Pierogi Ruskie
Składniki:
Ciasto: 50 dkg mąkiszklanka wodyłyżka olejuFarsz:0,5 kg sera białego3-4 ziemniaki20 dkg boczku wędzonego1 średnia cebula1 jajkosólpieprz
Opis przygotowania:
Przygotowanie ciastaMąkę przesiać. Następnie dolewać powoli gorącą wodę cały czas mieszając. Na końcu dodać olej. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto ostygnie zagnieść je aż do uzyskania gładkiego, elastycznego, miękkiego ciasta. Gotowe ciasto odstawić na 15 minut. Następnie rozwałkować je na cienką warstwę i szklanką wycinać okręgi. Każdy okrąg wyłożyć przygotowanym farszem i brzegi dokładnie skleić. Tak przygotowane pierogi gotować aż wypłyną na wierzch. FarszZiemniaki ugotować i poczekać aż wystygną, boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż się zarumieni. Jak wystygnie dodać ser i zmiksowane ziemniaki oraz jajko. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Angolia