Babeczki waniliowe z kremem straciatella.doc

(25 KB) Pobierz
Babeczki waniliowe z kremem straciatella

Babeczki waniliowe z kremem straciatella

 

Składniki:

125 g masła

170 g cukru

2 duże jajka

325 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 ml mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

200 g śmietany kremówki

50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

 

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Do masy maślano-jajecznej, w trzech porcjach dodawać na przemian mieszaninę mąki oraz mleko. Dokładnie wymieszać.

Masą wypełnić foremkę na muffinki wyłożoną papilotkami. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180ºC. Babeczki ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać ze startą czekoladą, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin