dla_twojego_znaku_zodiaku.doc

(62 KB) Pobierz
Dieta dla twojego znaku zodiaku



Dieta dla twojego znaku zodiaku

Dobierając dietę odchudzającą, trzeba brać pod uwagę wiek (i wynikające z niego zapotrzebowanie na poszczególne witaminy i minerały), tryb życia, upodobania, a nawet ... znak zodiaku.

 

Ile kalorii dziennie?
Obliczone dzienne zapotrzebowanie na kalorie oznacza, że jeśli zjesz ich tyle dziennie, utrzymasz wagę. Jeśli chcesz schudnąć, musisz mniej jeść lub więcej się ruszać, a najlepiej jedno i drugie. Nie stosuj zbyt radykalnej diety: najlepsze tempo chudnięcia to 2 -3 kilogramy miesięcznie. Aby tyle zrzucić, stosuj dietę 1500 kcal. Nigdy nie schodź poniżej 1000 kcal dziennie bez porozumienia z lekarzem. Jeśli jesz mniej niż 1200 kcal dziennie, stosuj dietę tylko przez dwa-trzy tygodnie i powtarzaj nie częściej niż 3-4 razy rocznie.

 

18 - 30 lat: 14,7 razy waga plus 496
Powyżej 31 lat: 8,7 razy waga plus 829
Siedzący tryb życia: pomnóż wynik przez 1,4
Mała aktywność: pomnóż wynik przez 1,7
Duża aktywność fizyczna: pomnóż wynik przez 2
Przykład: Kobieta lat 35, waga 80 kg, siedzący tryb życia: 8,7 x 80 + 829 x 1,4 = 2135 kcal

 

 

Znak zodiaku

Żywioł

Charakterystyka

W diecie uwzględnij

Baran

 Ogień

Lubi tradycyjne polskie potrawy z mięsem, unika surowych warzyw.

Jedz mniejsze porcje, za to częściej, wprowadź do diety surówki i sałatki oraz soki warzywne.

Byk

 Ziemia

Jada dużo i tłusto.

Nie podjadaj między posiłkami, zaprzyjaźnij się z lekko kuchnią włoską i azjatycką.

Bliźnięta

 Powietrze

Jada to co popadnie, raz dużo i tłusto, raz zapomina o posiłkach.

Jadłospis oprzyj na kuchni śródziemnomorskiej - znajdziesz w nie zarówno nie pracochłonne przystawki, jak i sycące dania na ciepło.

Rak

 Woda

Nerwus zagrożony chorobą wrzodową.

Zrezygnuj z potraw smażonych na rzecz gotowanych na parze i pieczonych.

Lew

 Ogień

Lubi podjadać między posiłkami chipsy i dania Fast food.

Jedz 5-6 posiłków, w tym dwa razy sałatkę z mieszanych warzyw w sosie winegret.

Panna

 Ziemia

W pogoni za dietetycznymi nowinkami zbyt często zmienia sposób odżywiania.

Zdecyduj się na jedną racjonalną dietę, uwzględniając wszystkie produkty spożywcze (poza cukrem i tłuszczem zwierzęcym), ale jedzone w niewielkich ilościach.

Waga

 Powietrze

Je szybko, byle jak i byle co, za dużo, za słodko, za tłusto.

Wyznacz stałe godziny posiłków, oprzyj dietę na warzywach, owocach i zbożach.

Skorpion

 Woda

Humorzasty, raz jada za dwóch, innym razem zadowala się byle czym.

Oprzyj dietą na poprawiających nastrój węglowodanach złożonych i warzywach.

Strzelec

 Ogień

Często traci umiar w jedzeniu i piciu.

Licz kalorie, wprowadź do diety więcej warzyw i owoców.

Koziorożec

 Ziemia

Jego dieta jest nie urozmaicona, zbyt jednostronna.

Oprzyj dietę na ziemniakach i warzywach strączkowych, nie zapomnij o białku i zieleninie.

Wodnik

 Powietrze

Kiedy dba o linię, rezygnuje z posiłków, zamiast zrewolucjonizować sposób odżywiania.

Opracuj dla siebie racjonalną dietę niskokaloryczną, bazująca na warzywach, rybach i drobiu.

Ryby

 Woda

Nienawidzi "cudownych" diet z gazet. Zakłada, że i tak nie schudnie, bo nie wytrzyma reżimu.

Jedz 5 -6 razy dziennie, wybierając lekkie, nie tłuste potrawy, głownie nabiał i ryby.

 

Menu dla diety zodiakalnej
 


ŚNIADANIA 400kcal

 

Dla Lwa, Skorpiona i Ryb
1 kromkę ziarnistego chleba posmaruj twarożkiem, połóż na nim pokrojony w plasterki owoc (kiwi, nektarynkę, gruszkę) i skrop 1 łyżeczką płynnego miodu. Szklanka soku pomarańczowego, kawa lub herbata bez cukru.

Dla Barana, Byka i Wagi
1 bułkę kajzerkę posmaruj cienko chrzanem. Jedną połówkę obłóż plasterkiem łososia wędzonego i kilkoma plasterkami ogórka. Na drugiej połóż plasterek szynki z indyka i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Szklanka soku pomidorowego, kawa lub herbata bez cukru.

Dla Bliźniąt, Panny i Wodnika
2 łyżki mieszanki muesli wymieszaj z jednym bananem pokrojonym w plasterki, 1 kiwi, 1 pojemnikiem kefiru (150ml), oprósz cynamonem i przypraw 1 łyżeczką syropu klonowego lub płynnego miodu. Szklanka soku winogronowego, kawa lub herbata bez cukru.

Dla Strzelca, Koziorożca i Raka
1 tost cienko posmarowany masłem, miodem i posypany ziarnami słonecznika. 1 jogurt owocowy. Szklanka soku jabłkowego, kawa lub herbata bez cukru.

 

OBIADY 300kcal

 

Dla Byka, Wagi i Koziorożca
Carpaccio z pieczarek Składniki: 200g pieczarek, 1 pomidor, 1 główki sałaty lub garść rukoli, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, natka, sos carpaccio, 1 bułeczka pełnoziarnista. Wykonanie: pieczarki oczyścić i pokroić w cienki plastry, pomidora pokroić w plastry, sałatę rozdrobić, ułożyć na talerzu. Wymieszać sok cytrynowy, oliwę, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i posiekaną natkę, polać sosem carpaccio. Zjeść z bułeczką.

Dla Barana, Lwa i Strzelca
Sałatka z marchwi i cukini Składniki: 2 marchewki, 1 cukinia, 1 mała gruszka, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka octu winnego, sól, cukier, 1łyżka rodzynek, 1 łyżka pestek słonecznika. Wykonanie: marchewki i cukinię pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki. Gruszkę umyć, wykroić gniazdo nasienne i nie obierając pokroić w plasterki. Składniki sałatki wymieszać i polać zalewą (zagotować ocet i rodzynki, po zdjęciu z ognia dodać oliwę). Posypać rodzynkami i uprażonymi na patelni bez tłuszczu pestkami.

Dla Bliźniąt, Panny i Ryb
Jajko w sosie pietruszkowym Składniki: 1 jajko, 1 korzenia pietruszki, 1 pęczek natki, 1 ząbek czosnku, 250ml jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka oliwy, 150g ogórka, sól, pieprz, 1 kromka bagietki. Wykonanie: zmiksować pietruszkę, natkę, czosnek i oliwę, wymieszać z jogurtem. Ogórek zetrzeć na tarce (nie obrany), odcisnąć sok, dodać do masy jogurtowej. Jajko ugotować na twardo, obrać, pokroić w talarki. Polać sosem, zjeść z bagietką.

Dla Skorpiona, Raka i Wodnika
Kanapka z awokado Składniki: 1 awokado, 1 kromka chleba razowego, 1 plasterek szynki z indyka, 1 strąka czerwonej papryki, 1 cebulka dymka, 1 łyżka soku cytrynowego. Wykonanie: awokado obrać i pokroić w plasterki, ułożyć je na chlebie. Na wierzchu położyć szynkę i posiekaną paprykę, wymieszana z cebulą i skropioną sokiem cytrynowym.

 

PRZEGRYZKI 100 - 200kcal

 

Dla wszystkich znaków
1.1 szklanka soku pomidorowego, 1 kromka pieczywa chrupkiego. 2.1 pomidor, kawałek (40g) sera typu camembert. 3.1 banan. 4.1 pojemnik (150ml) jogurtu, 150g malin. 5.300g melona z 25g szynki parmeńskiej. 6.1 marchewka, 1 seler naciowy maczane w sosie (100ml jogurtu, zioła). 7.1 kromka pieczywa chrupkiego, 2 plasterki chudej wędliny, kilka plasterków ogórka. 8.Sałatka z 1 pomarańczy, 1 kiwi, skropionych cytryną, oprószanych cynamonem i posypanych wiórkami kokosowymi. Uwaga: Obiady i kolacje można zamienić jeśli tak nam wygodnie. W ramach diety można jeść potrawy dla innych znaków zodiaku z tego samego żywiołu

 

KOLACJE NA CIEPŁO PO 500 - 600kcal

Dla Lwa, Wagi i Koziorożca
Kurza pierś z ziemniakami Składniki: 3 ziemniaki, 1 łyżeczka rozmarynu, 100g mięsa z piersi kurzej, 150g fasolki szparagowej, 5 łyżek bulionu drobiowego, olej słonecznikowy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, 1 pomidor, bazylia. Wykonanie: ziemniaki wyszorować, przekroić na pół, usmażyć na dużym ogniu na 1 łyżce oleju na złoty kolor. Dodać rozmaryn, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 25min. Mięso dodać do ziemniaków, usmażyć po 3min z każdej strony. Fasolkę udusić w bulionie z cukrem i gałką muszkatołowa. Podać z pokrojonym w kostkę pomidorem posypanym siekaną bazylią.

Dla Byka, Wodnika i Ryb
Chińszczyzna Składniki: 100g tofu, 100g mięsa z piersi indyczej, po 100g pora, czerwonej papryki, kapusty pekińskiej, kalafiora, 50g suszonych grzybów, 1 plasterek ananasa, 1 cebulka dymka, 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu słodko - kwaśnego, 1 łyżeczka curry, olej. Wykonanie: mięso i tofu pokroić w cienkie paski i zalać marynatą (sos sojowy i posiekana cebulka). Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, usmażyć (odcedzone - marynaty nie wylewać!) mięso, tofu i drobno pokrojone warzywa. Marynatę wymieszać z sosem słodko - kwaśnym, wlać do mięsa, tofu i warzyw, dodać pokrojonego ananasa, dusić razem kilka minut. Przyprawić curry.

Dla Barana, Bliźniąt i Strzelca
Tagliatelle z tuńczykiem Składniki: 800g makaronu Tagiatelle (wstążki), po pół żółtej i czerwonej papryki, 2 ząbki czosnku, 150g tuńczyka z puszki (w zalewie naturalnej), 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, estragon, olej. Wykonanie: paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju ze zmiażdżonym czosnkiem, dodać odcedzonego tuńczyka, musztardę i smażyć razem kilka minut. Przyprawić estragonem. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Wymieszać.

Dla Raka, Panny i Skorpiona
Zapiekanka z bakłażanów Składniki: 2 ziemniaki, 1 marchewka, kawałek bakłażana (100g), 1 ząbek czosnku, 500g sera owczego (np. feta), 3 łyżki mleka, masło, olej, bazylia, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Wykonanie: ziemniaki i marchewkę obrać, drobno pokroić, ugotować w osolonym wrzątku (20min.). Bakłażana pokroić w cienkie plasterki, obficie posolić, po 10min opłukać. Ziemniaki i marchewkę rozgnieść na puree, dodać mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Bakłażana obsmażyć na oleju, pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. Puree położyć do foremki wysmarowanej masłem, na nim położyć bakłażana i pokrojony ser. Piec 10min w temp. 200 stopni C. Posypać bazylią.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin