· 6 jaj (żółtka oddzielić)
· 2.5 szklanki cukru
· 1.5 szklanki oleju
· 3 szklanki mąki
· 4.5 szklanki startej marchewki
· po 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia sody i cynamonu
· 3 łyżki kakao
· szczypta soli
· bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotować formę, nagrzać piekarnik. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać olej i cały czas ucierać na jednolitą masę. Dodać startą marchewke i starannie wymieszać. Do mąki dodać proszek, sode, cynamon oraz kakao i wymieszać. Dodać do masy marchewkowej. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i dodać do masy. Wylać na formę i piec 45-50 min. w temp. 180 st.
· Ciasto:
· 1 i 1/3 szklanki mąki (23 dag)
· 1/2 torebki proszku do pieczenia
· 1 i 1/3 szklanki cukru (32 dag)
· 1 cukier waniliowy
· 1 płaska łyżeczka soli
· 3 płaskie łyżeczki cynamonu
· 3 marchewki (ok. 40 dag)
· szklanka neutralnego oleju
· 4 jajka
· 10 dag posiekanych migdałów
· masło do formyMasa:
· 5 dag cukru pudru
· 10 dag masła
· 20 dag tłustego twarożku śmietankowego
· aromat waniliowy
Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem. Marchewki zetrzyj na drobnej tarce. Do mąki dodaj olej, wymieszaj. Ucieraj mikserem, kolejno wbijając po jednym jajku. Na koniec dodaj marchewki i migdały, ciasto dokładnie wymieszaj, przełóż do formy posmarowanej masłem, wyrównaj powierzchnię. Piecz godzinę w temp. 170°C. Jeśli wierzch zanadto się rumieni, przykryj ciasto pergaminem. Upieczony torcik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Zrób masę: stop masło, odłóż je, aby przestygło. Utrzyj mikserem twarożek z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywając ucierania, powolutku wlewaj masło. Gotową masę rozsmaruj na torcie. Ten torcik można udekorować marchewkami z marcepana.
· 1 i 1/4 szkl. oleju
· 4 jaja
· 2 szkl. drobno utartej marchewki
· 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki cynamonu
· 2 łyżeczki sody szczypta soli
· orzechy
· rodzynkipolewa: czubata łyżka kakao
· 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
· 2 łyżeczki zimnej wody
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
· 5 jajek
· szklanka cukru
· 1 i 1/3 szkl oleju
· łyżeczka sody
· łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 i 1/2 szkl mąki
· łyżeczka cynamonu
· 4 szklanki tartej marchewki
· 2 kwaśne jabłka
· łuskane orzechy włoskie
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, sodę, proszek, cynamon i powoli mąkę. Potem dodawać po trochu marchewkę i mieszac dalej drewnianą łyżką. Na końcu łuskane orzechy(posiekane nożem) i pokrojone w kostkę jabłko. Piec godzinę w 190 stopniach. Paradoksalnie dla mnie najlepiej smakuje gdy jest odrobinę niedopieczone. Pycha!
SKLADNIKI:
Składniki
§ 3 szklanki startej marchwi (mogą być również jabłka)
§ 1 i 1/2 szklanki oleju
§ 1/2 szklanki orzechów włoskich
§ 2 łyżeczki sody
§ szczypta soli
§ 2 szklanki mąki (najlepiej grahamki)
§ 1 szklanka cukru lub miodu
§ 2 łyżeczki cynamonu
§ przyprawa do piekarnika
§ 4 jajka
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej za pomocą miksera czy robota kuchennego), na końcu posiekane orzechy. 2. Upiec w ok. 220 stopni C.
Składniki na 25 porcji
§ 1 i 1/4 szkl. oleju, 4 jaja
§ 2 szkl. cukru, 2 szkl. mąki
§ 2 szkl. drobno utartej marchewki
§ 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody
§ bakalie
1. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, bakalie. wymieszac, wyłozyc do blaszki. Piec 40 min w temp. 180 stopni 2. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, posypać cukrem pudrem lub zrobic polewę 9 ale samo w sobie jest słodkie,więc uwaga)
Ciasto marchewkowe
§ 3-4 jajka
§ 1 szklanka cukru
§ 1/2 szklanki oleju
§ 2 szklanki mąki
§ 1 łyżeczka cynamonu,
§ 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
§ 1 łyżeczka soli
§ 1 łyżeczka sody
§ 3 szklanki marchewki startej drobno i odciśniętej dokładnie z soku
1. Wymieszać marchew ze wszystkimi składnikami 2. Tortownice wysmarować tłuszczem obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto do formy 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni . Polać polewą lub posypać cukrem pudrem
§ CIASTO:
§ 1 i 1/4 szklanki oleju
§ 2 szklanki drobno utartej marchewki
§ 2 szklankimąki
§ 2 szklanki cukru
§ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
§ ewentualnie: orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni, rodzynki
§ POLEWA:
§ czubata łyżka kakao
§ 4 łyżeczki cukru
§ 1 łyżeczka masła
§ 2 łyżeczki zimnej wody
1. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. 2. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. 3. Formę należy wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. 4. Wystudzone ciasto polać polewą. 5. Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. 6. Pyszne z serkiem waniliowym.
CIASTO MARCHEWKOWE
§ 125g margaryny
§ 150g miodu
§ 3 jaj
§ 350g maki
§ 2 łyzeczki cynamonu
§ 350g marchwi
§ 100g ananasów z puszki
1. Jaja utrzeć z miodem na pienistą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wsypać do masy. 2. Umyć marchew, obrać i utrzeć na tarce na małych oczkach. Odsączyć ananasy, drobno posiekać. 3. Do masydodać margarynę, marchew i ananasy, wymieszać i nałożyć do przygotowanej formy ( tortownica o średnicy ok. 24 cm ) 4. Ciasto piec ok 60 minut w temp. 170-190 st. C 5. SMACZNEGO!!!!
§ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
§ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
§ 1 łyżeczka cynamonu
§ 2 szklanki cukru pudru
§ 1 szklanka oliwy z oliwek
§ 2 szklanki drobno startej marchwi
§ margaryna do wysmarowania formy
§ ...
fizjo.awf