Tort naleśnikowy
Składniki
2 jajka150 ml mleka1 czubata łyżka kwaśnej śmietany90 g mąki pszennej2 łyżki olejuszczypta soliczubata łyżka posiekanej natki pietruszki40 dag mielonej szynki20 dag pieczarekduża cebula2 średnie marchewkikawałek seleranieduża pietruszka2 łyżeczki koncentratu pomidorowegosól, pieprz, ostra paprykawoda5 dag masła1 łyżka mąki220 ml mleka1 żółtko1 czubata łyżka kwaśnej śmietany10 dag sera gruyersól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Dokładnie zmiksować wszystkie składniki ciasta naleśnikowego i odstawić na pół godziny. Usmażyć 6 dużych naleśników.Mięso zrumienić na oleju. Na koniec oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone pieczarki, przyprawić, podsmażyć. Z powrotem dodać mięso, pokrojone w bardzo drobną kostkę marchew, pietruszkę oraz seler. Dusić na małym ogniu do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić. Jeśli w trakcie duszenia odparuje zbyt dużo płynu, dolewać wodę. Mięso z warzywami powinno być wilgotne.Przygotować sos beszamelowy z serem:W rondelku rozpuścić masło, powoli i wciąż mieszając dosypywać mąkę, mieszać na małym ogniu aż masa zacznie delikatnie ciemnieć. Stopniowo połączyć z mlekiem. Następnie dodać jajo wymieszane ze śmietaną, na końcu wsypać drobno starty ser. Przyprawić do smaku.W naczyniu żaroodpornym mającym średnicę taką samą jak usmażone naleśniki układać naprzemiennie aż do wyczerpania składników:naleśniksos mięsnynaleśniksos beszamelowyZapiekać pod przykryciem ok 20 minut.
hazelleyes86