TURNIEJ BOŻONARODZENIOWY.doc

(38 KB) Pobierz
TURNIEJ BOŻONARODZENIOWY

TURNIEJ BOŻONARODZENIOWY

 

 

Celem turnieju bożonarodzeniowego jest utrwalenie znanych i poznanie mniej znanych tradycji Świąt Bożego Narodzenia. Turniej jest również okazją do integracji zespołów klasowych i społeczności szkolnej.

Turniej przeznaczony jest dla uczniów szkoły podstawowej. Przeprowadzony został w dwóch kategoriach:

pierwsza kategoria- klasy I-III

druga kategoria- klasy IV-VI.

Na poszczególnych poziomach pytania zostały dostosowane do możliwości uczniów.

W turnieju udział brały zespoły klasowe, składające się z trzech osób, spośród których wybierano lidera. Lider udzielał odpowiedzi na zadane pytania po wcześniejszych konsultacjach z zespołem. W każdej kategorii wygrywał ten zespół, który uzyskał największą liczbę punktów.

Turniej jest doskonałą okazją do wspólnej zabawy!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TURNIEJ BOŻONARODZENIOWY

KLASY I-III

 

Zadanie 1

Każdy zespół losuje po 3 pytania i odpowiada na nie. Maksymalnie można uzyskać 3 punkty.

 

1.Jak się nazywa uroczysta kolacja rozpoczynająca święta Bożego Narodzenia?(Wigilia)

 

2.Czym się dzielimy podczas Wigilii?(opłatkiem)

 

3.Co kładziemy pod obrus?(siano)

 

4.Jaki jest zielony symbol Bożego Narodzenia?(choinka)

 

5.Jak się nazywają pieśni śpiewane podczas Świąt Bożego Narodzenia?(kolędy)

 

6.Jak się nazywa msza odprawiana o północy na cześć narodzin Jezusa?(pasterka)

 

7.Po co zostawia się puste nakrycie na stole wigilijnym?(dla niespodziewanego gościa)

 

8.Z jakiego kraju przybył do Polski zwyczaj ubierania choinki?(z Niemiec)

 

9.Jaki znak informuje nas, że należy zasiadać do wieczerzy wigilijnej?(pierwsza gwiazdka)

 

Zadanie 2

Podaj kolejne wersy kolędy (max.2 punkty)

 

1.Dzisiaj Dzisiaj Betlejem, …….

 

2.Lulajże Jezuniu…….

 

3.Wśród nocnej ciszy…….

 

Zadanie 3

Spośród podanych potraw wybierz i podkreśl te, które spożywamy podczas Wigilii. (każda prawidłowo podkreślona potrawa 1 punkt-max.5 punktów)

 

Mazurek, kutia, jajko, karp, barszcz z uszkami, babka drożdżowa, pierogi z kapustą i grzybami, biały barszcz z białą kiełbasą, kluski z makiem

 

Zadanie 4

Po wysłuchaniu pytań i odpowiedzi wskażcie jedną poprawną odpowiedź. Każdy zespół  losuje po dwa pytania.(max.2 punkty)

 

1.Jakie potrawy spożywamy podczas Wigilii?

a. smaczne

b. postne

c. mięsne

 

2.Czym przykrywamy wigilijny stół?

a. ceratą

b. serwetą

c. obrusem

 

3.Jakie ozdoby wieszamy na choince?

a. bombki, łańcuchy, lampki

b. bombki, kurczaczki, łańcuchy

c. bombki, jabłka, czekoladowe jajka

 

4.Noc wigilijną świętujemy na pamiątkę:

a. narodzin Jezusa Chrystusa

b. śmierci Jezusa Chrystusa

c. 12 urodzin Jezusa Chrystusa

 

5.Jakie zwierzęta są w zaprzęgu Św.Mikołaja?

a. psy

b. konie

c. renifery

 

6.Kto rozdaje prezenty?

a. Św.Walenty

b. Św.Mikołaj

c. Św.Piotr

 

 

 

 

 

MAX.12 PUNKTÓW

 

 

 

 

 

 

TURNIEJ BOŻONARODZENIOWY

KLASY IV-VI

 

Zadanie 1

Każdy zespół losuje po 3 pytania i odpowiada na nie. Maksymalnie można uzyskać 3 punkty.

 

1.Jak się nazywa święty, który wystawił pierwszą szopkę bożonarodzeniową ?                          (św. Franciszek)

2.Jak się nazywa ozdoba podwieszana dawniej pod sufitem ? (podłażniczka)

3.Jakie imiona nosili trzej królowie, którzy przybyli złożyć pokłon i dary dzieciątku Jezus ? (Kacper, Melchior, Baltazar)

4.Jak inaczej można nazwać świętego Mikołaja ? (Gwiazdor, Dziadek Mróz )

5.Dlaczego pod obrus na wigilijnym stole wkłada się siano ? (dla upamiętnienia żłóbka)

6.Co to są Jasełka ? (dramaty symbolicznie opisujące narodziny Jezusa )

7.Jak nazywany jest okres przygotowań do Bożego Narodzenia ? (Adwent)

8.Co to są Roraty ? (msza odprawiana o świcie w okresie Adwentu )

9.Co symbolizuje tradycja łamania się opłatkiem ? (zgodę, pokój, przyjaźń, pojednanie )

 

Zadanie 2

Podaj kolejne wersy kolędy (max.2 punkty)

 

1.W żłobie leży …….

2. Gdy się Chrystus rodzi …..

3. Cicha noc ….

 

Zadanie 3

Spośród podanych potraw wybierz i podkreśl te, które spożywamy podczas Wigilii. (każda prawidłowo podkreślona potrawa 1 punkt-max.5 punktów)

 

Karp w galarecie, indyk pieczony, kompot z suszonych owoców, śledzie, bigos, kapusta z grochem, mazurek, biały barszcz, kurczak, zupa grzybowa z łazankami

 

Zadanie 4

Po wysłuchaniu pytań i odpowiedzi wskażcie jedną poprawną odpowiedź. Każdy zespół  losuje po dwa pytania.(max.2 punkty)

 

1.Kim w rzeczywistości był święty Mikołaj ?

a) proboszczem

b) biskupem

c) papieżem

 

2.Czym dekorowano dawniej choinki ?

a)  jabłkami, ciasteczkami, bombkami

b) słomianymi łańcuchami, świeczkami, jabłkami

c) świeczkami, ciasteczkami, błyszczącymi łańcuchami

 

3.Co jest sygnałem do rozpoczęcia wigilijnej wieczerzy ?

a) pierwsi goście

b) pierwsze płatki śniegu

c) pierwsza gwiazdka

 

4. Widowisko o tematyce bożonarodzeniowej to :

a) kolęda

b) jasełka

c) dziady

 

5.Msza odprawiana o północy w noc wigilijną to :

a) pasterka

b) rezurekcja

c) roraty

 

6.Którą tradycję wigilijną uważa się za najstarszą :

a) dekorowanie choinki

b) dzielenie się opłatkiem

c) obdarowywanie się prezentami

 

 

 

MAX.12 PUNKTÓW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mazurek, kutia, jajko, karp, barszcz z uszkami, babka drożdżowa, pierogi z kapustą i grzybami, biały barszcz z białą kiełbasą, kluski z makiem

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Mazurek, kutia, jajko, karp, barszcz z uszkami, babka drożdżowa, pierogi z kapustą i grzybami, biały barszcz z białą kiełbasą, kluski z makiem

------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Mazurek, kutia, jajko, karp, barszcz z uszkami, babka drożdżowa, pierogi z kapustą i grzybami, biały barszcz z białą kiełbasą, kluski z makiem

-------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Karp w galarecie, indyk pieczony, kompot z suszonych owoców, śledzie, bigos, kapusta z grochem, mazurek, biały barszcz, kurczak, zupa grzybowa z łazankami

-------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Karp w galarecie, indyk pieczony, kompot z suszonych owoców, śledzie, bigos, kapusta z grochem, mazurek, biały barszcz, kurczak, zupa grzybowa z łazankami

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Karp w galarecie, indyk pieczony, kompot z suszonych owoców, śledzie, bigos, kapusta z grochem, mazurek, biały barszcz, kurczak, zupa grzybowa z łazankami

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin