Łosoś na parze z pesto z rukoli.doc

(411 KB) Pobierz
Łosoś na parze z pesto z rukoli

Łosoś na parze z pesto z rukoli


Składniki na 2 porcje:

2 filety z łososia, po około 150 g każdy
6 młodych ziemniaków
100 g zielonej fasolki
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Pesto:

3 garście rukoli, umytej
2 łyżki orzeszków pinii
1 łyżka kaparów
2 fileciki anchois w oliwie
oliwa z oliwek extra virgin
szczypta soli morskiej



Ziemniaki obieram, kroję na ćwiartki i gotuję na parze (około 20-25 minut). W połowie gotowania dodaję fasolkę. Łososia myję i również gotuję na parze (około 10 minut). W międzyczasie miksuję ręcznym blenderem składniki pesto, stopniowo dolewając oliwę oraz ewentualnie rozcieńczając pesto odrobiną wody. Na talerzach układam ziemniaki, fasolkę i łososia. Polewam pesto. Posypuję solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin