Ruloniki z łososia z sosem szczawiowym i młodymi ziemniaczkami
Sos szczawiowy: • 160 g liści młodego szczawiu • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1/4 szklanki białego wina • sól i świeżo zmielony czarny pieprz • 1 łyżka masła • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% • 1 łyżka syropu klonowego lub cukru • 1 łyżeczka suszonego oregano • szczypta pieprzu cayenne • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Łosoś: • 2 x 200 g filetów z łososia (najlepiej z dużego kawałka) • sól • 1 łyżka oliwy z oliwek Panierka: • 1 łyżka mąki • 2 łyżki mielonych migdałów bez skórek (można zastąpić mąką) • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka suszonego oregano • sól i świeżo zmielony czarny pieprz Ziemniaki: • 4 młode ziemniaki średniej wielkości, ugotowane • natka pietruszki oraz: wykałaczki, kawałek przeźroczystej folii Przygotowanie:
· Sos szczawiowy: Liście szczawiu umyć, osuszyć i oderwać łodyżki. Posiekać na 1 - 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wlać wino i gotować aż wyparuje. Włożyć szczaw, doprawić solą oraz pieprzem, dodać masło. Mieszając gotować przez 2 minuty aż szczaw zwiędnie. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić syropem klonowym lub cukrem, oregano, pieprzem cayenne. Gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje, wymieszać z natką pietruszki.
· Łosoś: Z filetów odciąć skórę, pesetą usunąć ości. Umyć i osuszyć. Rozkroić horyzontalnie w połowie na dwie równe części, ale nie do końca. Filety rozłożyć, posypać solą i zwinąć w roladkę, śpiąć wykałaczkami i zawinąć ciasno w przeźroczystą folię. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Każdą roladkę przekroić w poprzek na dwie części.
· Na płaskim talerzu wymieszać mąkę, mielone migdały, skórkę pomarańczową, kurkumę, oregano, sól i pieprz. Przycisnąć roladki do panierki górną i dolną ich częścią. Obsmażyć na patelni (tylko od strony panierki) na 1 łyżce oliwy z oliwek, po około 2 minuty z każdej strony. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, lub do czau aż mięso będzie odpowiednio wysmażone.
· Podawać z młodymi ziemniakami z wody oraz sosem szczawiowym, posypać natką pietruszki.
Bozena-62