przepisy kulinarne.pdf
(
209 KB
)
Pobierz
5042003 UNPDF
Witamy serdecznie wszystkich zainteresowanych tematyką
kulinarną i przepisami kulinarnymi.
Tutaj znajdziecie ciekawe, oryginalne i sprawdzone przepisy
kulinarne. Można przysłać swój przepis zostanie opublikowany na
naszej stronie i życzymy smacznego.
Działalność Forum kulinarnego została zakończona 8 lutego 2006 r
Posty zapisane na łamach forum zostały opublikowane na stronach
z przepisami kulinarnymi.
Przepisy kulinarne
Witamy Serdecznie Wszystkich
Są Przepisy Z Okresu Wojny. Ale Może
Po Koleji. Bedę Pisała Tak Jak Jest W
Zainteresowanych Tematyką Kulinarną I
Przepisami Kulinarnymi.
Po Koleji. Bedę Pisała Tak Jak Jest W
Zeszycie Babuni:
.......................1
Tutaj Znajdziecie Ciekawe, Oryginalne I
Zeszycie Babuni:
...................................
...................................3
Tutaj Znajdziecie Ciekawe, Oryginalne I
Sprawdzone Przepisy Kulinarne.
Piernik Ze Śmietaną
.............................................
.............................................7
Sprawdzone Przepisy Kulinarne.
Można
Można
.................................................7
Przygotowanie
Przepis Zostanie
Opublikowany Na Naszej Stronie I
Przygotowanie
........................................
........................................7
Opublikowany Na Naszej Stronie I
Życzymy Smacznego.
Piernik Z Maślanką
..............................................
..............................................8
............................1
Działalność Forum Kulinarnego Została
.................................................8
Przygotowanie
Działalność Forum Kulinarnego Została
Zakończona 8 Lutego 2006 R
Przygotowanie
........................................
........................................8
Zakończona 8 Lutego 2006 R
Posty Zapisane Na Łamach Forum
Piernik Z Miodem
................................................
................................................9
Posty Zapisane Na Łamach Forum
Zostały Opublikowane Na Stronach
.................................................9
Przygotowanie
Zostały Opublikowane Na Stronach
Z
Z
Przepisami Kulinarnymi.
Przygotowanie
........................................
........................................9
Przepisami Kulinarnymi.
........................
........................1
..................................................
1
10
Składniki
Z Zeszytu Mojej Prababci
...............................
...............................3
...............................................
1
10
Przygotowanie
..................................3
Zeszyt Który Znalazłam Zaczeła Babcia
Przygotowanie
......................................
......................................
1
10
Zeszyt Który Znalazłam Zaczeła Babcia
Pisać 19.02.1941 Roku W Łyszkowcu.
..........................................................
1
11
Babka Warszawska
Pisać 19.02.1941 Roku W Łyszkowcu.
Przeczytałam Z Zainteresowaniem I
Babka Warszawska
........................................
........................................
1
11
Przeczytałam Z Zainteresowaniem I
Zawsze Chciałam Podzielić Się Tym Co
...............................................
1
11
Przygotowanie
Zawsze Chciałam Podzielić Się Tym Co
Tu Jest Z Innymi. Czy Komukolwiek To
Przygotowanie
......................................
......................................
1
11
Tu Jest Z Innymi. Czy Komukolwiek To
Sie Przyda ? Nie Wiem. Może Jednak
Baba Szafranowa
...........................................
...........................................
1
12
Sie Przyda ? Nie Wiem. Może Jednak
Warto Poznać I Takie Przepisy ? Myślę,
...............................................
1
12
Przygotowanie
Warto Poznać I Takie Przepisy ? Myślę,
Że Prababcia Pisała Go Dość Długo, Bo
Przygotowanie
......................................
......................................
1
12
Że Prababcia Pisała Go Dość Długo, Bo
Rogaliki Drożdżowe
..........................................
..........................................
1
13
Witamy Serdecznie Wszystkich
Zainteresowanych Tematyką Kulinarną I
Są Przepisy Z Okresu Wojny. Ale Może
Przepisami Kulinarnymi.
.......................
Piernik Ze Śmietaną
Składniki
Składniki
.................................................
Przysłać Swój
Przysłać Swój
Przepis Zostanie
Piernik Z Maślanką
Życzymy Smacznego.
............................
Składniki
Składniki
.................................................
Piernik Z Miodem
Składniki
Składniki
.................................................
Babka Piaskowa
Babka Piaskowa
..................................................
Z Zeszytu Mojej Prababci
Składniki
...............................................
" Zeszyt Do Piekarstwa "
" Zeszyt Do Piekarstwa "
..................................
Dwie Baby
Dwie Baby
..........................................................
Składniki
Składniki
...............................................
Baba Szafranowa
Składniki
Składniki
...............................................
Rogaliki Drożdżowe
...............................................
1
13
Przygotowanie
Sałatka Serowo-szynkowa
..................................
..................................
2
28
Przygotowanie
......................................
......................................
1
13
...............................................
2
28
P
r
z
y
g
o
t
o
w
a
n
i
e
Babka Drożdżowa
.
..
.
..
.
..
.
..
.
..
.
..
.
..
.
..
.
..
.
..
.
..
.
..
.
..
.
..
.
..
.
..............................................
1
14
( Wg Mnie Jest To Przepis Na Kilka
......................................
2
28
Sałatka Z Pieczarek Z Makaronem
Przygotowanie
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
( Wg Mnie Jest To Przepis Na Kilka
Bab )
Sałatka Z Pieczarek Z Makaronem
.....................
.....................
2
29
...............................................
1
14
Składniki
...............................................
2
29
Przygotowanie
Składniki
...............................................
...............................................
1
14
Przygotowanie
......................................
......................................
2
29
Rozczyn
................................................
................................................
1
14
Sałatka Pieczarkowa
...........................................
...........................................
3
30
.................................................
1
14
Przygotowanie
...............................................
3
30
Przygotowanie
Przygotowanie
......................................
......................................
1
14
Przygotowanie
......................................
......................................
3
30
Bigos
...................................................................
...................................................................
1
15
Składniki
Surówka Piękności
..............................................
..............................................
3
31
...............................................
1
15
Przygotowanie
...............................................
3
31
Przygotowanie
Przygotowanie
......................................
......................................
1
15
Przygotowanie
......................................
......................................
3
31
Gulasz Z Wołowiny
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
............................................
1
16
Czekolada
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
...........................................................
3
32
Składniki
...............................................
1
16
Przygotowanie
...............................................
3
32
Przygotowanie
......................................
1
16
Kotleciki Drobiowe Z Sadzonym Jajkiem
Przygotowanie
......................................
Przygotowanie
......................................
......................................
3
32
Kotleciki Drobiowe Z Sadzonym Jajkiem
...........
...........
1
17
Cukierki Krówki
.................................................
.................................................
3
33
Składniki
...............................................
1
17
P
r
z
y
g
o
t
o
w
a
n
i
e
...............................................
3
33
P
r
z
y
g
o
t
o
w
a
n
i
e
Przygotowanie
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
......................................
1
17
Przygotowanie
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
......................................
3
33
Mielonka Z Kurczaka
..........................................
..........................................
1
18
Smażone Motyle
.................................................
.................................................
3
34
Składniki
...............................................
1
18
Przygotowanie
...............................................
3
34
Przygotowanie
Przygotowanie
...................................
...................................
1
18
Przygotowanie
......................................
......................................
3
34
Naleśniki Z Pieczarkami
.....................................
.....................................
1
19
Faworki
...............................................................
...............................................................
3
35
S
k
ł
a
d
n
i
k
i
...............................................
1
19
Przygotowanie Naleśniki
...............................................
3
35
Przygotowanie
......................
1
19
Przygotowanie Nadzienie
Przygotowanie
......................................
......................................
3
35
Przygotowanie Nadzienie
.....................
.....................
1
19
Rogaliki Z Dżemem
............................................
............................................
3
36
Składniki Ciasto
Pasztet
.................................................................
.................................................................
2
20
Składniki
....................................
3
36
Składniki Lukier
...............................................
2
20
P
r
z
y
g
o
t
o
w
a
n
i
e
Składniki Lukier
...................................
...................................
3
36
Przygotowanie
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
......................................
2
20
......................................
3
36
Papatacze - Drożdżówki
Przygotowanie
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Pieczeń Rzymska
................................................
................................................
2
21
Składniki
Papatacze - Drożdżówki
......................................
......................................
3
37
Składniki Ciasto
...............................................
2
21
Przygotowanie
Składniki Ciasto
....................................
....................................
3
37
Przygotowanie
......................................
......................................
2
21
.....................................
3
37
Składniki Polewa
Pikantne Kopytka
................................................
................................................
2
22
S
k
ł
a
d
n
i
k
i
Składniki Polewa
..................................
..................................
3
37
...............................................
2
22
Przygotowanie
......................................
3
37
Ciasto Cytrynowo Biszkoptowe
Przygotowanie
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Przygotowanie
......................................
......................................
2
22
Ciasto Cytrynowo Biszkoptowe
..........................
..........................
3
38
Pizza
...................................................................
...................................................................
2
23
Składniki Ciasto
...............................................
3
38
Przygotowanie
....................................
2
23
Składniki Do Położenia Na Ciasto
......................................
3
38
Ciasto "dyżurne" Z Owocami
Przygotowanie
......................................
Składniki Do Położenia Na Ciasto
........
........
2
23
Ciasto "dyżurne" Z Owocami
..............................
..............................
3
38
Przygotowanie
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
......................................
2
23
...............................................
3
38
Przygotowanie
Rolada Mięsna
....................................................
....................................................
2
24
Składniki
......................................
3
38
Ciasto Z Orzechami I Wiśniami
Przygotowanie
......................................
...............................................
2
24
Przygotowanie
Ciasto Z Orzechami I Wiśniami
..........................
..........................
3
39
......................................
2
24
Udka Kurze Nadziewane
Przygotowanie
......................................
...............................................
3
39
Przygotowanie
Udka Kurze Nadziewane
.....................................
.....................................
2
25
Przygotowanie
......................................
......................................
3
39
...............................................
2
25
Przygotowanie
Sernik
...
....
....
.....
....
....
.....
....
....
.....
....
....
.....
....
....
...
..................................................................
4
40
Składniki Ciasto
......................................
2
25
Zapiekanka Z Bakłażanami
Przygotowanie
......................................
....................................
4
40
Przygotowanie Ciasto
Zapiekanka Z Bakłażanami
.................................
.................................
2
26
...........................
4
40
Składniki Masa Serowa
...............................................
2
26
Składniki Na Polewę
........................
4
40
Przygotowanie Masa Serowa
Składniki Na Polewę
.............................
.............................
2
26
Przygotowanie Masa Serowa
................
................
4
40
......................................
2
26
Przygotowanie Polewy
Wilgotna Babka
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..................................................
4
41
Składniki
Przygotowanie Polewy
..........................
..........................
2
26
...............................................
4
41
Przygotowanie
Sałatka Jarzynowa
...............................................
...............................................
2
27
Przygotowanie
......................................
......................................
4
41
...............................................
2
27
Przygotowanie
Babka "łaciata"
...................................................
...................................................
4
42
Składniki
Przygotowanie
......................................
......................................
2
27
Składniki
...............................................
...............................................
4
42
Składniki
Składniki
...............................................
Sałatka Serowo-szynkowa
Składniki
Składniki
...............................................
B
a
b
k
a
D
r
o
ż
d
ż
o
w
a
Bab )
...............................................
Składniki
Składniki
...............................................
Rozczyn
Sałatka Pieczarkowa
C
i
a
s
t
o
:
Ciasto :
....
.......
.......
......
.......
.......
.......
....
S
k
ł
a
d
n
i
k
i
Składniki
..
...
..
...
...
..
...
...
..
...
...
...
..
...
...
..
...
..
Bigos
Surówka Piękności
Składniki
...............................................
Składniki
Składniki
...............................................
G
u
l
a
s
z
Z
W
o
ł
o
w
i
n
y
C
z
e
k
o
l
a
d
a
Składniki
Składniki
...............................................
Składniki
...............................................
Cukierki Krówki
Składniki
Składniki
...............................................
Składniki
...............................................
Mielonka Z Kurczaka
Smażone Motyle
Składniki
Składniki
...............................................
Składniki
...............................................
Naleśniki Z Pieczarkami
Faworki
S
k
ł
a
d
n
i
k
i
Składniki
..
..
..
...
..
..
..
...
..
..
...
..
..
...
..
..
..
...
..
..
..
Składniki
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
...
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
Przygotowanie Naleśniki
......................
Rogaliki Z Dżemem
Pasztet
Składniki Ciasto
....................................
Składniki
...............................................
P
r
z
y
g
o
t
o
w
a
n
i
e
Pieczeń Rzymska
Składniki
...............................................
Składniki Masa
Składniki Masa
.....................................
Pikantne Kopytka
Składniki
..
..
..
...
..
..
..
...
..
..
...
..
..
...
..
..
..
...
..
..
..
P
r
z
y
g
o
t
o
w
a
n
i
e
Pizza
Składniki
Składniki
...............................................
Składniki Ciasto
....................................
P
r
z
y
g
o
t
o
w
a
n
i
e
S
k
ł
a
d
n
i
k
i
Składniki
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
...
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
Rolada Mięsna
Składniki
...............................................
Składniki
Składniki
...............................................
S
k
ł
a
d
n
i
k
i
Składniki
..
..
..
...
..
..
..
...
..
..
...
..
..
...
..
..
..
...
..
..
..
S
e
r
n
i
k
Składniki Ciasto
....................................
Przygotowanie Ciasto
...........................
Składniki
Składniki
...............................................
Składniki Masa Serowa
........................
P
r
z
y
g
o
t
o
w
a
n
i
e
Przygotowanie
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
W
i
l
g
o
t
n
a
B
a
b
k
a
Składniki
...............................................
Sałatka Jarzynowa
Składniki
Składniki
...............................................
Babka "łaciata"
Przygotowanie
......................................
......................................
4
42
...............................................
4
44
Przygotowanie
Piernik
.................................................................
.................................................................
4
43
S
k
ł
a
d
n
i
k
i
......................................
4
44
S
e
r
n
i
k
Z
S
e
r
k
ó
w
H
o
m
o
g
e
n
i
z
o
w
a
n
y
c
h
Przygotowanie
......................................
...............................................
4
43
Przygotowanie
Sernik Z Serków Homogenizowanych
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
................
4
45
Przygotowanie
......................................
......................................
4
43
...............................................
4
45
Przygotowanie
Salceso
................................................................
................................................................
4
44
Przygotowanie
......................................
......................................
4
45
Z zeszytu mojej prababci
" Zeszyt do piekarstwa "
Zeszyt który znalazłam zaczeła babcia pisać 19.02.1941 roku w
Łyszkowcu. Przeczytałam z zainteresowaniem i zawsze chciałam
podzielić się tym co tu jest z innymi. Czy komukolwiek to sie przyda
? Nie wiem. Może jednak warto poznać i takie przepisy ? Myślę, że
prababcia pisała go dość długo, bo są przepisy z okresu wojny. Ale
może po koleji. Bedę pisała tak jak jest w zeszycie babuni:
wypiekanie chleba
,
drożdże domowe do chleba
,
pieczywo pszenne
zwykłe
,
pieczywo słodkie z jajami
,
Przygotowanie
Składniki
Składniki
...............................................
Piernik
Składniki
..
..
..
...
..
..
..
...
..
..
...
..
..
...
..
..
..
...
..
..
..
Składniki
Składniki
...............................................
Salceso
przepisy z zeszytu babuni
Wypiekanie chleba
( ciekawe czy ktoś jeszcze wypieka chleb w domu ? )
Temperatura pieca piekarskiego wynosi 220-250 st C. Chleb jednak tej
temperatury nie osiąga.
Najsilniejszemu gorącu podlega zewnętrzna część bochenka, czyli skórka.
Po wsadzeniu do pieca, chleb przechodzi na zewnątrz różne przemiany.
Na początku tworzy sie ciągle dwutlenek węgla, który pędzi ciasto w górę.
Przy 70 st C gluten ścina się i nadaje bochenkowi kształt. Do tej chwili
tylko ciasto może rosnąć. Pod koniec pieczenia temperatura środka
bochenka dochodzi do 100-110 st C
Stosunek drożdży do wody i mąki przy wypekaniu chleba
Proporcja: Na 1 l płynu :
•
2,5 - 3 dkg drożdży
•
2,5 - 3 dkg soli
•
2
,
5
-
3
l
i
t
r
ó
w
m
ą
k
i
Stosunek ten daje około dwukilogramowy bochenek
O ile robimy chleb na zakwasie z poprzedniego pieczywa, ilość drożdży
zminiejsza się. Wystarczy wtedy dać 1/2 dkg drożdży na 1 l płynu. Ilość
z
a
k
w
a
s
u
p
o
t
r
z
e
b
n
e
g
o
d
o
c
h
l
e
b
a
d
o
k
ł
a
d
n
i
e
o
b
l
i
c
z
y
ć
n
i
e
m
o
ż
n
a
.
N
a
o
g
ó
ł
jednak można powiedzieć, ze na 10 l wody należy wziąć od 10-20 kg
zakwasu, zależnie od pory roku i od tego zakwas słaby czy mocny. W lecie
na roczyn bierzemy piątą lub szóstą część ogólnej ilości płynu. Można też
brać całą ilość płynu do rozczynu, a przy wyrabianiu dodać resztę tylko
mąki, przeznaczonej do wypieku. W zimie do rozczynu wziąć połowę lub
2/3 ogólnej ilosci płynu .
przepisy z zeszytu babuni
przepisy z zeszytu babuni
Drożdże domowe do chleba
Proporcja na 30 l płynu:
•
3 kg ziemniaków
•
2 l wody
•
4
-
5
d
k
g
d
r
o
ż
d
ż
y
•
1 kg maki
Sposób przygotowania
:
Ugotować ziemniaki, chłodne przepuścić przez maszynkę, dodać drożdże
i mąkę, wlać ciepłą wodę, wszystko dobrze wymieszać i postawić w
ciepłym miejscu do dnia nastepnego. Nazajutrz użyć do chleba.
Ogólne wskazania
przy wypieku ciasta drożdżowego.
Dobroć
pieczywa drożdżowego zalezy od
dobroci
materiałów wziętych
do wyrobu wyrobu pieczywa i od sposobu wyrobienia.
Ponieważ maka i drożdże są najważniejszymi częściami składowymi
pieczywa, dużą uwagę należy więc zwrócić na ich wartość . Muszą więc
być :
1. świeże drożdże w odpowiedniej ilości
2.
dobra mąka i wygrzana
3.
odpowiednia temperatura pieca
Co do sposobu wyrabiania mozna powiedzieć, ze wszystkie rodzaje
pieczywa drożdżowego wymagają :
•
zarobienia czyli rozczynienia
•
wyrobienia czyli
miesienia
( mieszania )
•
niektóre
kulania
Pieczywo pszenne zwykłe
( postne )
Proporcja na 1 l płynu :
•
3 dkg drożdży
•
3
d
k
g
s
o
l
i
•
2,5 - 3 l mąki
( własnie litrów a nie kg )
Do zarobienia
: całą ilość drożdży, połowę ilości płynu i dwa razy tyle
mąki co płynu
Do wyrabiania
: całą ilość soli, druga połowę ilości wody i resztę mąki
Proporcja na pieczywo słodkie z jajami na 1 kg mąki
•
3-4 dkg drożdży
•
1/2 dkg soli
•
15 dkg cukru
•
3-5 jaj
Plik z chomika:
hazelleyes86
Inne pliki z tego folderu:
Jak przytyć.doc
(22 KB)
Dieta na przytycie.doc
(28 KB)
Dieta dla tych którzy chcą przytyć.doc
(27 KB)
Dieta na przytycie-krótka informacja.doc
(23 KB)
Dieta tucząca.doc
(25 KB)
Inne foldery tego chomika:
██ PRZEPISY . . . ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬(1)
★Gotowanie★
2011
Anielska kuchnia
Anielska kuchnia II
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin