ciasto na miodzie.doc

(21 KB) Pobierz
1/2 kg mąki

1/2 kg   mąki
2   jajka
1 szkl.   cukru pudru
2 płaskie łyżeczki   miodu
15 dag   masła lub margaryny
2 łyżeczki   sody

Zagnieść wszystkie składniki, ciasto podzielić na 2 części (rozprowadzić rękami). Piec osobno. Drugie ciasto pieczemy z orzechami (połówki orzechów poukładać na wierzchu). Ciasto nakłuć widelcem. Upiec.

Orzechy

30 dag   orzechów (niepołamanych)
10 dag   cukru
15 dag   masła
2 łyżki   miodu

Cukier, masło, miód rozpuścić na wolnym ogniu ciągle mieszając. Dodać orzechy i dalej mieszać aż masa zgęstnieje (ok. 10 min). Przestudzone orzechy rozłożyć na ciasto i upiec.
Ciasto nasączyć (1/3 szkl. esencji herbaty, sok z cytryny, cukier do smaku) bez orzechów, rozłożyć krem. Nasączyć ciasto z orzechami złożyć..

Krem

1/2 L   mleka
4 łyżki   mąki ziemniaczanej
3 łyżki   mąki pszennej
1   cukier waniliowy

Ze składników ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z kostką masła.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin