Biochemia
Pytania i test
1. Czym zajmuje się biochemia?
2. Jaką grupe związków nazywamy węglowodanami?
3. Jak dzielimy węglowodany?
4. Zasady nazewnictwa węglowodanów
5. Jaka jest różnica między wzorami chemicznymi; liniowym Fischera, cyklicznym i w/g Howortha
6. Wymień podstawowe cukry proste, ich występowanie i charakterystyczne reakcje.
7. Opisz zasadę uporzadkowania cukrów na szeregi D i L
8. Z czego wynika izomeria optyczna cukrów prostych - podaj przykłady
9. Jak dzielimy cukry złożone, wymień ich przedstawicieli i napisz charakterystyczne reakcje chemiczne.
10. Jak dzielimy tłuszcze i z czego wynika taki podział?
11. Na przykładach opisz budowę chemicznš tłuszczów prostych
12. Na wybranych przykładach napisz charakterystyczne reakcje tłuszczów prostych i opisz ich praktyczne zastosowanie
13. Jaką grupę związków zaliczamy do lipidów złożonych (przykłady) - czym różnią sie one od lipidów prostych
14. Jak dzielimy białka proste i z czego taki podział wynika? Podaj przykłady.
15. Jak dzielimy białka złożone i z czego taki podział wynika? Podaj przykłady
16. Dlaczego aminokwasy mogą łączyć się w długie łańcuchy. jaki rodzaj wiązania występuje w tych łańcuchach?
17. Jaki rodzaj izomerii jest spotykany wśród aminokwasów? Podaj przykłady.
18. Wymień struktury białek i jaka jest zasadnicza różnica między nimi?
Test
1. Produktami ogrzewania tłuszczów ze stężonym roztworem NaOH są:
A. kwas tłuszczowy i gliceryna
B. mydło sodowe i glikol etylenowy
C. mydło sodowe i gliceryna
D. estry i woda
E. prawidłowe odpowiedzi B i D
2. Zmydlanie tłuszczów to:
A. hydroliza tłuszczów
B. nadanie mieszaninie tłuszczu i wody postaci emulsji
C. działanie stężonym roztworem NaOH lub KOH na tłuszcze
D. oddzielenie gliceryny od mydła
3. Działanie myjące i piorące mydeł polega na:
A. rozpuszczaniu tłuszczów wchodzących w skład cząstek brudu
B. hydrolizie zasadowej tłuszczów wchodzących w skład czvstek brudu
C. wytworzeniu piany w wyniku zmniejszenia napiecia powierzchniowego na granicy faz pomiędzy wodą a powietrzem
D. zmniejszeniu napięcia powierzchniowego na granicy faz pomiedzy wodą a stałymi substancjami organicznymi wchodzącymi w skład cząstek brudu
E. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
4. Kwas aminoetanowy to:
A. alanina
B. kwas mlekowy
C. glicyna
D. kwas glutaminowy
E. prawidłowe odpowiedzi B i C
5. Kwas (beta)-aminomasłowy jest produktem reakcji NH3 z:
A. CH3-CH2-CH2-COOH
B. CH2Cl-CH2-CH2-COOH
C. CH3-CHCl-CH2-COOH
D. CH3-CHCl-COOH
6. Podczas przepuszczania prądu elektrycznego przez mocno zakwaszony roztwór aminokwasu jego cząsteczki przemieszczają się w kierunku:
A. anody
B. katody
C. anody lub katody zależnie od budowy cząsteczki
D. cząsteczki organiczne nie poruszają się w polu elektrycznym
7. Dipeptyd można otrzymać w wyniku:
A. kondensacji mocznika z formaliną
B. kondensacji fenolu z formaliną
C. kondensacji aminokwasów
D. polimeryzacji aminokwasów
8. Produktem hydrolizy związku o wzorze
H2N-CH(CH3)-CO-NH-CH(CH3)-COOH są:
A. dwie cząsteczki glicyny
B. dwie cząsteczki alaniny
C. cząsteczka glicyny oraz cząsteczka alaniny
D. cząsteczka alaniny oraz cząsteczka leucyny
9. Asymetrycznego atomu węgla nie ma cząsteczka:
A. kwasu 2-hydroksypropanowego
B. kwasu 3-aminopropanowego
C. 2-butanolu
D. aldehydu 2,3-dihydroksypropanowego
10. Izomerów optycznych nie ma:
A. aldehyd glicerynowy
B. dihydroksyaceton
C. dezoksyryboza
D. kwas mlekowy
11. Cząsteczki cukrów nie zawierają grup:
A. ketonowych
B. aldehydowych
C. karboksylowych
D. hydroksylowych
12. Wskaż związki dające pozytywny wynik próby Tollensa
I. HCHO, II. CH3CHO, III. HCOOH, IV. CH3COOH, V. CH3CH2CHO, VI. CH3COCH3:
A. wyłącznie I, II, V
B. I, II, III, V
C. I, II, III, IV, V
D. wszystkie
13. Aby rozróżnić glukozę i fruktozę wystarczy wykonać:
A. próbę Tollensa
B. próbę Trommera
C. próbę Trommera i próbę Tollensa
D. próbę odbarwiania wody bromowej
14. Do czterech próbówek zawierających roztwory
I. gliceryny, II. glukozy, III. formaliny, IV. acetonu
dodano Cu(OH)2
Intensywnie niebieskie zabarwienie przybrały roztwory:
A. I, II
B. II, III
C. I, III
D. IV
15. Wskaż prawdziwe dokończenie zdania: Cukry proste, w odróżnieniu od złożonych:
A. mają słodki smak i są rozpuszczalne w wodzie
B. ulegają estryfikacji
C. mają właściwości redukujące
D. nie ulegają hydrolizie
16. Wskaż prawdziwe zakończenie zdania: Disacharydem redukującym jest:
A. sacharoza
B. sacharyna
C. maltoza
D. mannoza
17. Wskaż fałszywe zakończenie zdania: pozytywny wynik próby Tollensa daje roztwór:
A. glukozy
B. fruktozy
C. etanalu
D. sacharozy
18. Który z wymienionych związków nie redukuje amoniakalnego roztworu tlenku srebra:
A. glukoza
B. fruktoza
C. sacharoza
D. etanal
19. Wskaż fałszywe zakończenie zdania: Celulozę lub jej pochodną stanowi tkanina:
A. lniana
B. bawełniana
C. wełniana
D. z jedwabiu sztucznego
20. Utworzenie cząsteczki polisacharydu z cząsteczek cukrów prostych można nazwać:
A. polimeryzacją
B. addycją
C. polikondensacją
D. hydrolizą
21. Wskaż fałszywe dokonczenie zdania: Fruktoza i glukoza:
A. są produktami hydrolizy skrobi i celulozy
B. mają słodki smak
C. dają dodatni wynik próby Trommera i próby Tollensa
D. są dobrze rozpuszczalne w wodzie
22. W wyniku działania stężonego HNO3 na celulozę otrzymuje się :
A. nitropochodne
B. estry
C. produkty hydrolizy
D. cukry proste
AMY22