otwór w pokrywie dodać chrzan, oraz ½ MT rozpuszczonej schłodzonej żelatyny, i lekko wymieszać – czas 5 sek., obr. poz. 3.

 

o       Przygotowany mus nakładać na plastry polędwiczek szprycą i każdą porcję polać tężejącą żelatyną

KIESZONKA DROBIOWA

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

l     4 filety z kurczaka (duże)

l     1 papryka (ok. 100g)

l     1 cukinia (ok. 100g)

l     200g mozarelli

l     przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia

 

 

WYKONANIE:

 

o       Cukinię rozdrobnić – czas 5 sek., obr. poz. 4.

o       Paprykę pokroić w drobną kostkę (lub rozdrobnić tak jak cukinię).

o       Mozarellę pokroić w kostkę.

o       Do naczynia dodać paprykę, mozarellę, bazylię, sól, wymieszać – 5 sek., obr. poz. 4.

o       Filet z kurczaka naciąć tak, aby powstała kieszonka i umieścić w niej wcześniej przygotowany farsz. Spiąć wykałaczkami.

 

o       Przygotowane filety przyprawić solą i przyprawą do kurczaka.

 

o       Do naczynia wlać ½ l wody, nałożyć przystawkę VAROMA, ułożyć na niej przyprawione filety i gotować na parze – czas 30 min., temp. VAROMA, obr. poz. 1.

 

Podawać z dowolnie dobranym sosem.

 

 

SCHAB ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

 

SKŁADNIKI:

l        600g schabu bez kości

l        250g szpinaku mrożonego w liściach

l        3 ząbki czosnku

l        50g suszonych pomidorów w zalewie

l        przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego

l        1 opakowanie mozarelli lub zottarelli

 

WYKONANIE:

o       Czosnek rozdrobnić – czas 4 sek. obr. poz. 5.

 

o       Rozmrożony szpinak odcisnąć i pokroić, włożyć do naczynia.

 

o       Dodać pokrojone w paski pomidory i mozarellę (można dodać kilka kropel zalewy z pomidorów).

 

o       Wymieszać czas – 5 sek. obr. poz. 4.

 

o       Schab pokroić w plastry (12 sztuk, każdy 0.5 cm), rozbić i przyprawić.

 

o       Na dwóch foliach aluminiowych posmarowanych olejem ułożyć plastry tak blisko siebie, aby utworzyły prostokąty. Na każdy prostokąt wyłożyć farsz.

 

o       Zwinąć jak roladę, i zamknąć na końcach jak cukierki.

o       Do naczynia wlać ½ l wody, nałożyć przystawkę VAROMA, ułożyć na niej rolady i gotować na parze – czas 30 min. temp. VAROMA, obr. poz. 1.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE

Z CZARNEGO BZU

 

 

 


SKŁADNIKI:

 

l        2 – 3 sztuki polędwiczek wieprzowych

l        200 ml wina czerwonego wytrawnego

l        sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny

 

SKŁADNIKI NA SOS:

 

l        20 g suszonych owoców z czarnego bzu

l        4 łyżki syropu z czarnego bzu

l        4 łyżki miodu

l        4 MT wina czerwonego wytrawnego


 

WYKONANIE SOSU:

 

  • Do naczynia włożyć...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin