ciasta marchewkowe.doc

(86 KB) Pobierz
Marchewkowy murzynek

Marchewkowy murzynek

Marchewkowy murzynek - składniki

·        6 jaj (żółtka oddzielić)

·        2.5 szklanki cukru

·        1.5 szklanki oleju

·        3 szklanki mąki

·        4.5 szklanki startej marchewki

·        po 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia sody i cynamonu

·        3 łyżki kakao

·        szczypta soli

·        bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy

Marchewkowy murzynek - sposób przygotowania

Przygotować formę, nagrzać piekarnik. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać olej i cały czas ucierać na jednolitą masę. Dodać startą marchewke i starannie wymieszać. Do mąki dodać proszek, sode, cynamon oraz kakao i wymieszać. Dodać do masy marchewkowej. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i dodać do masy. Wylać na formę i piec 45-50 min. w temp. 180 st.

 

Torcik marchewkowy

Torcik marchewkowy - składniki

·        Ciasto:

·        1 i 1/3 szklanki mąki (23 dag)

·        1/2 torebki proszku do pieczenia

·        1 i 1/3 szklanki cukru (32 dag)

·        1 cukier waniliowy

·        1 płaska łyżeczka soli

·        3 płaskie łyżeczki cynamonu

·        3 marchewki (ok. 40 dag)

·        szklanka neutralnego oleju

·        4 jajka

·        10 dag posiekanych migdałów

·        masło do formy
Masa:

·        5 dag cukru pudru

·        10 dag masła

·        20 dag tłustego twarożku śmietankowego

·        aromat waniliowy

Torcik marchewkowy - sposób przygotowania

Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem. Marchewki zetrzyj na drobnej tarce. Do mąki dodaj olej, wymieszaj. Ucieraj mikserem, kolejno wbijając po jednym jajku. Na koniec dodaj marchewki i migdały, ciasto dokładnie wymieszaj, przełóż do formy posmarowanej masłem, wyrównaj powierzchnię. Piecz godzinę w temp. 170°C. Jeśli wierzch zanadto się rumieni, przykryj ciasto pergaminem. Upieczony torcik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Zrób masę: stop masło, odłóż je, aby przestygło. Utrzyj mikserem twarożek z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywając ucierania, powolutku wlewaj masło. Gotową masę rozsmaruj na torcie. Ten torcik można udekorować marchewkami z marcepana.

 

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe - składniki

·        1 i 1/4 szkl. oleju

·        4 jaja

·        2 szkl. drobno utartej marchewki

·        2 szkl. mąki 2 szkl. cukru

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

·        2 łyżeczki cynamonu

·        2 łyżeczki sody szczypta soli

·        orzechy

·        rodzynki
polewa: czubata łyżka kakao

·        4 łyżeczki cukru łyżeczka masła

·        2 łyżeczki zimnej wody

Ciasto marchewkowe - sposób przygotowania

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.

 

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe - składniki

·        5 jajek

·        szklanka cukru

·        1 i 1/3 szkl oleju

·        łyżeczka sody

·        łyżeczka proszku do pieczenia

·        2 i 1/2 szkl mąki

·        łyżeczka cynamonu

·        4 szklanki tartej marchewki

·        2 kwaśne jabłka

·        łuskane orzechy włoskie

Ciasto marchewkowe - sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem, dodać olej, sodę, proszek, cynamon i powoli mąkę. Potem dodawać po trochu marchewkę i mieszac dalej drewnianą łyżką. Na końcu łuskane orzechy(posiekane nożem) i pokrojone w kostkę jabłko. Piec godzinę w 190 stopniach. Paradoksalnie dla mnie najlepiej smakuje gdy jest odrobinę niedopieczone. Pycha!

 

Wyśmienity piernik z marchwi

SKLADNIKI:

Składniki

§         3 szklanki startej marchwi (mogą być również jabłka)

§         1 i 1/2 szklanki oleju

§         1/2 szklanki orzechów włoskich

§         2 łyżeczki sody

§         szczypta soli

§         2 szklanki mąki (najlepiej grahamki)

§         1 szklanka cukru lub miodu

§         2 łyżeczki cynamonu

§         przyprawa do piekarnika

§         4 jajka

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej za pomocą miksera czy robota kuchennego), na końcu posiekane orzechy.
2. Upiec w ok. 220 stopni C.

Ciasto marchewkowe

SKLADNIKI:

Składniki na 25 porcji

§         1 i 1/4 szkl. oleju, 4 jaja

§         2 szkl. cukru, 2 szkl. mąki

§         2 szkl. drobno utartej marchewki

§         2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody

§         bakalie

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1.       Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, bakalie. wymieszac, wyłozyc do blaszki. Piec 40 min w temp. 180 stopni
2. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, posypać cukrem pudrem lub zrobic polewę 9 ale samo w sobie jest słodkie,więc uwaga)

 

Ciasto marchewkowe

SKLADNIKI:

Składniki

§         3-4 jajka

§         1 szklanka cukru

§         1/2 szklanki oleju

§         2 szklanki mąki

§         1 łyżeczka cynamonu,

§         1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

§         1 łyżeczka soli

§         1 łyżeczka sody

§         3 szklanki marchewki startej drobno i odciśniętej dokładnie z soku

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1.       Wymieszać marchew ze wszystkimi składnikami
2. Tortownice wysmarować tłuszczem obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto do formy
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni . Polać polewą lub posypać cukrem pudrem

Ciasto marchewkowe

SKLADNIKI:

Składniki

§         CIASTO:

§         1 i 1/4 szklanki oleju

§         4 jajka

§         2 szklanki drobno utartej marchewki

§         2 szklankimąki

§         2 szklanki cukru

§         2 łyżeczki proszku do pieczenia

§         2 łyżeczki cynamonu

§         2 łyżeczki sody

§         szczypta soli

§         ewentualnie: orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni, rodzynki

§         POLEWA:

§         czubata łyżka kakao

§         4 łyżeczki cukru

§         1 łyżeczka masła

§         2 łyżeczki zimnej wody

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1.      Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
3. Formę należy wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.
4. Wystudzone ciasto polać polewą.
5. Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
6. Pyszne z serkiem waniliowym.

CIASTO MARCHEWKOWE

SKLADNIKI:

Składniki

§         125g margaryny

§         150g miodu

§         3 jaj

§         350g maki

§         2 łyżeczki proszku do pieczenia

§         2 łyzeczki cynamonu

§         350g marchwi

§         100g ananasów z puszki

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1.      Jaja utrzeć z miodem na pienistą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wsypać do masy.
2. Umyć marchew, obrać i utrzeć na tarce na małych oczkach. Odsączyć ananasy, drobno posiekać.
3. Do masydodać margarynę, marchew i ananasy, wymieszać i nałożyć do przygotowanej formy ( tortownica o średnicy ok. 24 cm )
4. Ciasto piec ok 60 minut w temp. 170-190 st. C
5. SMACZNEGO!!!!

 

Ciasto marchewkowe

SKLADNIKI:

Składniki

§         2 szklanki mąki

§         1 łyżeczka proszku do pieczenia

§         1 łyżeczka sody oczyszczonej

§         szczypta soli

§         1 łyżeczka cynamonu

§         2 szklanki cukru pudru

§         1 szklanka oliwy z oliwek

§         4 jajka

§         2 szklanki drobno startej marchwi

§         margaryna do wysmarowania formy

§  ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin