Sernik czekoladowy.doc

(25 KB) Pobierz
Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

przepis pochodzi z książki Erica Lanlard'a 'Home bake'

składniki

na bazę :

- 125g miekkiego masła,
- czekoladowych ciasteczek

na masę serową

- 200g sera (użyłam twarogu, Eric Filadelfijskiego),
- 400g mascarpone,
- 75g cukru,
- 3 duże jajka,
- 40g kakao przesianego i dodatkowo do posypania, (u mnie tylko 1 płaska łyżka,
- 100g gorzkiej czekolady (u mnie połowa)

 

Pokrusz ciasteczka, dodaj masło. Wymieszaj, wyłóż w formie, przyciśnij równo i włóż na 30 minut do lodówki.

Sery i cukier zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka i kakao a na końcu topiona czekoladę. Mieszaj aż do połączenia. Wyłóż masę na ciasteczkowy spód. Wyrównaj wierzch i piecz około 50-60 minut do czasu, aż sernik będzie lekko sprężysty na środku, ale nie do końca ścięty. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto na 1h w zamkniętym piekarniku. Wystudź i umieść w lodówce na co najmniej 3h.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin