- Gęsty czekoladowy napój pachnący wanilią i cynamonem. Banalnie prosty do przygotowania. Działa rewelacyjnie na ciało i duszę. Wzmacnia, pobudza i jest pyszny. Czas przygotowania: 15 min. Na 6 filiżanek:
Jak to zrobić: Wlej 4 łyżki mleka do miseczki, a resztę zagotuj razem z laską waniliową. Następnie wyjmij wanilię, rozkrój na pół i wyskrob nożem pestki. (Gdybyś to zrobił od razu, mleko osłabiłoby aromat wanilii.) Wrzuć pestki z powrotem do mleka, dodaj starty cynamon, szczyptę startej gałki i wymieszaj. Następnie wrzuć pokruszoną czekoladę i poczekaj aż się rozpuści. W miseczce wymieszaj sypkie składniki (cukier, kakao, mąkę) wbij jajko i wlej 4 łyżki zimnego mleka. Zamieszaj i wlej miksturę do gorącego mleka. Gotuj na małym ogniu, aż czekolada zrobi się gęsta. Jeśli lubisz, możesz tuż przed rozlaniem wlać 50 ml rumu. Podawaj z rozdrobnionymi migdałami. Bon appetit!
· 6 łyżek brązowego cukru
· 1 gałka muszkatołowa
· 4 łyżki gorzkiego kakao w proszku
· 50 g gorzkiej czekolady
· 1 jajko
· 1 laska cynamonu
· 1 laska wanilii
· 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej)
· 1 l mleka
· 150 g płatków migdałowych
anusieneczka