Jak przyrządzić?w miseczce kawę zalej 2 szklankami gorącej wody, dodaj alkohol i ostudź.Oddziel białka od żółtek, do żółtek dodaj 3/4 cukru i ucieraj, dodaj serek marcepone i najpierw wymieszaj łyżką a potem mikserem, ubij pianę z białek z resztą cukru, połącz z masą serową.Bierz po biszkopcie zanurzaj w kawie z alkoholem i układaj w formie pierwszą warstwę, pokryj warstwę biszkoptów kremem posyp kakao, następnie wyłóż drugą warstwę biszkoptów pokryj resztą kremu i wstaw deser do lodówki na ok. 5 godzin a najlepiej na całą noc. Dopiero przed podaniem posyp tiramisu kakao.
Tiramisu
SkładnikiMasa serowa1/2 kg serka Mascarpone (barrrrdzo drogi, więc można uzyć dowolnego mielonego na sernik)3 żółtka3/4 szklanki cukru - pudru2 paczuszki żelatyny, każda na 1/2 l.wodyaromat waniliowyMasa serowa tańsza - polecamSerki homogenizowane, moga być najtańsze - 3 waniliowe, 3 naturalne lub inna kombinacja tych dwóch smaków1-2 żółtkacukier w zależności od ilości serków waniliowych, można nie używać wcale, można 2-3 łyżki2 paczki żelatyny, każda na 1/2l. wodyPoza tymBiszkopty okrągłe lub podłużne, duża paczkaok.2 szklanek bardzo mocnej kawy rozpuszczalnejduży kieliszek likieru migdałowego amaretto (koniecznie!!!)WykonanieZaparzyć kawę, ostudzić, wlać likier. Wyłożyć niedużą, prostokatna blaszkę dokładnie folią aluminiową. Do żelatyny dodać minimalną ilość wody, tak, żeby tylko sie rozpuściła. Ja zalewam zimną i po chwili wsadzam do mikroweli uważajac, żeby się nie zagotowała. Wystudzić, ale uważać, żeby nie zaczęła się ścinać, jest bardzo mocna, wiadomo.Do miski wrzucić żółtka i cukier, wymieszać na kogel mogel. Dodać ser (w dowolnej wersji), zabełtać, aż się ładnie połączy.Wyłożyc pierwszą warstwę biszkoptów na blaszkę: maczać każdy w naparze kawy, nie za długo, bo się rozpadną. Powinny być na wierzchu bardzo ciemne (to zależy niestety od rodzaju biszkoptów - każde inaczej "piją")i mieć jasne środki. Układać ściśle, jeden koło drugiego. Dziurki między nimi moga zostac, tylko większe mozna uzupełnic kawałkami biszkoptów.Teraz trzeba zacząć działać bardzo, bardzo szybko!Do masy serowej dodajemy w miarę ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę, błyskawicznie mieszamy i połowę wywalamy na biszkopty. Rozsmarowujemy i układamy na tym jeszcze jedna warstwę biszkoptów nasączonych kawą. Potem juz tylko pokrywamy to resztą masy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.Mozna po chwili przykryć folia aluminiową albo spożywczą, ale zostawić dziurkę, żeby się nie rosiło.Przed podaniem posypujemy przez sitko obficie najzwyklejszym kakao (uwaga! Nie czekoladą, bo się rozpuści!!!)Podajemy na talerzykach, można w wersji eleganckiej ozdobić listkami mięty a na talerzu porobic esy-floresy z rozpuszczonej czekolady.Uważamy przy wyciaganiu z blaszki. Najlepiej jest wyjąć cały ten gips na stół i kroić, ale to nie jest łatwe i folia musiałaby być położona na spód podwójnie.Patrzymy, jak goście niszczą. Trwa to moment!
Składniki
Przepis
500 gram serka mascarpone4 żółtka 4 łyżki cukru pudru250 ml śmietanki kremówkidwie paczki podłużnych biszkoptów Sanlikier amarettokawa rozpuszczalnagorzkie kakao
Ubić śmietanę. Rozbić żółtka z cukrem na gładką puszystą masę.Delikatnie zmieszać w jednym naczyniu masę jajeczną, serek, śmietanę. Biszkoptami wyłożyć podłużny półmisek, skropić je mieszanką kawy i likieru amaretto. Posmarować kremem powstałym z serka jajek i śmietany. Położyć dwie warstwy, ostatnią musi byc krem. Posypać obficie i grubo gorzkim kakao. Wstawić do lodówki. Podawać chłodne.
fizjo.awf