Rogaliki z jabłkami
Przygotowanie: 40 minutPieczenie: 15 minutKaloryczność: 230 kcal/porcjaSkładniki na 16 porcji
3/4 kg jabłek
5 dag rodzynek
szklanka cukru
łyżeczka startej skórki cytrynowej
2 szklanki mąki
15 dag mielonego twarogu
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
torebka cukru waniliowego
cukier puder do posypania
1/2 łyżeczki cynamonu
Etapy przygotowania
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Owoce podlać w rondlu odrobiną wody, dusić 15 minut. Wsypać połowę cukru, mieszać, aż się cukier rozpuści. Dodać skórkę i rodzynki, wymieszać.
2. Z mąki, twarogu, oleju, mleka, pozostałego cukru i cukru waniliowego zagnieść ciasto.
3. Ciasto rozwałkować na cienki placek, foremką wykroić krążki o średnicy 10 cm. Na każdy nałożyć duszone jabłka, złożyć na pół, dokładnie zlepić.
4. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
hazelleyes86