Szarlotka z pomarańczami.rtf

(6 KB) Pobierz
Szarlotka z pomarañczami

Szarlotka z pomarańczami

 

Składniki:

ciasto:

żółtko

5 łek cukru pudru

szklanka mąki

6 dag masła

2 łki wody

skórka otarta z pomarańczy

szczypta soli

masa:

50 dag jabłek

3 łki cukru pudru.

do dekoracji:

2 pomarańcze

3 łki dżemu morelowego

sok z pół cytryny

 

wymieszaj z cukrem pudrem, solą i skórką z pomarańczy. Dokładnie rozetrzyj ją z posiekanym masłem, dodaj żółtko oraz wodę i szybko zagnieć ciasto. Wylep nim małą tortownicę i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C.

 

Pokrój obrane i oczyszczone jabłka i zasyp je cukrem pudrem. Po podlaniu niewielką ilością wody uduś je, wyłóż na gorące ciasto i całość piecz jeszcze około 20 minut.

 

Po upieczeniu wystudź szarlotkę, nie wyjmując jej z tortownicy, udekoruj cienkimi plasterkami obranych ze skórki pomarańczy, a na koniec zalej dżemem zagotowanym z sokiem z cytryny i niewielką ilością wody.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin