Łosoś z kaparami.doc

(126 KB) Pobierz
Łosoś z kaparami

Łosoś z kaparami

Składniki:

2 dzwonka lub filety z łososia po 200 g każdy (najlepiej ze skórką)
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa z oliwek
1/4 filiżanki białego wytrawnego wina lub octu winnego
1/4 filiżanki kaparów
50 g masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dzwonka łososia oczyszczam pęsetą z ości, posypuję solą, pieprzem i wysmarowuję oliwą z oliwek. Rozgrzewam patelnię i na średnim ogniu smażę łososia skórką do dołu, przez około 3-4 minuty. Przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze przez kolejne 3-4 minuty. Zdejmuję z patelni i trzymam w cieple. Na patelnię wlewam ocet winny i gotuję przez 1 minutę. Dodaję kapary, masło i gotuję jeszcze przez 1-2 minuty lub do czasu aż sos zgęstnieje a kapary będą usmażone i zrumienione. Dodaję natkę pietruszki, podaję z łososiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin