Muffinki z orzechami włoskimi i cynamonem.doc

(83 KB) Pobierz
Muffinki z orzechami włoskimi i cynamonem

Muffinki z orzechami włoskimi i cynamonem

Muffinki z orzechami włoskimi i cynamonem

Składniki na 12 muffinek:

·         280 g mąki

·         1 łyżka proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka cynamonu

·         szczypta soli

·         80 g jasnego brązowego cukru

·         100 g orzechów włoskich, posiekanych

·         2 jajka

·         250 ml mleka

·         6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g stopionego masła

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier i orzechy.

W drugim - roztrzepać jajka, dodać mleko, ekstrakt i olej. 

Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze

200ºC. Studzić na kratce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin