Lubię gotować POTRAWY NA LATO Prószyński i S-ka т І ^■і9||771233' U їде Mlii ііІІІІІІ^ 771 ?^1 Ż9799:-, ||и|1 W DANIU MIESIĄCA-parówki Specjalności kuchni szanghajskiej Na upaty - zimne torty Przyjęcie na letnisku Łatwe, szybkie i smaczne potrawy z jagodami Tajemnice generalskiej polędwicy „Wellington" POTRAWY WAKACYJNE Jajecznica klasyczna 2 jajka, 1 łyżeczka masła lub margaryny, 3-4 łyżki mleka lub wody, sól, pieprz Jajka umyć i wybić do miseczki, dodać mleko, posolić, popieprzyć i wymieszać. Na patelni stopić masło i wlać masę jajeczną. Gdy jajka zaczną się ścinać, zamieszać je, aby smażyły się równomiernie. Dobrze usmażona jajecznica powinna być pulchna i lśniąca. (1 porcja) Jajecznica D^ po myśliwsku 2 jajka, 2 łyżeczki masła, 2 łyżki mleka, 1 cebula (5 dag), 1 kurza wątróbka (7 dag), _________sól, pieprz_________ Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Wątróbkę umyć, osaczyć, pokroić w plasterki, dodać do cebuli i smażyć 2-3 min. Następnie wlać jajka, przygotowane według przepisu klasycznego, zamieszać i smażyć, aż całkowicie się zetną. Doprawić solą i pieprzem. (1 porcja) Jajecznica KIP z pomidorami 2 jajka, 2 pomidory (20 dag), 3 łyżeczki masła, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka szczypiorku lub natki pietruszki, sól, pieprz Pomidory opłukać, sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć na rozgrzane masło i chwilę smażyć. Gdy część soku wyparuje, wlać jajka przygotowane według przepisu klasycznego, zamieszać i smażyć, aż się zetną. Doprawić solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem. (1-2 porcje) Kalafior po sułtańsku ______1 kalafior (60 dag), po 5 dag rodzynek i łuskanych orzeszków ziemnych,_____ 1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, sól, pieprz Kalafior dokładnie oczyścić, opłukać, ugotować na półmięk-ko (8-10 min) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, osaczyć, ostudzić i podzielić na różyczki. Rodzynki umyć i osaczyć. Rozdrobniony kalafior wymieszać z rodzynkami, orzeszkami i majonezem. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Posypać natką. (4 porcje) Kalafior po włosku 1 kalafior (50 dag), 5 dag oliwek bez pestek, 2-3 pomidory (40 dag), 2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej, 1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag), ______cukier, sól, pieprz______ SOS 1/2 szklanki majonezu, ______2-3 łyżki śmietany______ ______18-procentowej,_______ 2 łyżeczki soku z cytryny, ______cukier, sól, pieprz______ Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po sułtańsku". Oliwki pokroić w paseczki (kilka całych owoców odłożyć do przybrania). Tuńczyka rozdrobnić. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki, wymieszać z kalafiorem i fasolką osaczoną z zalewy, posolić, popieprzyć i przełożyć do salaterki. Na warstwie sałatki położyć tuńczyka i posypać paseczkami oliwek. Przy/gotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, doprawić cukrem, solą oraz pieprzem. Sałatkę polać sosem i przybrać oliwkami. Przed podaniem oziębić 30 min w lodówce. (4-6 porcji) Kalafior z sosem brzoskwiniowym 1 kalafior (60 dag), cukier, sól SOS ______1/2 szklanki białego_____ ______wytrawnego wina,______ 4-6 brzoskwiń z puszki, _______3 łyżki majonezu,_______ 2 łyżki soku z cytryny, ______cukier, sól, pieprz______ Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po sułtańsku". Przygotować sos: brzoskwinie rozdrobnić (1 połówkę odłożyć do przybrania), zmiksować z winem i połączyć z majonezem. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Kalafior polać sosem i przybrać brzoskwinią. (4 porcje) Kalafior z szynką i groszkiem ______1 kalafior (60 dag),______ 20 dag groszku konserwowego, 10 dag szynki, 2 jajka ugotowane na twardo, 5 dag sera warmińskiego, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki śmietany _______18-procentowej,_______ 2 łyżki zieleniny, cukier, sól, pieprz; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: ________1 łyżka masła________ Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po suł-tańsku" (str. 2). Jajka obrać i posiekać. Szynkę pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Groszek osaczyć z zalewy. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie naczynia ułożyć kalafior i posypać go: jajkami, groszkiem oraz szynką. Potrawę polać śmietaną doprawioną solą i pieprzem, posypać serem i kawałeczkami masła. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przed podaniem posypać zieleniną. (4-6 porcji) Kalafior ze szpinakiem 1 kalafior (60 dag), cukier, sól SOS 20 dag szpinaku, 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, ______cukier, sól, pieprz______ Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po suł-tańsku" (str. 2). Przygotować sos: szczypiorek umyć, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć, od-cedzić, osaczyć, zmiksować wraz z czosnkiem, połączyć ze śmietaną i szczypiorkiem. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Kalafior polać sosem. (4 porcje) Kalafior z parówkami _____1 kalafior (60 dag),_____ 15 dag parówek, cukier, sól; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masła SOS 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1 szklanka bulionu z kostki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka kaparów, 1 łyżka przyprawy do zup, cukier, sól, pieprz Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po suł-tańsku" (str. 2). Przygotować sos: z masła i mąki zrobić białą zasmażkę. Wlać do niej zimny bulion i szybko mieszając, zagotować. Dodać koncentrat, kapary i przyprawę do zup. Doprawić cukrem, solą oraz pieprzem. Gotować 5-7 min na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, ułożyć na dnie naczynia, przykryć kalafiorem, polać, sosem i zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. (4 porcje) Parówki pieczone Щ ________6 parówek,________ 6 plastrów żółtego sera, 6 cienkich plasterków boczku lub bekonu, 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: ________2 łyżki masła________ Щ Ш ■_s» ш^4 jfHp, Parówki obrać z osłonek. Każdą zawinąć w plaster sera oraz plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Parówki ułożyć, jedna przy drugiej, w naczyniu i posypać tymiankiem, solą oraz pieprzem. Zapiekać 20-30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać z pieczywem. (2-3 porcje) Parówki zapiekane 6 parówek, 1 szklanka mleka ______skondensowanego______ _______niesłodzonego,_______ 15 dag startego żółtego sera (warmiński, tylżycki), 2 łyżki świeżo startego chrzanu, sól, pieprz Do rondelka wlać mleko, dodać starty ser, doprawić solą oraz pieprzem i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Parówki obrać z osłonek, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać chrzanem, a następnie zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką. Zamiast chrzanu można dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku. (2-3 porcje) Parówki smażone 6 parówek, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej lub innej panierki (ziarno sezamowe, zmielone orzechy, pokruszone płatki kukurydziane), 2 łyżki oleju Parówki obrać z osłonek i prze-kroić wzdłuż. Jajko z dodatkiem 2 łyżeczek wody roztrzepać widelcem na talerzu. Parówki maczać w jajku, ob-taczać w panierce i smażyć na gorącym oleju. Podawać z pieczywem i surówką. (2-3 porcje) Młode ziemniaki ЕШ3 z masłem ziołowym 1 kg ziemniaków, 10 dag masła, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki gęstej śmietany 22-procentowej, po 1 łyżce natki pietruszki __________i koperku,__________ po 1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry i słodkiej ______papryki, sól, pieprz;______ ________do przybrania:________ _________5 liści sałaty_________ Ziemniaki oskrobać, opłukać, zalać 2 1 posolonego wrzątku i ugotować. Masło podzielić na cztery części. Jedną część rozetrzeć widelcem z odrobiną soli i natką pietruszki. Drugą część wymieszać z koperkiem, trzecią - z curry, a czwartą - z papryką. Każdą część masła zawinąć w pergamin, formując mały wałeczek, i włożyć do lodówki. Czosnek obrać, posiekać, a następnie rozetrzeć z odrobiną pieprzu i soli, połączyć ze śmietaną. Sałatę opłukać i osaczyć. Ziemniaki włożyć do misy i przybrać sałatą. Masło pokroić w krążki, podać na liściu sałaty. Śmietanę podać w miseczce. (4-5 porcji) Młode ziemniaki w sosie serowym 70 dag ziemniaków,_____ _______1 cebula (7 dag),______ 1 czerwona papryka (15 dag), 2 jajka, 8 zielonych oliwek, 1 łyżeczka kurkumy, 1/4 łyżeczki przyprawy chili, ______sok z 1/2 cytryny,______ sól, pieprz; do przybrania: kilka liści sałaty SOS 10 dag tłustego białego sera, 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej, 1 zielona papryka (15 dag), sól, pieprz Ziemniaki oskrobać, opłukać, zalać w garnku 1,5 1 wrzącej wody, posolić i ugotować. Cebulę obrać, pokroić w talarki i włożyć do miseczki, dodać sok z cytryny, chili, sól, kurkumę oraz pieprz, wymieszać i pozostawić na 10 min. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego, a następnie pokroić w cienkie krążki. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Liście sałaty umyć i osaczyć. Przygotować sos: ser i śmietanę zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę i dodać do masy serowej. Masę podgrzać. Gorące ziemniaki wyłożyć na liście sałaty, polać ciepłym sosem, obłożyć krążkami cebuli, czerwonej papryki, a następnie posypać oliwkami. Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć przy ziemniakach. (3-4 porcje) Warzywa z wody Щ _____60 dag marchewki,_____ 1 seler naciowy (60 dag), ______2 łyżki masła, sól;______ _______do przybrania:________ 2 gałązki natki pietruszki ________i liście selera________ Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w słupki i gotować 5 min w posolonej wodzie. Seler podzielić na łodyżki, umyć, pokroić na kawałki i gotować 10 min w posolonej wodzie. ...
anusieneczka