diamondów.doc

(41 KB) Pobierz
claudia.pl



Dieta Diamondów


 

Dieta, która można nie tylko schudnąć, ale i dodać sobie urody, odzyskać siły i energię!
 

Dieta ta została opracowana przez Marylin i Harveya Diamondów z Instytutu Zdrowia w Santa Monica. Jej podstawą są warzywa i owoce w różnej postaci, dostarczają mnóstwo witamin i minerałów.

Dzięki temu oprócz zrzucenia zbędnych kilogramów, można stosując dietę Diamondów poprawić wygląd skóry, paznokci i włosów. Podczas tej diety nie trzeba liczyć kalorii, należy jednak trzymać się zasady, że 60% energii dostarczanej przez pokarm ma pochodzić z węglowodanów, 30% z białka i tylko 10% z tłuszczu.

Ponadto nie należy łączyć w jednym posiłku produktów wysokobiałkowych z bogatymi w skrobię. Trzeba też przestrzegać odpowiednich pór spożywania określonych produktów, tzn. węglowodany jeść na śniadanie i obiad, białko zaś na kolację. Poprawia to trawienie i przyspiesza metabolizm.

Rano należy wypić szklankę świeżo wyciśniętego soku owocowego, trzeba całkowicie wyeliminować z diety cukry proste i alkohol.

Codziennie powinno się zjeść co najmniej 2 porcje owoców, przy czym melony i arbuzy należy jeść przed innymi owocami i raczej unikać bananów.

Pomiędzy posiłkami można pogryzać orzechy, jabłka, marchew, ananasy. Pić można tylko między posiłkami.

 

 



 

 

 

 

Dieta Diamondów

Dzień 1:

·         Śniadanie::: sok ananasowy, banan, truskawki.

·         Obiad: naleśniki faszerowane sałatką z 2 filiżanek sałaty, pomidora, 1/2 filiżanki kukurydzy, 1/4 filiżanki brokułów, łyżki majonezu i soku z cytryny.

·         Kolacja: natarta ziołami ryba upieczona na grillu, gotowane szparagi oraz fasola.

Dzień 2:

·         Śniadanie: sok pomarańczowy, melon.

·         Obiad: tost z brokułami, sałatą i ziołami.

·         Kolacja: makaron w sosie grzybowym.

Dzień 3:

·         Śniadanie: sok truskawkowo -jabłkowy.

·         Obiad: kanapka z kalafiorem. Ćwierć ugotowanego kalafiora wymieszać z łyżeczką soku z cytryny, solą i oregano. Położyć na pełnoziarnisty chleb tostowy. Do tego pomidor i kiełki sojowe.

·         Kolacja: chińska zupa. Posiekaną cebulę podsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać 250 ml wody, filiżankę kukurydzy, 2 łyżeczki bulionu w proszku, pół łyżeczki sosu sojowego, 1/4 pęczka botwiny. Doprawić imbirem i przyprawą pięć smaków. Zagotować.

Dzień 4:

·         Śniadanie: melon, winogrona i figi.

·         Obiad: sałatka z awokado, majonezu, musztardy, soku z cytryny doprawiona solą i pieprzem.

·         Kolacja: kurczak z koperkiem. Posiekany koperek i pół cebuli poddusić na łyżeczce masła. Dodać odrobinę soku z cytryny i 10 dag piersi z kurczaka. Dusić 20 minut.

 

Dzień 5:

·         Śniadanie: sok pomarańczowy, owoce.

·         Obiad: 2-3 naleśniki z mąki kukurydzianej z pokrojonym w plastry awokado.

·         Kolacja: ryba w sosie cytrynowo-koperkowym.

Dzień 6:

·         Śniadanie: sok jabłkowy, jabłko z cynamonem.

·         Obiad: pokrojony w plastry i upieczony na grillu ziemniak, główka sałaty.

·         Kolacja: zielona zupa. Na łyżeczce masła udusić po pół posiekanej cebuli, selera naciowego, marchwi, cukini i kapusty chińskiej. Dodać 10 dag szpinaku, 15 dag fasolki, 100 ml wody i przyprawy. Gotować 10 minut. Do tego pełnoziarnisty tost.

Dzień 7:

·         Śniadanie: sok z mandarynek, brzoskwinia.

·         Obiad: siekany kotlet wołowy, chleb pełnoziarnisty z łyżką majonezu i pomidorem.

·         Kolacja: makaron z warzywami. 10 dag makaronu ugotować. Wymieszać z łyżeczką oleju Podgrzanego z łyżeczką miodu, 50 ml wody, łyżeczką bulionu w proszku, posiekanym ząbkiem czosnku i sosem sojowym. Połączyć z pokrojoną cukinią, marchewką i kapustą pekińską. Gotować 5 minut

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin