Łosoś na parze z pesto z rukoli
Składniki na 2 porcje: • 2 filety z łososia, po około 150 g każdy • 6 młodych ziemniaków • 100 g zielonej fasolki • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz Pesto: • 3 garście rukoli, umytej • 2 łyżki orzeszków pinii • 1 łyżka kaparów • 2 fileciki anchois w oliwie • oliwa z oliwek extra virgin • szczypta soli morskiejZiemniaki obieram, kroję na ćwiartki i gotuję na parze (około 20-25 minut). W połowie gotowania dodaję fasolkę. Łososia myję i również gotuję na parze (około 10 minut). W międzyczasie miksuję ręcznym blenderem składniki pesto, stopniowo dolewając oliwę oraz ewentualnie rozcieńczając pesto odrobiną wody. Na talerzach układam ziemniaki, fasolkę i łososia. Polewam pesto. Posypuję solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Bozena-62