składniki20 dag makaronu typu obrączki z falbanką, muszelki, kokardki1 łyżka oliwy1 mały kalafiorsos: 5-6 łyżek majonezu1 jajko gotowane na twardo1 biała cebula4 fileciki anchois1 ogórek konserwowy1 łyżeczka bazyliiszczypta solipieprzsok z 1 cytrynysposób przygotowaniaMakaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, wyłożyć do salaterki, wlać łyżkę oliwy, wymieszać (zapobiegnie to sklejaniu się makaronu).Kalafior ugotować na wpół miękko w osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić, podzielić na drobne różyczki, dodać do makaronu.Przygotować sos: Cebulę pokroić na kosteczkę, przelać wrzącą wodą, ostudzić.Posiekać na kosteczkę jajko, ogórek, filety anchois.Majonez wymieszać z przyprawami i cytryną.Sosem polać sałatkę, wymieszać, włożyć na 2-3 godziny do lodówki, aby składniki się przegryzły.Monotonia kolorystyczna nie jest tu wadą! Pięknie będzie wyglądać podana na liściach sałaty.
Składniki: 8 rurek canelloni10 dag cielęciny10 dag wieprzowiny5 dag sera pecorino1 cebula2 łyżki masła1 łyżka oliwy z oliweksól, pieprz, zioła do smaku: oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia. Sos pomidorowy: 25 dag pomidorów pokrojonych w kostkę50 ml oliwy z oliwek1 cebula1 łyżka masła2 ząbki czosnku siekanegosól, cukier.Sos beszamelowy:5 dag masła5 dag mąki500 ml mlekasól, pieprz, gałka muszkatołowa
Opis wykonania: Gotowe rurki canelloni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, by nieco zmiękły. Odcedzamy i delikatnie odkładamy do nadziewania. Tak samo robimy z domowymi płatami ciasta. Farsz przyrządzamy przesmażając wołowinę i cielęcinę razem z cebulką i ziołami na oliwie. Gdy mięso jest miękkie, mielimy je dwukrotnie, dodajemy ser pecorino i łyżkę miękkiego masła i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, a w tym czasie przyrządzamy sos pomidorowy podsmażając na oliwie cebulę i czosnek. Dodajemy zmiksowane pomidory, masło i natkę pietruszki i doprawiamy. Przygotowujemy sos beszamelowy przesmażając na patelni mąkę z masłem, a następnie podlewając je stopniowo mlekiem. Cały czas mieszamy doprowadzając sos do wrzenia.Gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowe canelloni nadziewamy farszem. Układamy w żaroodpornym naczyniu z sosem pomidorowym. Całość polewamy beszamelem i zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C
Składniki:Ciasto: 35 dag mąki4 jajka pół łyżeczki oliwyszczypta soliSos: 20 dag mielonej wołowiny 5 dag wędzonego boczku 1 marchewkamała cebula 3 dag masła 1/2 szklanki bulionu 1 kieliszek czerwonego winałyżka oliwymały koncentrat pomidorowy10 dag pieczarek łyżeczka mąkiząbek czosnkunatka pietruszkisól pieprz gałka muszkatołowaSos beszamelowy: 5 dag mąki3 dag masła 2 szklanki mleka 2 łyżki parmezanu
Opis wykonania:Z przesianej mąki, jajek i soli zagniatamy dosyć twarde, ale elastyczne ciasto. Zawijamy je w wilgotną ściereczkę i odstawiamy na pół godziny. W tym czasieprzyrządzamy sos. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę z dodatkiem niezbyt grubo startej marchewki. Pod koniec duszenia dodajemy zmiażdżonyczosnek. Na oddzielnej patelni obsmażamy wołowinę z posiekaną w kostkę cebulą. Łączymy wołowinę z boczkiem, dodajemy umyte, drobno posiekane pieczarki,koncentrat pomidorowy, wino i bulion. Dusimy około 20 minut. Pod koniec oprószamy mąką i doprawiamy do smaku. Sos do cannelloni powinien być dosyć gęsty,gdyby był za rzadki, należy go odparować. Dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i kroimy na kwadraty o boku 10 cm. Gotujemy po 2 sztuki w osolonym wrzątku. Po wypłynięciu na wierzchzmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 2-3 minut (zależy od grubości ciasta). Odcedzamy na łyżce i hartujemy w naczyniu z zimną wodą z dodatkiem oleju. Płaty makaronowe układamy na wilgotnej ściereczce. Każdy kwadrat posypujemy odrobiną parmezanu, nakładamy warstwę gęstego sosu, zwijamy w rulonik i układamy ciasno w żaroodpornym naczyniu. Przyrządzamy beszamel: roztapiamy masło na patelni, podsmażamy na nim mąkę (na złoty kolor), którą zalewamy następnie mlekiem. Całość energicznie mieszamy.Gdy nabierze jednolitej konsystencji, zdejmujemy z ognia, wsypujemy 2 łyżki parmezanu i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zalewamy sosem beszamelowym, wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekamy, aż sos nabierze złocistej bar
Składniki: 30 dag farfalli lub innego makaronu, 30 dag filetów z dorsza, 1 młoda cukinia, 1 szalotka, 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1 szklanka bulionu z kostki, ½ szklanki śmietany, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sok z cytryny, sól, pieprz, listki bazylii do dekoracji.
Sposób przyrządzania: Rybę pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, wstawić pod przykryciem do lodówki na 30 minut. cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Szalotkę obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać masło, włożyć szalotkę, zeszklić. Dodać gorący bulion i cukinię. Gotować 5 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Wyjąć z rondla, trzymać w ciepłym miejscu. Do wywaru włożyć dorsza, gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. śmietanę wymieszać z mąką i posiekaną natką, połączyć z bulionem. Dodać cukinię, ogrzewać 5 minut na małym ogniu. Makaron ugotować, odcedzić, wyłożyć na ogrzany półmisek. Na wierzchu ułożyć kawałki dorsza oraz cukinię, polać zagęszczonym wywarem. Potrawę udekorować listkami bazylii.
1 porcja – około 245 kcal
Składniki: 25 dag maku, 1 jajko, 10 dag cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki masła, aromat waniliowy, 5 dag rodzynek, sól.
Sposób przyrządzania: Mak sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, ponownie zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, osączyć na sicie, po czym zemleć 2 – 3 razy w maszynce do mięsa (z sitem o małych otworach). Rozdrobniony mak przełożyć do miski, wsypać cukier, dodać aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. do drugiej miski przesiać przez sito mąkę pszenną. Dodać jajko i trochę wody. Zagnieść ciasto (powinno mieć twardą konsystencję), przełożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić nożem „w zapałki”. W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić kluski. Ugotowane kluski przelać letnią wodą. Stopić masło i polać nim kluski, odstawić. Rodzynki sparzyć, dodać do maku. Gotową masę wymieszać z kluskami.
Składniki: 1 paczka makaronu świderki, 4 jajka, 15 dag szynki, 1 cebula, 1 cytryna, 1 śmietana, 5 łyżek masła, bułka tarta, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania: Makaron gotować około 10 minut. Pokrojoną w cienkie plastry cebulę przesmażyć na roztopionym maśle, dodać makaron. Do miski wlać śmietanę, dodać sok z cytryny, wbić jajko i ubić. Dodać sól i pieprz oraz kawałki pokrojonej szynki. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i obsypanego bułą tartą włożyć kluski wymieszane ze śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C im zapiekać około 20 minut.
składnikiMakaron (najlepiej kokardki),Puszka groszku konserwowego,3 cieniutkie plastry bekonu,1 opakowanie średnio gęstej albo gęstej śmietany,ser parmezan do posypania (jak kto lubi),świeży pieprz, sól, estragon.sposób przygotowaniabekon kroimi na drobną kostke i wrzucamy na patelnię...niech się dokładnie wypiecze...w między czasie makaron wrzucamy do osolonej wody z odrobiną oliwy. Kiedy bekon się już "wypiecze" dodajemy groszek konserwowy (bez sosu), który gnieciemy na patelni widelcem albo innym narzędziem...kiedy groszek jest już ugnieciony, dodajemy pieprz...następnie estragon i śmietanę.....dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku, i sos gotowy. no i oczywiście posypujemy świezym parmezanem.Konsystencja ma byś jak typowego sosu.
Składniki: 10 dag ugotowanych klusek, 30 dag mrożonej marchewki, 1 mała puszka pomidorów, 5 parówek, 1 szklanka śmietany kremówki, 1 małe opakowanie żelatyny instant, sól.
Sposób przyrządzania: Marchewkę ugotować w osolonej wodzie, osączyć, zmiksować. Parówki obrać, wrzucić na około 5 minut do wrzątku, ostudzić. 4 parówki zmiksować z 2 – 3 łyżkami śmietany. Pomidory osączyć i zmiksować, przyprawić wegetą. Śmietanę ubić z solą. Połowę wymieszać z masą marchewkową, resztę z parówkową. Żelatynę rozpuść, dodać po ⅓ do marchewki, parowek i pomidorów. Formę wyłożyć pergaminem. Na dno położyć masę marchewkową, przykryć kluskami. Wyłożyć masę parówkową, wcisnąć w nią parówkę. Na wierzchu ułożyć warstwę klusek, polać masą pomidorową. Chłodzić 3 – 4 godziny.
Składniki: 250 g pomidorów, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oleju, 250 g kolorowego makaronu, 400 g pieczarek, 100 g masła, biały pieprz.
Sposób przyrządzania: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Makaron ugotować w wodzie z solą i olejem, przecedzić i osączyć. Grzyby oczyścić. Masło rozgrzać na dużej patelni, pieczarki pokroić w grube plasterki i stale mieszając smażyć. Zdjąć z patelni, wymieszać z makaronem. Na tłuszczy po pieczarkach zeszklić czosnek. Dodać pomidory, makaron i grzyby, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki: 300 g sera żółtego, 300 g mielonego mięsa, 3 – 4 puszki pomidorów w zalewie (400 g), 30 g selera, 1 duża cebula, 1 duża marchewka, 1 korzeń pietruszki, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 listek laurowy, sól, pieprz, papryka mielona, oregano.
Sos beszamelowy: 800 ml przegotowanego mleka, 80 g masła, 1 płaska łyżka mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przyrządzania: Pomidory włożyć do garnka i odparować. Patelnię rozgrzać, wlać olej i poddusić do miękkości pokrojone w kostkę cebulę i ząbki czosnku. Dodać mięso, posypać szczyptą oregano i smażyć przez około 10 minut. Odparowane pomidory dodać do mięsa. Dodać nie rozdrobnione warzywa: marchew, pietruszkę i seler oraz liść laurowy, które po 30 minutach gotowania należy usunąć. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i winem.
Sos: Rozpuścić masło w garnku tak by się nie zarumieniło, oprószyć mąką, wymieszać drewnianą łyżką i zasmażyć 2 – 3 minuty. Do zasmażki wlać powoli mleko, wymieszać na gładką masę. Mieszając zagotować. Do smaku doprawić solą i gałką muszkatołową.
Posmarować masłem formę do pieczenia, polać sosem beszamelowym i położyć pierwszą warstwę lasagne. Układać na przemian: sos, lasagne, farsz, starty ser żółty. Każdą warstwę polać sosem beszamelowym. Ostatnią warstwę podstawy stanowią lasagne, starty ser i beszamel (bez farszu).. Przed włożeniem do piekarnika polać lasagne 2 łyżkami oliwy. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec 45 minut. Ostatnie 15 minut w temp. 2000 °C.
Składniki: 1 opakowanie lasagne, 2 średnie jabłka, ½ litra mleka, 30 dag mięsa mielonego, włoszczyzna, 2 łyżki maki, 1 łyżka masła, przyprawy.
Sposób przyrządzania: Mięso mielone podsmażamy na patelni dodając pokrojoną włoszczyznę doprawiając do smaku przyprawami ( lub jak kto woli ziołami ), na koniec dodajemy pół szklanki soku jabłkowego i podsuszamy na patelni ok. 30 min. W tym czasie w średnim garnku gotujemy 2 1/2 l osolonej wody, gdy zagotuje się zmniejszamy ogień i wkładamy po jednym pasku lasagne na ok. 30 sek. - 1 min., tak aby zmiękły. Wyciągamy paski i układamy w naczyniu żaroodpornym, płaskim ( najlepszy jest o podniesionych brzegach - ok. 4 cm ).Obieramy jabłka i kroimy w cienkie plastry. Na warstwie lasagne kładziemy na przemian jabłka, przykrywamy lasagne i kładziemy farsz mięsny i tak na przemian aż do wyczerpania się farszu. Następnie 2 łyżki masła roztapiamy na patelni, dodajemy 2 łyżki mąki i rumienimy. Następnie wlewamy ok. 0,5 l mleka i mieszamy tak aby się nie zagotowało, do chwili aż zgęstnieje. Wylewamy na ostatnią warstwę i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 - 40 min
Składniki: 400 g makaronu 6 – jajecznego łazanki MALMA, 400 g kapusty kiszonej, 150 g pieczarek, 2 średnie cebule, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzania: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w rondlu z oliwą. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć. Dołożyć kapustę, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzić i przełożyć na półmisek. Wymieszać z kapustą i podawać na gorącą.
Składniki: 25 dag makaronu fabrycznego lub domowego, 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 20 dag sera żółtego, 4 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przyrządzania: Pokrojony w kostkę boczek topimy, dodajemy posiekaną cebulę i lekko podsmażamy. W tym czasie gotujemy makaron w dużej ilości wody i odsączony wkładamy na tłuszcz. Gdy nieco się zrumieni dodajemy ser pokrojony w drobną kostkę. jajka roztrzepujemy w kubeczku aż się lekko spienią, solimy, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem a następnie zalewamy tą masą kluski. Gdy po wstawieniu do piekarnika w żaroodpornym naczyniu powierzchnia się zetnie posypujemy posiekaną zieleniną i podajemy z dodatkiem surówki.
Składniki: 3 szklanki makaronu łazanki, 1 kubeczek twarożku, 3 jajka, ćwierć szklanki cukru, skórka z pomarańczy, 1 torebka cukru waniliowego, ½ paczki rodzynków, kilka suszonych moreli i śliwek.
Sposób przyrządzania: Żółtka ucieramy z cukrem, wkładamy twarożek i jeszcze przez chwilę mieszamy. Dodajemy zapachy i bakalie. Należy pamiętać o namoczeniu na kilka godzin wcześniej suszonych owoców, które następnie drylujemy i kroimy w cienkie paseczki. Na końcu mieszamy go delikatnie z pianą ubitą na sztywno i ewentualnie wlewamy 1 – 2 łyżki śmietany, gdyż całość powinna być raczej rzadka.
składniki50 g maki1/8 l mleka4 jajasololejsposób przygotowaniaWymieszac make z mlekiem i z sola.Dodawac kolejno jaja. Tak dlugo mieszac az powstanie jednolita masa nalesnikowa.Patelnie rozgrzac na ogniu, dodac oleju. Chochla nabierac ciasto i nalewac cienka warstwe na patelnie.Smazyc na slabym ogniu pod przykryciem okolo 3 minut. Nastepnie nalesnik odwrocic i smazyc okolo 1 minuty.Usmazone nalesniki ukladac na talerzu.Letnie nalesniki zawinac w rulonik i kroic w cienkie paski.Podawac z goracym rosolem lub zupa jarzynowa. Do ciasta nalesnikowego mozna dodac szczypiorku."Makaron" nalesnikowy mozna zamrozic w woreczkach. Nastepnie nie rozmrazac tylko wrzucic do bardzo goracego rosolu na 30 sekund i zaraz podawac.
Składniki: 1/2 kg makaronu np. rurki20 dag różnych wędlin lub mięs10 dag brokułów1 marchewka1 czerwona papryka1 cebulakawałek selera naciowego2-3 ząbki czosnku2 kostki bulionu z kuryolej lub oliwaostry starty żółty ser np. parmezan
Opis wykonania: W dużej ilości osolonego wrzątku ugotować makaron tak, by był lekko twardy. Podobnie obgotować brokuły podzielone na cząstki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać pokrojone wędliny, poszatkowane drobno warzywa: marchewkę, seler i paprykę, i rozgnieciony czosnek. Gdy lekko zmiękną, dodać makaron i brokuły. Zalać całość szklanką bulionu z kostki i dusić od 3 do 5 minut, aż makaron wchłonie cały płyn. Wyłożyć na półmisek, posypać parmezanem, ewentualnie natką zielonej pietruszki
Składniki: ½ kg spaghetti, 4 łyżki masła, 5 łyżek tartego sera żółtego, ½ szklanki gęstej śmietany, 3 żółtka, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania: Orzechy połączyć z serem, śmietaną, żółtkami, szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać w dużej, głębokiej salaterce. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i natychmiast wrzucić do salaterki z sosem. Jeszcze raz dokładni wymieszać, polać stopionym masłem i podawać zaraz po przyrządzeniu.
Składniki: 20 dag suchego makaronu, 3 litry wody, 2 łyżki soli, 15 dag wędzonego boczku, 25 dag świeżego niekwaśnego twarogu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Sposób przyrządzania: Zagotować wodę, posolić, wsypać makaron, od chwili ponownego zawrzenia gotować 15 – 18 minut a następnie wlać kubek zimnej wody, zahartować, przykryć i pozostawić na 10 minut. Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę, zrumienić. Makaron dokładnie odcedzić. Wyłożyć na półmisek, wymieszać z boczkiem, posypać rozkruszonym twarogiem i posiekanym szczypiorkiem.
Składniki:1/2 opakowania makaronu nitki, 40 dag mięsa pieczonego, najlepiej wieprzowego, 2 cebule, 1 mała kapusta pekińska, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka imbiru,sól, pieprz do smaku, olej.
Opis wykonania:Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy na nich pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy czosnek, posiekaną kapustę pekińską, kropimy sosem sojowym i smażymy razem przez około 10 minut. Z jajek rozkłóconych z łyżką wody smażymy na oleju omlet. Odkładamy na talerz, a po przestudzeniu kroimy w paski.Na tej samej patelni, po dolaniu oleju, przesmażamy pokrojony w drobne paseczki schab. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy makaron. Chwilę smażymy razem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i przekładamy na półmisek. Na wierzchu układamy uduszone warzywa, a całość dekorujemy paskami omletu.Uwaga: Zamiast zwyklego makaronu można użyć makaronu sojowego lub ryżowego
Składniki: ...
kocurros