Bomba czekoladowa.pdf

(51 KB) Pobierz
58404499 UNPDF
Bomba czekoladowa
Składniki
40 dag śmietanki kremówki, 20 dag drobno pokrojonej gorzkiej
czekolady, po 10 dag cukru i posiekanych orzechów laskowych.
Jasny biszkopt upieczony poprzedniego dnia, 5 łyżek rumu,
cukier puder i kakao do posypania.
Sposób przyrządzania
Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie połowy. Za pomocą okrągłej formy wyciąć z jednej
części biszkoptu koło, a drugą pokroić na paski szerokości 1 cm. Okrągłą formę lub
miskę pojemności 1,5 litra wyłołyć przezroczystą folią. Ułożyć w niej ciasno paski ciasta
jasną stroną do góry, nasączyć 3 łyżkami rumu i odstawić w chłodne miejsce.
30 dag śmietanki podgrzać i rozpuścić w niej 15 dag czekolady. Zostawić na 20 min w
chłodnym miejscu, a następnie lekko ubić. Posmarować równomiernie paski ciasta i
odstawić w chłodne miejsce. Resztę śmietanki ubić na sztywno z cukrem, dodać orzechy
i resztę czekolady. Zmieszać krem z resztą rumu i napełnić formę. Wyrównać
powierzchnię i obciąć wystające ponad krem części biszkoptu. Przykryć przygotowanym
kołem ciasta, owinąć folią i zamrażać ok. 4-5 godzin. Wyłożyć na talerz, usunąć folię i
posypać najpierw cukrem pudrem, a potem kakao. Pokroić na kawałki i podawać.
1 porcja zawiera: 4 g białka, 16 g tłuszczu, 1,2 g błonnika, 66 mg cholesterolu.
 
58404499.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin