Szarlotka w kruchym cieście.rtf

(7 KB) Pobierz
Szarlotka w kruchym cieœcie

Szarlotka w kruchym cieście

 

Składniki:

ciasto:

54 dag mąki

30 dag masła

15 dag cukru

4 żółtka

szczypta soli

masa:

2 kg kwaskowatych jabłek

15 dag cukru

łeczka mielonego cynamonu

Cukier wanilinowy WINIARY

4 łki startych biszkoptów

10 dag rodzynek

5 dag smażonej skórki pomarańczowej

do dekoracji:

cukier puder

 

Na początku zagnieć kruche ciasto i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie obierz jabłka, połowę pokrój i przesmaż z cukrem na marmoladę, resztę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i włóż do garnka z marmoladą. Dodaj cynamon, cukier wanilinowy i bakalie, wymieszaj.

 

Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wylep nią natłuszczoną i obsypaną buł tartą formę, po czym nakłuj kilkakrotnie widelcem, piecz około 15 minut w gorącym piekarniku. Następnie podpieczony placek wyjmij z piekarnika, posyp 2 łkami startych biszkoptów, przykryj równą warstwą masy jabłkowej, znów posyp pozostałymi biszkoptami. Teraz rozwałkuj drugą część ciasta i przełóż na jabłka. Ten placek też nakłuj w kilku miejscach widelcem.

 

Szarlotkę wstaw do gorącego piekarnika, piecz około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin