Arbuz w szampańskim sosie.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: - 1/2 małego arbuza - 2 jajka - 1 szkl wytrawnego szampana - 5 czubatych łyżek cukru - 2 łyżki soku z cytryny - otarta skórka z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - listki mięty i spiralki z skórki cytrynowej do dekoracji SPOSÓB WYKONANIA: Arbuza podzielić na 4 kawałki, miąższ odciąć od skórki i z powrotem na niej go umieścić po czym pociąć go na małe kawałki i wyłożyć na talerzyki. W wysokim garnku wymieszać mikserem jaja, cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę cytrynową raz szampan, wlać sok z cytryny. Garnek umieścić na małym ogniu i ucierać tak długo aż masa zacznie zwiększać swą objętość i będzie miała konsystencję gęstego kremu, po czym przelać do miseczki, lekko wystudzić i polać arbuza. Udekorować listkami mięty oraz spiralkami z cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin