Murzynek z alkoholem.doc

(80 KB) Pobierz
Murzynek z alkoholem

Murzynek z alkoholem

 

przepis jak najbardziej dla dorosłej części rodzinki

2 szklanki maki

4 jajka

25dag masła lub margaryny

2 szklanki cukru

4-5 łyzek kakao

50ml. wytrawnego alkoholu

pół szklanki wody

łyżeczka proszku do pieczenia

dowolne bakalie (ja robie ze sliwkami)

Zagotowac masło lub margaryne z cukrem (uwaga, zeby nie wykipiało), dodac kakao oraz wodę i ponownie zagotowac. Odlac pół szklanki masy a pozostała oziębić i przełozyc do miski, wsypac przesiana makę z proszkiem do pieczenie, dodac żółtka i bakalie. Wymieszać. Dodac alkohol i pianę z białek. Ostroznie wymieszac. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 45 min. Ostudzic w blaszce, polac ta masa co została

Autorka zuzaczek

 

Mój ulubiony biszkopcik

 

8 jajek

tyle mąki i cukru co ważą trzy jajka

cukier waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

owoce

 

białka oddzielić od żółtek i ubic pożądnie, nastepnie dodać powoli cukier i cukier waniliowy ciągle miksując na najwyższych obrotach, dodawać żółtka, dobrze zmiksować. Miksując na najniższych obrotach dodawać mąke i proszek do pieczenia. 1/3 masy wylać na blachę, rozłozyc jabłka (maliny, brzoskwinie, ananasy cokolwiek) i zalać pozostałą masą. Piec w około 180 stopniach przez jakieś 30-40min, dużo zależy od piekarnika jak to przy biszkoptach

autorka gaga

 

keks zużaczkowy

 

roztopiona margaryna

niepełna szklanka cukru

cukier waniliowy

4 jajka

1/2 zapachu rumowego

niecałe 3 szklanki maki (takie luźne)

3 lyżeczki proszku do pieczenia

8 łyżek mleka

bakalie opruszone mąką

Jajka+cukier+cukier waniliowy ubić. Dodac proszek i mąkę. Jak zacznie gęstnieć dodac margarynę, aromat i bakalie. Piec godzinę w temp. 185stopni. Wkladac do letniego piekarnika, żeby urosło.

Ja robie ta porcję w jednej sredniej i jednej małej keksówce.

autorka: żużaczek

 

Ciasteczka żuzaczkowo-ryżowe 

 

 

torabka kleiku ryzowego

3/4 kostki masla

1/2 szklanki cukru (może byc jeszcze mniej)

pare kropel esencji waniliowej

plaska łyzeczka proszku do pieczenia - jesli ma byc to ciasteczko dla maluszka bezglutenowego, to trzeba kupic specjalny proszek do pieczenia bezglutenowy

 

Wszystkie skladniki zagniesc, formowac splaszczone kuleczki wielkosci orzecha wloskiego i klasc na blache z pergaminem. Piec na zloto.

 

Przepis extra szybki - w przerwie między marudzeniami da się to zrobic. Piecze sie tez szybko i naprawde sa smaczne.

 

Zużaczkowa szarlotka dla zapracowanych

 

3 szklanki maki

4 jajka

margaryna

niecała szklanka cukru

plaska lyzeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

 

1/3 szklanki cukru pudru

odrobina bułki tartej

jabłka podsmazone z cukrem

 

Ciasto zagniesć z samymi zółtkami (białka do lodówki). Zawinąc w folie i do lodówki na pół godzinki. Blache natłuscic i wysypac maką. Wylepic zchłodzonym ciastem. wstawic do piekarnika (160stopni). Podpiec. Jak się lekko zarumieni wyjac blachę. Na ciasto posypane odrobinka tartej bułki wyłozyć jabłka  (mozna do jabłek dodac cynamonu). Białka ubić z cukrem pudrem na sztuwno (jak do bezów) wyłozyc na jabłka. Włozyć do piekarnika. Piec az beza bedzie zlocista (taka konkretnie złocista)

autorka: zużaczek

 

Jabłecznik

 

3 szklanki mąki pszennej

4 żółtka

kostka margaryny

pół szklanki cukru

3 łyzki śmietany

2łyżeczki proszku do pieczenia ale nie czubate

Jabłka ja daję gotowy mus z jabłek takie prażone litrowy słoik

Jest to ciasto do zagniatania, czyli najpierw mąka z margaryną posiekać dodać cukier, proszek ,później żółtka iśmietanę i zagnieść ciasto.podzielić na 2 części , jedną rozwałkować na blaszce, położyć  jabłka jak ktoś lubi posypać cynamonem i cukrem waniliowym nałożyć rozwałkowaną druga częśc ciasta na te jabłka i piec w 180 stopniachale nie wiem ile ja to robie od lat na oko. Jest to przepis jeszcze sprzed wojny od mojej ciotki siostry mojej babci też ma dobre imię –Zenobia

autorka: Domicela

 

Ciasto Rafaello

 

 

Gorąco polecam. Przepis na ciasto proste do zrobienia, a do tego bardzo smaczne.

Potrzebne składniki:

2 tabliczki białej czekolady

# 2 galaretki o smaku cytrynowym

# 200 g wiórków kokosowych

# 2 opakowania bitej śmietany w proszku(tej błyskawicznej)

# 1 paczka podłużnych biszkoptów

# 2 szklanki mleka

# 2 szklanki gorącej wody

# 1 paczka kokosanek do dekoracji

# nieco likieru adwokat do ponczowania biszkoptów

 

Obie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy póki się nie rozpuści. Zostawiamy aż do całkowitego przestudzenia. Z mlekiem ubijamy bitą śmietanę w proszku i gdy zaczyna nabierać właściwej konsystencji, dodajemy po łyżce tężejącej galaretki z czekoladą. Na koniec wsypujemy 3/4 wiórków kokosowych. Na blaszce układamy biszkopty i ponczujemy je wedle uznania. Wylewamy ubitą masę, posypujemy resztą wiórków i dekorujemy je kokosankami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Choć trzeba uczciwie przyznać, że rafaello smakuje najlepiej następnego dnia.

 

Moje prywatne uwagi-  czekolada sie " zsiada" w galaretce. Na drgi raz postanowiłam rozpuścić czekolade w gorącej kapieli...albo dodac polewe białą rozpuszczoną...pio łyżce do tego sniezkę, a na końcu galaretkę. Chyba wyjdzie lepiej.

 

autorka:kalina

 

Przepis na bezy kokosowe

 

Składniki (porcja na 200g):

# 3 białka z jaj

# 2/3 szklanki cukru

# 5 dkg wiórków kokosowych

# 1 łyżka mąki

 

Białka ubijamy na sztywną pianę (dla łatwiejszego ubicia można do białek dodać szczyptę sodu oczyszczonej). Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru. Wiórki kokosowe przyrumieniamy na suchej patelni na zloty kolor i kiedy nie są już gorące mieszamy z resztą cukru i mąką, a na koniec mieszamy delikatnie z pianą z białek. Blachę na kokosanki wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy na nią masę kokosową.

Kokosanki pieczemy w temperaturze około 140°C przez 25 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika.

autorka:kalina

 

 

Pychotka

 

20dag pokruszonych wafli wymiesać z 5dag stopionego masła. Wyłożeć na średnią tortownicę i dać do lodówki na około 30min. 1łyżkę żelatyny rozpuścić w 6 łyżkach wody i podgrzewać aż do rozpuszczenia, ostudzić. 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuścić w szklance wrzątku. Ubić 260ml smietany kremówki, dodać utarty twarożek (45dag) i 375ml mleko skondensowanego słodzonego i 15dag cukru pudru. Wszystko utrzeć i połączyć z ubitą śmietaną i żelaztyną, wyłożyć na masę i dać do lodówki na 1 godzinę. Dowolne owoce pokroić i dać na masę, zalać tężejącą galaretką.

ja robiłam z jabłkami

autorka:gaga

 

Super extra mega power ciasto z ananasem

 

 

CIASTO

1 i 1/5 szklanki maki

2 jajka

niepelna szklanka cukru

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

puszka ananasa w kostkach

1/2 szklanki syropu z puszki

 

Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawac po trochu (caly czas mieszając) 1/2 szklanki wody i przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksowac. Ciasto wlać do wysmarowanej tluszczem tortownicy o srednicy 24-26cm. Piec ok 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180. Powinno być lekko podpieczone i suche w srodku (sprawdzić patyczkiem)

Na gorącym ciescie równomiernie ułozyc ananasa i polac syropem z puszki.. Na wierzchu ułozyć masę kokosową. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180. Masa powinna się zarumienic.

 

masa kokosowa

 

18-20dkg wiórków kokosowych

2 jaja

4 łyzki masła

niepełna szklanka cukru

cukier waniliiowy

 

Masło roztopic na patelni (nie rumienić), dodac cukier, odstawić z ognia, dodac wiórki kokosowe i ciagle mieszając rozbełtane jajka. Postawić na gaz i bardzo energicznie mieszac. Zagotowac. na końcu dodac cukier waniliowy

 

Ciacho naprawde PYCHA i łatwe bardzo

zużaczek

 

Super łatwy murzynek

 

Składniki:

- 1/2 szkl. wody,

- 4 łyzki kakao,

- 1 masło roślinne,

- 2 szkl. cukru,

- 5 jajek,

- 2 szkl. mąki,

- 1 cukier waniliowy,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- rodzynki,

- zapach migdałowy.

 

Jak przyrządzić?

Woda+ kako +masło+ cukier + zapach - podgrzewamy do rozpuszczenia, z masy odlewamy pół szklanki (do polania ciasta), resztę studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy ubijając 5 żółtek, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy a na końcu ubita na sztywno pianę z białek oraz rodzynki (sparzone i posypane odrobiną mąki). Pieczemy ok 1 h, Uwaga: jescze gorące polewamy polewą.

autorka: kalina

 

Rogaliki tesciowej

 

Coś zaskakującego i prostego.

Moja tesciowa to robi, wiec je tak nazwalam. Pycha.

 

1/2 kg maki przesiac do miski. Wymieszac z jedna plaska lyzka drozdzy suszonych. Wbic jedno jajko. Dodac 2 lyzki cukru ( kto lubi slodkie moze dac wiecej). Szczypta soli. Pol szklanki mleka. Zagniesc ciasto w kule, dolewajac jedna rozpuszczona margaryne( ostudzona).

teraz- uwaga- te kule ciasta wsadzamy do miski i zalewamy goraca woda z kranu. Jak ciasto wyplynie ( ta gula ciastowa musi plywac po wodzie) na stolnice wylozyc. Stolnice posypujemy wczesniej maka i - uwaga- kokosankami. Rozwalkowujemy na tych kokosankach. Kto nie lubi kokosanek posypuje makiem i rozwalkowuje na maku. Wykrawamy pokrywka lub czyms innym kolo, dzielimy je nozem na 12 czastek( jakby sie tort kroilo) i kazda czesc zwijamy od szerszego konca do spiczastego w rogalik. Ukladac na pergaminie, piec. Szybko sie rumienia, uwaga.

Po upieczeniu mozna: ergo, posypac pudrem, voto, polukrowac, tertio, co tam wymyślicie.

autorka: kalina

 

TIRAMISU

 

Szybki i łatwy przepis na torcik serowo - śmietanowy - - dla zabieganych mam 

 

0,5 kg sera białego(może być z wiaderka)

0,5 litra śmietany (30%/36%tł)

1 cukier waniliowy

6 łyżek cukru

2 paczki małe(lub 1 duża biszkoptów)

1 szklanka mocnej kawy - można dodać trochę spirytusu

 

Ubić śmietanę dodać cukier waniliowy + cukier zwykły. Wymieszać z sernikiem na puszystą masę. Biszkopty suche ułożyć w tortownicy, na to trochę masy serowej. Na masę biszkopty umoczone w kawie i na to masę aż do końca. Ostatnia warstwa to ser. Na ser nasypać kakao.

Pozostawić w lodówce na 2 godziny.

autorka: asiuleks

 

Salceson

 

Ciasto:

1 szkl.cukru

4 jajka         utrzeć

2 szkl.mąki

1 lyżka kakao

1 łyżka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szkl. oleju

śliwki ok.kg. mogą być mrożone

 

Polewa:

1,5 szkl. cukru pudru

3/4 szkl. wody

0.5 kostki masła

1.5 szkl. mleka w proszku

 

wszystkie składniki ciasta dokładnie miksujemy, wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i bułką blachę, układamy śliwki, pieczemy ok.40 min w 200 stopniach.Na ciepłe ciasto wylewamy polewę i czekamy aż zastygnie.

autorka:agask

 

Ciasto Capuccino

 

Składniki;

7 jaj

1,5 szklanki cukru

5 łyżek mąki pszennej

6,5 łyżki mąki ziemniaczanej

kawa capuccino (orzechowe)

proszek do pieczenia

0,5 litra mleka

1 margaryna

migdały

polewa czekoladowa

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Z 7 białek ubić sztywna pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać szklankę cukru i dalej miksować. Następnie dodać 7 żółtek i ubić.Dodać 3 łyżki mąki pszennej, 4,5 mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kawy capuccino i 3 łyżki proszku do pieczenia. Wylać na posmarowaną blachę i upiec(200st. ok 30min - nigdy nie wiem ile to sprawdzam czy juz dobre)

 

Krem:

0,5 litra mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki cukru

6 łyżek kawy capuccino

- wszystkie składniki zmiksować i ugotować z tego budyń

 

Następnie do ostudzonego budyniu dodać 1 kostkę margaryny i zmiksowac. Dodać płatki migdałów- wymieszać.

 

Przekładamy:

biszkopt - krem – polewa

autorka: asuleks

 

 

Bardzo łatwy przepis na piernik

 

SKŁADNIKI:

3 jajka

1 1/2 szkl cukru

3 szkl mąki

20 dag miodu płynnego

1 szkl kwaśnej śmietany

2 łyżki zimnej wody

20 dag margaryny

1 łyżeczka sody oczyszczonej

przyprawa piernikowa

1 łyżka kakao

 

WYKONANIE:

 

Margaryne ucierac z cukrem, dodajac żółtka , miód śmietane makę zmieszana z przyprawa piernikowa soda kakao.

Z białek ubic piane i delikatnie wymieszac z ciastem

wyłozyc do foremki

piec w temp 150-160 stopni C przez 40-60 minut

autorka: mrowa1

 

Kruche ciasteczka

 

dziewczyny, podam Wam przepis na kruche ciasteczka. Proste, wypróbowane, polecam.

 

30 dkg mąki

20 dkg masła

10 dkg cukru

jajko + jajko do smarowania

otarta cytrynowa skórka

 

Zimne masło, mąkę, cukier, 1 jajo zagnieść szybko (najlepiej zimnymi łapami), dodać skórkę cytrynową.

Na trochę do lodówy, min. pół godziny.

 

rozwałkować placki grubości 0,5 cm, wykrawać gwiazdki czy inne cuda,

posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem

piec w gorącym piekarniku około 10-15 min.

 

w pergaminie mogą leżeć dłuuugo, ale szybko znikają 

dla mnie bomba

autorka: aniaz

 

Izaura

ciacho czasochłonne ale pyszne

 

CIASTO

1.5 szkl. cukru

cukier waniliowy

3łyżki kakao

kostka masła

7 łyżek wody

4 jajka

1.5 szkl. mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

MASA SEROWA

ok 1 kg sera białego, najlepiej z kubełka

pól kostki masła

1szkl. cukru

4 jajka

można jeszcze dodać jakiś zapach np.rumowy albo wiórki kokosowe dla amatorów.

 

Ciasto:

cukier, cukier waniliowy,masło,kakao,wodę wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy ok 5 min. masę odstawiamy do wystudzenia. w tym czasie miksujemy masę serową.

do wystudzonej ciemnej masy dodajemy 4 żóltka, a z białek ubijamy pianę.Odlewamy ok 3/4 szkl ciemnej masy na polewę,albo polewę kupujemy gotową.Do reszty masy dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i pianę z białek i miksujemy. Na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką blachę wylewamy najpierw ciemną masę, a potem na to masę serową (rozlewamy ją po całej blasze, nie w jednym miejscu).

Pieczemy ok.40 min w 220 stopniach, po upieczeniu wylewamy polewę ze szklanki lub ze sklepu

Można ją obsypać wiórkami albo kolorową posypką i mamy coś na kształt murzynka z sernikiem.

Ciacho jest naprawdę bombowe.Ja dodaję zwykle więcej jajek do obu mas, wtedy są lżejsze.

Smacznego

autorka agask

 

Bajaderka

 

kruche ciasto:

- 125 g (1/2 kostki) margaryny

- 60 g cukru

- 250 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 jajko

- 2 łyżki oleju

- 3 łyżki mleka

 

masa:

- 4 paczki po 100 g herbatników Petit Buere

- 150 g paczka biszkoptów

- 125 g margaryny

- 2 łyżki ciemnego kakao

- 1/2 szklanki wody

- 50 g cukru

- 1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki

- 100 g rodzynek

- 1 zapach rumowy

 

poza tym:

- polewa czekoladowa lub tabliczka gorzkiej czekolady

 

1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim dno blaszki wysmarowanej masłem, o wymiarach ok. 23 na 26 cm. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut tzn. aż się lekko zezłoci. (trzeba uwazac, zeby sie nie spieklo za bardzo!!!)

2. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać cukier, wodę, kakao. Wszystko razem wymieszać, rozpuścić, zagotować i przestudzić.

3. Do przestudzonej masy dodać rodzynki, zapach. Biszkopty i herbatniki połamać na średniej wi...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin