klasy bonitacyjne.doc

(36 KB) Pobierz
Kl I orne najlepsze

Kl I orne najlepsze

- teren równinny i bardzo łagodnie pochyły

- zasobne we wszystkie składniki pokarmowe

- g. łatwe do uprawy, ciepłe, przepuszczalne i przewiewne ale przy tym dostatecznie wilgotne i nie zaskorupiają się

- dobre stosunki wodne- nie wymagaja melioracji

- dużo próchnicy

- dla roślin o największych wymaganiach (pszenica, buraki cukrowe, rzepak)

- wchodzą w skład komp pszennych b dobrych

- czarnoziemy, mady pyłowe i próchnicze,  brunatne wytworzone z lessów

Klasa II orne bardzo dobre

- gorsze własciwsci fizyczne, powietrzno wodne i mniej przepuszczalne i przewiewne od ornych najlepszych. Czasami wymagają melioracji

- kompleks pszenny bardzo dobry i dobry

- czarnoziemy, czarne ziemie, brunatne wytworzone z lesów, mady pyłowe

Klasa IIIa orne dobre

- gorse właść fiz i chem oraz występują w gorszych warunkach fizjologicznych niż gleby klasy  I i II

- poziom wód gruntowych może ulegać znacznych waganiom a dobór roślin jest mniejszy niż w glebach klas poprzednich

- wielkość plonu waha się w szerokich granicach- w zależności od stopnia kultury, umiejętności uprawy i nawożenia

- są zmeliorowane lub wymagają melioracji

- pgm, pgl, pgpl, dobre g brunatne i zbielicowane

- kompleks pszenny dobry, żytni b dobry

Klasa IIIb orne średnie dobre

-zbliżóne troche do IIIa ale w jeszcze większym stopniu zaznaczają się w nich gorsze właść fiz i chem. Oraz gorsze położenie fizjograficzne.

- poziom wód gruntowych ulega znacznym wahaniom a plony uzależnione są w jeszcze większym stopniu od warunków atmosferycznych

- niekiedy bywaja to gleby okresowo za suche albo za wilgotne- narazone na erozje

- przy wysokiej kulturze i dobrych warunkach atm można uzyskac dobre plony pszenicy, buraków cukrowych, koniczyny czerownej

Klasa IVa orne średniej jakości

- mniejsze możliwości wybory roślin uprawnych niż w glebach klas poprzednich

- na ogół plony uzależnione sa od ilości i rozkładu opadów atm w okresie wegetatywnym

- niekiedy występują na większych spadkach i narażone sa na erozje wodna

- gleby tej kl potencjalnie żyzne i zasobne w składniki pokarmowe lecz malo przepuszczalne i mało przewiewne oraz zimne- ciezkie do uprawy

- w okresach upałów zsychają się i tworza głębokie pęknięcia i trudne do rozłupania bryly

- uprawiane na mokro maża się

- wymagaja melioracji (drenowania)- wysoki poziom wód gruntowych

- pszenica, buraki

- żg, pgl, średnie g brunatne i zbielicowane

Klasa IVb orne średniej jakości gorsze

- zbliżone do IVa ale sa bardziej wadliwe- zbyt suche albo zbyt wilgotne

- plony uzależnione od warunków atm a ich wielkość waha się w szerokich granicach

- podmokłe, położone na stromych zboczach, wymagają drenowania

- owies, buraki i inne rośliny pastewne

- wrażliwe na susze

- żg, psg, zbyt wilgotne g brunatne i zbielicowane

Klasa V orne najsłabsze

- mało żyzne gdyż są za suche i za lekkie

-  wchodzą w skład komp żytnio- łubinowego a niekiedy żytnio- ziemniaczanego słabego

- ubogie w substancje organiczne i nie nadające się do melioracji

- gleby ciężkie i podmokłe tej klasy nadaja się pod uprawe roślin pastewnych

- żp, żg, psg, mady b lekkie, piaski całkowicie podmokłe

Klasa VI orne najsłabsze

- słabe, wadliwe, zawodne

- plony niskie i niepewne

- g płytkie i silnie kamieniste

- gorsze gatunki żwirów piaszczystych, najgorsze gatunki mad piaszczystych

Klasa VI RZ g pod zalesienie

- bardzo ubogie, zbyt suche

- poziom prawniczy (jeśli istnieje) jest na poziomie inicjalnym

- miąższość ok. 15 cm

- nieprzydatne do upraw polowych

- najgorsze gatunki żwirów piaszczystych, piaski lużne

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin