Potrawy na lato.txt

(80 KB) Pobierz
Lubię gotować
POTRAWY
NA LATO

Prószyński  i S-ka
т      І
^■і9||771233'
U їде Mlii
ііІІІІІІ^
771 ?^1   Ż9799:-,     ||и|1
W DANIU MIESIĄCA-parówki
Specjalności kuchni szanghajskiej
Na upaty - zimne torty
Przyjęcie na letnisku
Łatwe, szybkie i smaczne potrawy z jagodami
Tajemnice generalskiej polędwicy „Wellington"
POTRAWY
WAKACYJNE
Jajecznica klasyczna
2 jajka, 1 łyżeczka masła
lub margaryny, 3-4 łyżki mleka
lub wody, sól, pieprz
Jajka umyć i wybić do miseczki, dodać mleko, posolić, popieprzyć i wymieszać. Na patelni stopić masło i wlać masę jajeczną. Gdy jajka zaczną się ścinać, zamieszać je, aby smażyły się równomiernie. Dobrze usmażona jajecznica powinna być pulchna i lśniąca.
(1 porcja)
Jajecznica  D^ po myśliwsku
2 jajka, 2 łyżeczki masła, 2 łyżki mleka, 1 cebula (5 dag),
1 kurza wątróbka (7 dag), _________sól, pieprz_________
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Wątróbkę umyć, osaczyć, pokroić w plasterki, dodać do cebuli i smażyć 2-3 min. Następnie wlać jajka, przygotowane według przepisu klasycznego, zamieszać i smażyć, aż całkowicie się zetną. Doprawić solą i pieprzem.
(1 porcja)
Jajecznica  KIP z pomidorami
2 jajka, 2 pomidory (20 dag), 3 łyżeczki masła, 2 łyżki mleka,
1 łyżeczka szczypiorku lub natki pietruszki, sól, pieprz
Pomidory opłukać, sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć na rozgrzane masło i chwilę smażyć. Gdy część soku wyparuje, wlać jajka przygotowane według przepisu klasycznego, zamieszać i smażyć, aż się zetną. Doprawić solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem.
(1-2 porcje)
Kalafior po sułtańsku
______1 kalafior (60 dag),
po 5 dag rodzynek i łuskanych
orzeszków ziemnych,_____
1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, sól, pieprz Kalafior dokładnie oczyścić, opłukać, ugotować na półmięk-ko (8-10 min) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, osaczyć, ostudzić i podzielić na różyczki. Rodzynki umyć i osaczyć. Rozdrobniony kalafior wymieszać z rodzynkami, orzeszkami i majonezem. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Posypać natką. (4 porcje)
Kalafior po włosku
1 kalafior (50 dag),
5 dag oliwek bez pestek,
2-3 pomidory (40 dag),
2-3 łyżki fasolki szparagowej
konserwowej, 1 puszka
tuńczyka w oliwie (20 dag),
______cukier, sól, pieprz______
SOS 1/2 szklanki majonezu,
______2-3 łyżki śmietany______
______18-procentowej,_______
2 łyżeczki soku z cytryny, ______cukier, sól, pieprz______
Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po sułtańsku".
Oliwki pokroić w paseczki (kilka całych owoców odłożyć do przybrania). Tuńczyka rozdrobnić. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki, wymieszać z kalafiorem i fasolką osaczoną z zalewy, posolić, popieprzyć i przełożyć do salaterki. Na warstwie sałatki położyć tuńczyka i posypać paseczkami oliwek.
Przy/gotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, doprawić cukrem, solą oraz pieprzem.
Sałatkę polać sosem i przybrać oliwkami. Przed podaniem oziębić 30 min w lodówce.
(4-6 porcji)
Kalafior z sosem brzoskwiniowym
1 kalafior (60 dag), cukier, sól
SOS
______1/2 szklanki białego_____
______wytrawnego wina,______
4-6 brzoskwiń z puszki,
_______3 łyżki majonezu,_______
2 łyżki soku z cytryny,
______cukier, sól, pieprz______
Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po sułtańsku".

Przygotować sos: brzoskwinie rozdrobnić (1 połówkę odłożyć do przybrania), zmiksować z winem i połączyć z majonezem. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Kalafior polać sosem i przybrać brzoskwinią.
(4 porcje)
Kalafior z szynką i groszkiem
______1 kalafior (60 dag),______
20 dag groszku konserwowego,
10 dag szynki, 2 jajka ugotowane
na twardo, 5 dag sera
warmińskiego, 1 łyżka masła,
1/2 szklanki śmietany
_______18-procentowej,_______
2 łyżki zieleniny, cukier, sól,
pieprz; do wysmarowania
naczynia żaroodpornego:
________1 łyżka masła________
Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po suł-tańsku" (str. 2). Jajka obrać i posiekać. Szynkę pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Groszek osaczyć z zalewy. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie naczynia ułożyć kalafior i posypać go: jajkami, groszkiem oraz szynką. Potrawę polać śmietaną doprawioną solą i pieprzem, posypać serem i kawałeczkami masła. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przed podaniem posypać zieleniną.
(4-6 porcji)
Kalafior ze szpinakiem 1 kalafior (60 dag), cukier, sól
SOS
20 dag szpinaku, 1/2 szklanki
śmietany 18-procentowej,
1/2 pęczka szczypiorku, 2 ząbki
czosnku, 2 łyżki soku z cytryny,
______cukier, sól, pieprz______
Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po suł-tańsku" (str. 2).
Przygotować sos: szczypiorek umyć, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć, od-cedzić, osaczyć, zmiksować wraz z czosnkiem, połączyć ze śmietaną i szczypiorkiem. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Kalafior polać sosem.
(4 porcje)
Kalafior z parówkami _____1 kalafior (60 dag),_____
15 dag parówek, cukier, sól;
do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masła
SOS
1 łyżka masła, 2 łyżki mąki
pszennej, 1 szklanka bulionu
z kostki, 2 łyżki koncentratu
pomidorowego, 1 łyżka
kaparów, 1 łyżka przyprawy do zup, cukier, sól, pieprz
Kalafior przygotować wstępnie według przepisu na „Kalafior po suł-tańsku" (str. 2).
Przygotować sos: z masła i mąki zrobić białą zasmażkę. Wlać do niej zimny bulion i szybko mieszając, zagotować. Dodać koncentrat, kapary i przyprawę do zup. Doprawić
cukrem, solą oraz pieprzem. Gotować 5-7 min na wolnym ogniu.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, ułożyć na dnie naczynia, przykryć kalafiorem, polać, sosem i zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
(4 porcje)
Parówki pieczone Щ
________6 parówek,________
6 plastrów żółtego sera,
6 cienkich plasterków boczku
lub bekonu,
1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz; do wysmarowania
naczynia żaroodpornego: ________2 łyżki masła________
	Щ
	Ш
	
