Grillowany łosoś z kolendrą.doc

(370 KB) Pobierz
Grillowany łosoś z kolendrą

Grillowany łosoś z kolendrą

 

Składniki, 4 porcje:

4 kawałki łososia, po około 100 g każdy
sól morska
4 łyżki zmielonej kolendry*+ dodatkowo do posypania
2 łyżki zmielonego kminu rzymskiego
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

Łososia umyć, osuszyć, wyjąć większe ości. Oprószyć solą morską, posypać zmieloną kolendrą i kminem rzymskim, wysmarować oliwą z oliwek. Grillować po około 2 - 3 minuty z każdej strony, aż do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia mięsa. Łososia posypać dodatkową suszoną kolendrą.

Kawałki zgrillowanego łososia można wkładać do zupy podanej w płaskim talerzu lub też można go podać na oddzielnym talerzu, popijając kremową zupą podaną np. w kubeczku.

* suszoną kolendrę można kupić już zmieloną, ewentualnie można ją samemu zmielić na proszek np. w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin