Program studiów podyplomowych
"Bezpieczeństwo i higiena pracy"
I. Warunki pracy jako podstawa kształtowania bezpieczeństwa i higieny pracy
1. Warunki pracy- terminologia, problemy doboru ich składowych. Znaczenie warunków pracy dla funkcjonowania przedsiębiorstwa.
2. Warunki pracy jako obszar gospodarowania potencjałem ludzkim przedsiębiorstwa.
3. Podmioty uczestniczące w kształtowaniu warunków pracy w przedsiębiorstwach polskich i europejskich.
4. Konwencje, normy i uregulowania międzynarodowe, dyrektywy UE w zakresie warunków pracy.
5. Prawne podstawy kształtowania warunków pracy w Polsce.
6. Ergonomia i jej rola w kształtowaniu warunków pracy.
7. Psychologiczne i socjologiczne aspekty wykonywania pracy.
8. Zasady organizacji pracy. Praca indywidualna i zespołowa.
9. Motywacyjne formy organizacji pracy.
10. Możliwości pozyskiwania funduszy unijnych na cele poprawy warunków pracy
11. Praktyczne przygotowanie projektów studiów wykonalności i wniosków o środki z Unii Europejskiej
II. Współczesne systemy bezpieczeństwa i higieny pracy
12. Kształtowanie kultury bezpieczeństwa i higieny pracy.
13. Jakość a problematyka bezpieczeństwa i higieny pracy.
14. Bezpieczeństwo produktów.
15. Zagrożenia czynnikami niebezpiecznymi i szkodliwymi w środowisku pracy.
16. Zagrożenia wypadkami przy pracy i chorobami zawodowymi
17. Funkcjonowanie maszyn roboczych w świetle obowiązujących przepisów
18. Obowiązki pracodawców i pracowników w zakresie bhp a użytkowanie maszyn i innych urządzeń w świetle polskich i europejskich standardów.
19. Koszty zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy.
20. Podstawowe sposoby pomocy przedmedycznej.
21. Ochrona przeciwpożarowa.
22. Doskonalenie warunków pracy w polskich przedsiębiorstwach jako rezultat dostosowywania do wymogów UE. Uczestnictwo pracowników w procesie kształtowania i doskonalenia warunków pracy.
23. Organizacja i metodyka pracy służb BHP. Organizacja i nowoczesne metody szkolenia dorosłych w zakresie BHP.
Archie12