Biochemia - pytania i test(1).doc

(37 KB) Pobierz

             

Biochemia

Pytania i test

 

 

1. Czym zajmuje się biochemia?

2. Jaką grupe związków nazywamy węglowodanami?

3. Jak dzielimy węglowodany?

4. Zasady nazewnictwa węglowodanów

5. Jaka jest różnica między wzorami chemicznymi; liniowym Fischera, cyklicznym i w/g Howortha

6. Wymień podstawowe cukry proste, ich występowanie i charakterystyczne reakcje.

7. Opisz zasadę uporzadkowania cukrów na szeregi D i L

8. Z czego wynika izomeria optyczna cukrów prostych - podaj przykłady

9. Jak dzielimy cukry złożone, wymień ich przedstawicieli i napisz charakterystyczne reakcje chemiczne.

10. Jak dzielimy tłuszcze i z czego wynika taki podział?

11. Na przykładach opisz budowę chemicznš tłuszczów prostych

12. Na wybranych przykładach napisz charakterystyczne reakcje tłuszczów prostych i opisz ich praktyczne zastosowanie

13. Jaką grupę związków zaliczamy do lipidów złożonych (przykłady) - czym różnią sie one od lipidów prostych

14. Jak dzielimy białka proste i z czego taki podział wynika? Podaj przykłady.

15. Jak dzielimy białka złożone i z czego taki podział wynika? Podaj przykłady

16. Dlaczego aminokwasy mogą łączyć się w długie łańcuchy. jaki rodzaj wiązania występuje w tych łańcuchach?

17. Jaki rodzaj izomerii jest spotykany wśród aminokwasów? Podaj przykłady.

18. Wymień struktury białek i jaka jest zasadnicza różnica między nimi?

 

 

 

Test

 

1. Produktami ogrzewania tłuszczów ze stężonym roztworem NaOH są:

A. kwas tłuszczowy i gliceryna

B. mydło sodowe i glikol etylenowy

C. mydło sodowe i gliceryna

D. estry i woda

E. prawidłowe odpowiedzi B i D

 

2. Zmydlanie tłuszczów to:

A. hydroliza tłuszczów

B. nadanie mieszaninie tłuszczu i wody postaci emulsji

C. działanie stężonym roztworem NaOH lub KOH na tłuszcze

D. oddzielenie gliceryny od mydła

 

3. Działanie myjące i piorące mydeł polega na:

A. rozpuszczaniu tłuszczów wchodzących w skład cząstek brudu

B. hydrolizie zasadowej tłuszczów wchodzących w skład czvstek brudu

C. wytworzeniu piany w wyniku zmniejszenia napiecia powierzchniowego na granicy faz pomiędzy wodą a powietrzem

D. zmniejszeniu napięcia powierzchniowego na granicy faz pomiedzy wodą a stałymi substancjami organicznymi wchodzącymi w skład cząstek brudu

E. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

 

4. Kwas aminoetanowy to:

A. alanina

B. kwas mlekowy

C. glicyna

D. kwas glutaminowy

E. prawidłowe odpowiedzi B i C

 

 

 

5. Kwas (beta)-aminomasłowy jest produktem reakcji NH3 z:

A. CH3-CH2-CH2-COOH

B. CH2Cl-CH2-CH2-COOH

C. CH3-CHCl-CH2-COOH

D. CH3-CHCl-COOH

 

6. Podczas przepuszczania prądu elektrycznego przez mocno zakwaszony roztwór aminokwasu jego cząsteczki przemieszczają się w kierunku:

A. anody

B. katody

C. anody lub katody zależnie od budowy cząsteczki

D. cząsteczki organiczne nie poruszają się w polu elektrycznym

 

7. Dipeptyd można otrzymać w wyniku:

A. kondensacji mocznika z formaliną

B. kondensacji fenolu z formaliną

C. kondensacji aminokwasów

D. polimeryzacji aminokwasów

 

8. Produktem hydrolizy związku o wzorze

H2N-CH(CH3)-CO-NH-CH(CH3)-COOH są:

A. dwie cząsteczki glicyny

B. dwie cząsteczki alaniny

C. cząsteczka glicyny oraz cząsteczka alaniny

D. cząsteczka alaniny oraz cząsteczka leucyny

 

9. Asymetrycznego atomu węgla nie ma cząsteczka:

A. kwasu 2-hydroksypropanowego

B. kwasu 3-aminopropanowego

C. 2-butanolu

D. aldehydu 2,3-dihydroksypropanowego

 

 

10. Izomerów optycznych nie ma:

A. aldehyd glicerynowy

B. dihydroksyaceton

C. dezoksyryboza

D. kwas mlekowy

 

11. Cząsteczki cukrów nie zawierają grup:

A. ketonowych

B. aldehydowych

C. karboksylowych

D. hydroksylowych

 

12. Wskaż związki dające pozytywny wynik próby Tollensa

I. HCHO, II. CH3CHO, III. HCOOH, IV. CH3COOH, V. CH3CH2CHO, VI. CH3COCH3:

A. wyłącznie I, II, V

B. I, II, III, V

C. I, II, III, IV, V

D. wszystkie

 

13. Aby rozróżnić glukozę i fruktozę wystarczy wykonać:

A. próbę Tollensa

B. próbę Trommera

C. próbę Trommera i próbę Tollensa

D. próbę odbarwiania wody bromowej

 

14. Do czterech próbówek zawierających roztwory

I. gliceryny, II. glukozy, III. formaliny, IV. acetonu

dodano Cu(OH)2

Intensywnie niebieskie zabarwienie przybrały roztwory:

A. I, II

B. II, III

C. I, III

D. IV

15. Wskaż prawdziwe dokończenie zdania: Cukry proste, w odróżnieniu od złożonych:

A. mają słodki smak i są rozpuszczalne w wodzie

B. ulegają estryfikacji

C. mają właściwości redukujące

D. nie ulegają hydrolizie

 

16. Wskaż prawdziwe zakończenie zdania: Disacharydem redukującym jest:

A. sacharoza

B. sacharyna

C. maltoza

D. mannoza

 

17. Wskaż fałszywe zakończenie zdania: pozytywny wynik próby Tollensa daje roztwór:

A. glukozy

B. fruktozy

C. etanalu

D. sacharozy

 

18. Który z wymienionych związków nie redukuje amoniakalnego roztworu tlenku srebra:

A. glukoza

B. fruktoza

C. sacharoza

D. etanal

 

19. Wskaż fałszywe zakończenie zdania: Celulozę lub jej pochodną stanowi tkanina:

A. lniana

B. bawełniana

C. wełniana

D. z jedwabiu sztucznego

20. Utworzenie cząsteczki polisacharydu z cząsteczek cukrów prostych można nazwać:

A. polimeryzacją

B. addycją

C. polikondensacją

D. hydrolizą

 

21. Wskaż fałszywe dokonczenie zdania: Fruktoza i glukoza:

A. są produktami hydrolizy skrobi i celulozy

B. mają słodki smak

C. dają dodatni wynik próby Trommera i próby Tollensa

D. są dobrze rozpuszczalne w wodzie

 

22. W wyniku działania stężonego HNO3 na celulozę otrzymuje się :

A. nitropochodne

B. estry

C. produkty hydrolizy

D. cukry proste

Zgłoś jeśli naruszono regulamin