Tort ze Schwarzwaldu.rtf

(8 KB) Pobierz
Tort ze Schwarzwaldu

Tort ze Schwarzwaldu

 

Składniki:

biszkopt:

15 dag mąki

25 dag cukru

5 dag gorzkiej czekolady w proszku

8 jaj

szczypta soli

krem:

szklanka mleka

3 żółtka

7 dag cukru

3 dag mąki

3/4 szklanki śmietanki kremówki

1/3 szklanki kirszu lub wiśniówki

do nasączenia:

1/4 szklanki wody

5 dag cukru

1/4 szklanki wiśniówki

ponadto:

10 dag czereśni z kompotu

cukier puder do posypania

 

Cukier i 8 żółtek ubij na kogel-mogel, następnie wsyp mą i czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z 8 białek ubij sztywną pianę, dodając szczyptę soli, delikatnie połącz z masą. Ciasto przełóż do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej buł tartą, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 30 minut.

 

Teraz czas na krem. Mleko zagotuj. Żółtka i cukier utrzyj na puszystą masę i dokładnie wymieszaj z mą, a potem - cały czas mieszając - bardzo powoli dolewaj gorące mleko. Rozprowadzoną masę podgrzewaj, ciągle mieszając, aż się zagotuje, po czym zestaw z ognia i wystudź.

 

Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie połącz z ostudzonym kremem, a pod koniec także z kirszem (wiśniówką).

 

Przygotuj syrop: zagotuj cukier z wodą, zestaw z ognia, przestudź, wlej alkohol.

 

Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na dwa krążki i każdy nasącz syropem. Krążek spodni posmaruj kremem, ułóż na nim osączone czereśnie, przykryj krążkiem górnym, posyp go cukrem pudrem i udekoruj kilkoma czereśniami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin