Składniki: • 2 dzwonka lub filety z łososia po 200 g każdy (najlepiej ze skórką) • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa z oliwek • 1/4 filiżanki białego wytrawnego wina lub octu winnego • 1/4 filiżanki kaparów • 50 g masła • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Dzwonka łososia oczyszczam pęsetą z ości, posypuję solą, pieprzem i wysmarowuję oliwą z oliwek. Rozgrzewam patelnię i na średnim ogniu smażę łososia skórką do dołu, przez około 3-4 minuty. Przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze przez kolejne 3-4 minuty. Zdejmuję z patelni i trzymam w cieple. Na patelnię wlewam ocet winny i gotuję przez 1 minutę. Dodaję kapary, masło i gotuję jeszcze przez 1-2 minuty lub do czasu aż sos zgęstnieje a kapary będą usmażone i zrumienione. Dodaję natkę pietruszki, podaję z łososiem.
Bozena-62