indyk lub kurczak korma.txt

(1 KB) Pobierz
    * INDYK W SOSIE KORMA
    *
    * 25 dag miesa z indyka
    *
    * puszka sosu korma (Curry Sauce Patak�s)
    *
    * cebula (10 dag)
    *
    * 15 dag ryzu

    *
    * lisc laurowy
    *
    * gozdzik
    *
    * 2 ziarna ziela angielskiego
    *
    * s�l
 """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Opis:

Ryz ugotowac w posolonej wodzie z dodatkiem liscia laurowego, 

gozdzika i ziela angielskiego, odcedzic i trzymac w cieple.

(ryz wrzuca sie na "duza wode" gotujaca sie i nie mieszamy ryzu!!!!Miedzy ziarenkami

tworza sie kanaliki,ktorymi wydostaje sie powietrze i ryz sie nie przypala.nie jest tez sklejony!!)

 W woku wymieszac sos korma ze szklanka wody mineralnej niegazowanej i zagotowac.

 Mieso pokroic w kostke. Cebule obrac, grubo posiekac, razem z miesem wlozyc do woka i udusic. 

Podawac na ryzu, polane sosem, ze smazonymi warzywami.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Jezeli nie mozecie kupic sosu KORMA to moizna go zrobic samemu(polecam poeksperymentowac)

Skladniki:

smietana,

mleko kokosowe

wi�rki kokosowe,(okolo 100g)

cebula,(1- 2 szt)

olej roslinny,

koncentrat pomidorowy,(lub purre pomidorowe)

maslo,

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

przyprawy:

imbir, sok z cytryny

czosnek,

suszone liscie kolendry.

Sos powinien miec konsystencje gestej smietany!!!

Podalam orjetacyjne ilosci ale kazdy moze zmienic te proporcje

wedlug swojego gustu, smaku i uznania.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

S M A C Z N E G O
Zgłoś jeśli naruszono regulamin