	
	
	
	■_s»
ш^4

jfHp,
Parówki obrać z osłonek. Każdą zawinąć w plaster sera oraz plasterek boczku i spiąć wykałaczką.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Parówki ułożyć, jedna przy drugiej, w naczyniu i posypać tymiankiem, solą oraz pieprzem. Zapiekać 20-30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Podawać z pieczywem.
(2-3 porcje)
Parówki zapiekane
6 parówek, 1 szklanka mleka
______skondensowanego______
_______niesłodzonego,_______
15 dag startego żółtego sera
(warmiński, tylżycki),
2 łyżki świeżo startego
chrzanu, sól, pieprz Do rondelka wlać mleko, dodać starty ser, doprawić solą oraz pieprzem i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Parówki obrać z osłonek, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać chrzanem, a następnie zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką. Zamiast chrzanu można dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku. (2-3 porcje)
Parówki smażone
6 parówek, 1 jajko,
2 łyżki bułki tartej
lub innej panierki
(ziarno sezamowe, zmielone
orzechy, pokruszone płatki kukurydziane), 2 łyżki oleju
Parówki obrać z osłonek i prze-kroić wzdłuż. Jajko z dodatkiem 2 łyżeczek wody roztrzepać widelcem na talerzu. Parówki maczać w jajku, ob-taczać w panierce i smażyć na gorącym oleju.
Podawać z pieczywem i surówką.
(2-3 porcje)
Młode ziemniaki ЕШ3 z masłem ziołowym
1 kg ziemniaków, 10 dag masła, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki gęstej
śmietany 22-procentowej, po 1 łyżce natki pietruszki
__________i koperku,__________
po 1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry i słodkiej
______papryki, sól, pieprz;______
________do przybrania:________
_________5 liści sałaty_________
Ziemniaki oskrobać, opłukać, zalać
2  1 posolonego wrzątku i ugotować. Masło podzielić na cztery części. Jedną część rozetrzeć widelcem z odrobiną soli i natką pietruszki. Drugą część wymieszać z koperkiem, trzecią - z curry, a czwartą - z papryką. Każdą część masła zawinąć w pergamin, formując mały wałeczek, i włożyć do lodówki. Czosnek obrać, posiekać, a następnie rozetrzeć z odrobiną pieprzu i soli, połączyć ze śmietaną. Sałatę opłukać i osaczyć. Ziemniaki włożyć do misy i przybrać sałatą. Masło pokroić w krążki, podać na liściu sałaty. Śmietanę podać w miseczce.
(4-5 porcji)
Młode ziemniaki w sosie serowym
70 dag ziemniaków,_____
_______1 cebula (7 dag),______
1 czerwona papryka (15 dag), 2 jajka, 8 zielonych oliwek,
1 łyżeczka kurkumy,
1/4 łyżeczki przyprawy chili,
______sok z 1/2 cytryny,______
sól, pieprz;
do przybrania: kilka liści sałaty
SOS
10 dag tłustego białego sera,
1/2 szklanki śmietany
18-procentowej, 1 zielona
papryka (15 dag), sól, pieprz
Ziemniaki oskrobać, opłukać, zalać w garnku 1,5 1 wrzącej wody, posolić i ugotować. Cebulę obrać, pokroić w talarki i włożyć do miseczki, dodać
sok z cytryny, chili, sól, kurkumę oraz pieprz, wymieszać i pozostawić na 10 min. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego, a następnie pokroić w cienkie krążki. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Liście sałaty umyć i osaczyć.
Przygotować sos: ser i śmietanę zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę i dodać do masy serowej. Masę podgrzać.
Gorące ziemniaki wyłożyć na liście sałaty, polać ciepłym sosem, obłożyć krążkami cebuli, czerwonej papryki, a następnie posypać oliwkami. Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć przy ziemniakach.
(3-4 porcje)
Warzywa z wody  Щ _____60 dag marchewki,_____
1  seler naciowy (60 dag),
______2 łyżki masła, sól;______
_______do przybrania:________
2  gałązki natki pietruszki ________i liście selera________
Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w słupki i gotować 5 min w posolonej wodzie. Seler podzielić na łodyżki, umyć, pokroić na kawałki i gotować 10 min w posolonej wodzie. ...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin