Fizjologia.doc

(46 KB) Pobierz
1

1. Odbijanie to zaburzenie motoryczne, polegające na wyrzucaniu z żołądka powietrza, czemu towarzyszy wydostawanie się domieszek smakowych i zapachowych.

Powietrze przedostaje się do żołądka wskutek jego połykania podczas jedzenia i picia (zwłaszcza napojów gazowanych) lub też wskutek świadomego połykania powietrza. Proces połykania powietrza jest też zwany aerofagią.

W przypadku nagromadzenia się odpowiednio dużej ilości powietrza w żołądku, co powoduje wzrost ciśnienia w jego świetle, zostaje ono wyrzucone na zewnątrz, czemu towarzyszy charakterystyczne zjawisko akustyczne.

Jeśli ciśnienie nie jest wystarczające (dodatkowo świadomie można je zwiększyć używając tzw. tłoczni brzusznej) i nie dojdzie do wyrzucenia powietrza w odruchu odbicia, powietrze to przechodzi do dalszych odcinków przewodu pokarmowego, przyczyniając się do powstania wzdęcia.

2. Działanie kokainy:

+ hamuje wychwyt zwroty noradrenaliny przez neurony ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego.

- silny skurcz naczyn krwionośnych i wzrost ciśnienia tętniczego

- rozszerzenie źrenic

- rozkurcz mięśniówki oskrzeli

-  zahamowanie perystaltyki przewodu pokarmowego

- Zahamowanie wydzielania przez gruczoły ślinowe

+ hamowanie wychwytu zwrotnego dopaminy:

- dodatni efekt chromotropowy i introtropowy na serce, a co za tym idzie wzrost ciśnienia tętniczego i zaburzenia rytmu serca co prowadzi do takich chorób jak miażdzyca, choroba wieńcowa i niewydolnośc m sercowego

+ nadczynnośc tarczycy

 

3. Gdy ilośc wydzielanej sliny zwieksza się to:

- ilośc jonów Na+, Cl-, HCO3-, zwieksza się

- ilośc jonów K+ zmniejsza się

- proces resorp[cji zmniejsz się

 

4. Nycoreceptory- narządy zmysłów ( receptory) odpowiedzialne za rozpoznawanie bodzców wywołujących wrażenie bólu, są wolnymi zakończeniami nerwów czuciowych w obrębie skóry, tkanki podskórnej, okostnej, stawów, ścian naczyń krwionośnych. Ich błonowe receptory molekularne wyspecjalizowane sa w wiązaniu kinin-  białek powstających pod wpływem enzymów aktywowanych przez czynniki uszkadzające, co prowadzi do wytworzenia potencjałów błonowych przekazywanych do ośrodków nerwowych, rozpoznawanych jako wrażenia bólowe. Mogą być pobudzone mechanicznie lub termicznie.

 

5. HCl powstaje w komórkach okładzinowych żołądka

 

6. Cholesterol- to organiczny związek chemiczny, lipid z grupy sterydów zaliczony także do alkoholi. Jego pochodne występuja w błonie każdej komórki zwierzęcej, działając na nią stabilizująco i decydując o wielu jej właściwościach, jest składnikiem żółci.

 

7. Stężenie wodorowęglanów w silnie : bedzie wieksze ( ich stęznie zwieksza się wraz z zwiekszajaca sie objetościa sliny, proporcjonalie osiagajc szczyt wynoszacy 40-60 mmol/L łaczys ię to ze zwiekszonym ph sliny które wzrasata do ok 7, + od objetosci zalezy takze wydzielanie jonów chlor)

 

8. Ślinianka podjęzykowa zawiera tylko komórki śluzowe wytwarza prawie wyłącznie śluz( bardziej lepka, posiada mniej białek)

    Ślinianka podżuchwowa jest ślinianka mieszana co oznacza  ze  wytwarza śline, której skład zależy od stosunku ilościowego rodzajów kom gruczołowych( gruczoły sluzowe- sliniaka podjezykowa, gruczoły surowicze- slinianka przyuszna)

 

W ostatnim pyt. o  wewnątrzwątrobowym rozgałęzieniu żyły wrotnej i

cośtam cośtam oprócz czego:

acetylocholina (podobno to jest prawidłowa odp.)

 

 

 

9. perystaltyka wtórna przełyku- polega na skruczu mięsni w dowolnym odcinku przełyku nie jest poprzedozna skurczami gardła a wiec dziłaja miesnie : poprzecznie prazkowane gróna czesc, miesnie gładke mieszjace sie z powyzyszmi, w cici pituchowej jeszcze sa pasma poprzeczne m. opucnowo-przełykowy, i m. oskrzelowo- przełykowy

 

10. rozluznie przyjecia zachodzi gdy do zóładka trafiaja kolejne warstwy pokarmu, zajwisko rozkurczu miesni uwarunkowane jest odruchem wago wagalnym zwiazanym z gałezia hamujaca n. błednego, stanowi kontynacje rozkurczu dolnego zwieracza przełyku czyli biegnie od odzwirnika przez czesc rezeuarowa

 

11. MMC – międzytrawienny komplet bioelektryczny

W okresie międzytrawiennym

-              cel - przesuwanie z jelita resztek miazgi pokarmowej w okresach

między trawiennych

-              częstotliwość - co 60-90 minut

-              czas trwania - ok. 10 minut

 

12. Atropina:

-blokuje zakończenia cholinergiczne, co w następstwie hamuje skurcz błony mięśniowej jelit

-blokuje receptor cholinergiczny M – hamuje wydzielanie śliny, powoduje uczucie suchości w jamie ustnej

-blokuje receptory M co hamuje wydzielanie jonów wodorowych w soku żołądkowym

-obniża perystaltykę (motorykę) jelita cienkiego

 

Adrenalina:

-hamuje perystaltykę jelit, wydzielanie soków trawiennych i śliny

- zmniejszenie napięcia (rozkurcz)  mięśni gładkich przewodu pokarmowego

- w wątrobie powoduje uwalnianie potasu oraz zwiększenie jego stężenia we krwi,

- przyspiesza glikogenolizę, rozpad triacylogliceroli i uwalnianie kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej

- zmniejsza wydzielanie insuliny, na skutek czego dochodzi do zwiększenia stężenia glukozy, triglicerydów, fosfolipidów, LDL i mleczanów we krwi

- w małych dawkach rozszerza, w dużych powoduje gwałtowny skurcz naczyń wątrobowych,

 

13. Podstawowym bodźcem  pobudzającym układ pragnienia jest wzrost osmolarności płynów ustrojowych i będące wynikiem pobudzenia osmoreceptorów OUN.

-Pobudzenie osmoreceptorów  związane jest z odkształceniem błony komórkowej, wywołany zmniejszeniem objętości komórki, na skutek utraty wody,

Osmoreceptory ośrodkowe:

a)osmowrażliwe

-w obrębie podwzgórza, okolicy przedwzrokowej, przegrody, okolicy otaczającej przednio-brzuszną część komory, niektórych narządów okołokomorowych, rdzenia przedłużonego,

-reagują zwiększeniem liczby potencjałów czynnościowych na wzrost osmolarności środowiska,

b)znaczna część neuronów osmowrażliwych jest hamowana podczas pobudzenia baroreceptorów lub receptorów lewego przedsionka i pobudzana podczas odbarczania tych receptorów,

c)receptory przewodu pokarmowego i krążenia wrotnego wątroby:

-osmoreceptory znajdujące się w jamie ustnej i krążeniu wrotnym wątroby oraz receptory antypacyjne (mechanoreceptory przewodu pokarmowego) zabezpieczają przed wypijaniem nadmiernej ilości wody,co mogłoby prowadzić do przewodnienia organizmu

-receptory w krążeniu wrotnym reagują na wzrost osmolalności krwi dopływającej do wątroby. Ich pobudzenia prowadzi do wzrostu sekrecji wazoprezyny i aktywacji układu pragnienia

-receptory antypacyjne – układ mierzący objętość wody  i ładunek osmotyczny  wchlaniany z przewodu pokarmowego; zapobiegają gwałtownemu odchyleniu od stanu równowagi

 

14. Słony pokarm zwieksza wydzielanie wazopresyny

 

kwas solny o wysokim stezeniu moze uszkodzic sluzowke żołądka

 

15. Frakcja żółci (prawda: żę posiada dużo

wody, posiada jony węglowodorowe, jest wytwarzana przez kom. watroby, jest

wchłaniana przez wątrobę przez żyłę wrotną)

16. zakończenia kolaterali uwalniają acetylocholine i przez rceptory typu M toruja wspolczulna transmisje zwojowa. W ten sposób nadmiernme pobudzenie zwojow czesci jelitowej układu autonomicznego na zasadzie ujemnego sprzężenia zwrotnego zwieksza eferentna aktywność wspolczulna aktora hamuje czynność przewodu pokarmowego. Bogactwo synaps i plastyczność zwojow zapewnia im role wieksza niż prosta transmisja pobudzen z ośrodkowego układu nerwowego do narządów wew. Dlatego zwoje układu autonomicznego zwłaszcza cz. Jelitowej nazywa się malymi mozgami

 

17 W ostatnim pyt. o  wewnątrzwątrobowym rozgałęzieniu żyły wrotnej i

cośtam cośtam oprócz czego:

acetylocholina (podobno to jest prawidłowa odp.)

 

18. Fałsz dotyczący mięśni gładkich jelit (posiadają mało ATP i są

słabo unerwione..) książka str 309

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin