Kl I orne najlepsze
- teren równinny i bardzo łagodnie pochyły
- zasobne we wszystkie składniki pokarmowe
- g. łatwe do uprawy, ciepłe, przepuszczalne i przewiewne ale przy tym dostatecznie wilgotne i nie zaskorupiają się
- dobre stosunki wodne- nie wymagaja melioracji
- dużo próchnicy
- dla roślin o największych wymaganiach (pszenica, buraki cukrowe, rzepak)
- wchodzą w skład komp pszennych b dobrych
- czarnoziemy, mady pyłowe i próchnicze, brunatne wytworzone z lessów
Klasa II orne bardzo dobre
- gorsze własciwsci fizyczne, powietrzno wodne i mniej przepuszczalne i przewiewne od ornych najlepszych. Czasami wymagają melioracji
- kompleks pszenny bardzo dobry i dobry
- czarnoziemy, czarne ziemie, brunatne wytworzone z lesów, mady pyłowe
Klasa IIIa orne dobre
- gorse właść fiz i chem oraz występują w gorszych warunkach fizjologicznych niż gleby klasy I i II
- poziom wód gruntowych może ulegać znacznych waganiom a dobór roślin jest mniejszy niż w glebach klas poprzednich
- wielkość plonu waha się w szerokich granicach- w zależności od stopnia kultury, umiejętności uprawy i nawożenia
- są zmeliorowane lub wymagają melioracji
- pgm, pgl, pgpl, dobre g brunatne i zbielicowane
- kompleks pszenny dobry, żytni b dobry
Klasa IIIb orne średnie dobre
-zbliżóne troche do IIIa ale w jeszcze większym stopniu zaznaczają się w nich gorsze właść fiz i chem. Oraz gorsze położenie fizjograficzne.
- poziom wód gruntowych ulega znacznym wahaniom a plony uzależnione są w jeszcze większym stopniu od warunków atmosferycznych
- niekiedy bywaja to gleby okresowo za suche albo za wilgotne- narazone na erozje
- przy wysokiej kulturze i dobrych warunkach atm można uzyskac dobre plony pszenicy, buraków cukrowych, koniczyny czerownej
Klasa IVa orne średniej jakości
- mniejsze możliwości wybory roślin uprawnych niż w glebach klas poprzednich
- na ogół plony uzależnione sa od ilości i rozkładu opadów atm w okresie wegetatywnym
- niekiedy występują na większych spadkach i narażone sa na erozje wodna
- gleby tej kl potencjalnie żyzne i zasobne w składniki pokarmowe lecz malo przepuszczalne i mało przewiewne oraz zimne- ciezkie do uprawy
- w okresach upałów zsychają się i tworza głębokie pęknięcia i trudne do rozłupania bryly
- uprawiane na mokro maża się
- wymagaja melioracji (drenowania)- wysoki poziom wód gruntowych
- pszenica, buraki
- żg, pgl, średnie g brunatne i zbielicowane
Klasa IVb orne średniej jakości gorsze
- zbliżone do IVa ale sa bardziej wadliwe- zbyt suche albo zbyt wilgotne
- plony uzależnione od warunków atm a ich wielkość waha się w szerokich granicach
- podmokłe, położone na stromych zboczach, wymagają drenowania
- owies, buraki i inne rośliny pastewne
- wrażliwe na susze
- żg, psg, zbyt wilgotne g brunatne i zbielicowane
Klasa V orne najsłabsze
- mało żyzne gdyż są za suche i za lekkie
- wchodzą w skład komp żytnio- łubinowego a niekiedy żytnio- ziemniaczanego słabego
- ubogie w substancje organiczne i nie nadające się do melioracji
- gleby ciężkie i podmokłe tej klasy nadaja się pod uprawe roślin pastewnych
- żp, żg, psg, mady b lekkie, piaski całkowicie podmokłe
Klasa VI orne najsłabsze
- słabe, wadliwe, zawodne
- plony niskie i niepewne
- g płytkie i silnie kamieniste
- gorsze gatunki żwirów piaszczystych, najgorsze gatunki mad piaszczystych
Klasa VI RZ g pod zalesienie
- bardzo ubogie, zbyt suche
- poziom prawniczy (jeśli istnieje) jest na poziomie inicjalnym
- miąższość ok. 15 cm
- nieprzydatne do upraw polowych
- najgorsze gatunki żwirów piaszczystych, piaski lużne
ka_czor