PODSTAWY ZBOJJJJ.txt

(5 KB) Pobierz
 1. PPM 
2. Wartosc energetyczna, i od czego zalezy 
3. Wartosc odzywcza i od czego zalezy 
4. Pierwiastki kwasotwórcze
 5. Produkty z pierwiastkami zasadotwórczymii
 6. Klasyfikacja wg bielinskiej 
7. Minimalna zawartosc wody w organizmie
 8. Witaminy zawarte w olejach roslinnych (chodzi o wit.E)
 9. Wskaznik BMI




1.co to jest CPM i chyba tez wartosc energetyczna.
2.Wit.znajdujace sie w masle.(A D E)
3.podobne zadanie do obliczenia.
4.co to jest EAR wyjasnic skrót i definicja
5.WHR def.,wzór i klasyfikacja
6.pierwiastki zasadotwórcze
7. zapotrzebowanie na wode
8.norma tluszczu dla osob zdrowych.
9.metoda wagowa opisac
10.wymienic produkty kwasotworcze
11.co sie zalicza do produktów zbozowych(Kasza manna,gryczana,platki owsiane, kasza jeczmienna, pieczywo. makaron) 

1.Podstawowa przemiana materii (PPM) (ang. Basal metabolic rate) - najmniejsze tempo przemiany materii zachodzace w organizmie czlowieka, niezbedne do podtrzymania podstawowych funkcji zyciowych, znajdujacego sie w stanie czuwania, w warunkach zupelnego spokoju fizycznego i psychicznego, komfortu cieplnego, który na 12 godzin przed badaniem nie spozywal zadnych posilków, po 3 dniach diety bezbialkowej i po co najmniej 8 godzinach snu. W zaleznosci od wieku oraz stylu zycia podstawowa przemiana materii pochlania od 45% do 70% dziennego zapotrzebowania energetycznego czlowieka[1][2].
2.Wartosc energetyczna to ilosc energii w pozywieniu jaka organizm moze przyswoic przez trawienie. Wartosc energetyczna wyrazana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodzulach (kJ).
3 Wartosc odzywcza – stopien zawartosci poszczególnych skladników odzywczych (np. bialek, weglowodanów, tluszczów, witamin) w pozywieniu. Okreslana procentowo lub w liczbach bezwzglednych na jednostke wagi lub objetosci. Informacja o niej powinna znajdowac sie na opakowaniach produktów spozywczych.
Swiadomosc wartosci odzywczej pozywienia umozliwia racjonalizacje diety.,
4.Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w plynach ustrojowych, warunkujacy odpowiednie pH i prawidlowy przebieg procesów zyciowych. Produkty spozywcze róznia sie zawartoscia pierwiastków kwasotwórczych (najwazniejsze: chlor, fosfor i siarka) i zasadotwórczych (najwazniejsze: wapn, sód, potas, magnez)
5.Agrest + 7,0 

Bocwina + 27,0 

Brokuly + 9,0 

Bulka pszenna -11,59 

Buraki + 11,37 

Chleb Grahama - 6,13 

Chleb razowy z pelnego przemialu - 1,0 

Cykoria + 7,0 

Cytryna + 5,0 

Dorsz - 16,0 

Dynia - pestki + 2,0 

Fasola szparagowa + 5,0 

Jajka - 24,47 

Kalafior + 5,0 

Kalarepa + 15,0 

Kapusta biala + 4,0 

Kapusta czerwona + 4,0 

Koperek + 18,0 

Królik + 3,0 

Marchew + 10,50 

Migdaly - 2,0 

Mleko krowie + 1,69 

Morele suszone + 60,0 

Morele swieze + 6,16 

Orzechy wloskie + 7,0 

Orzeszki ziemne - 4,0 

Platki owsiane - 10,0 

Pomarancze + 9,61 

Pomidory + 13,67 

Rodzynki + 15,0 

Ryz - 18,0 

Rzodkiew czarna + 5,0 

Rzodkiewka + 6,05 

Salata + 14,13 

Sandacz gotowany - 23,18 

Seler + 11,0 

Szczaw + 6,16 

Szynka - 12,0 

Sliwki surowe + 4,0 

Truskawki + 2,0 

Twaróg kwasny - 17,0 

Watroba cieleca - 14,68 

Wieprzowina - 12,0 

Wolowina - 23,51 

Ziemniaki w lupince + 6,71 

Zóltka jaj - 27,0 



Normy zywienia – przyjeta na podstawie badan ilosc energii i skladników odzywczych wystarczajaca zaspokojeniu znanych potrzeb zywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spozycie zgodne z okreslonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i skladników odzywczych, a takze szkodliwym skutkom ich nadmiernej podazy. Nalezy pamietac, ze normy opracowywane sa dla grup ludnosci, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone sa dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosowac sie do zalecen zywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjaliste. Normy zywienia czlowieka stosowane sa w wielu dziedzinach zwiazanych z zywnoscia i zywieniem, w tym przede wszystkim w:
ocenie stanu odzywienia indywidualnego, grupowego i populacyjnego,
planowaniu posilków i calodziennego wyzywienia w zywieniu indywidualnym oraz grupowym,
planowaniu i monitorowaniu podazy zywnosci w skali krajowej.
Rodzaje norm uzywanych w Polsce:
Srednie zapotrzebowanie dla grupy (EAR: ang. Estimated Average Requirement) – pokrywa zapotrzebowanie ok. 50% zdrowych, prawidlowo odzywionych osób wchodzacych w sklad grupy.
Zalecane spozycie (RDA: ang. Recommended Dietary Allowances) – pokrywa zapotrzebowanie ok. 97,5% zdrowych, prawidlowo odzywionych osób wchodzacych w sklad grup.
Wystarczajace spozycie (AI: ang. Adequate Intake) – uznawana na podstawie eksperymentalnych badan lub obserwacji przecietnego spozycia zywnosci przez osoby zdrowe i prawidlowo odzywione za wystarczajaca dla prawie wszystkich osób zdrowych i prawidlowo odzywionych wchodzacych w sklad grupy. Norma podawana jest wówczas, gdy ustalenie normy na poziomie sredniego zapotrzebowania nie jest mozliwe.
Wskazane dzienne spozycie (GDA: ang. Guideline Daily Amount) nie jest norma. Stanowi informacje dla konsumentów o ilosci energii i skladników odzywczych w przeliczeniu na osobe na porcje.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin