1/2 kg mąki2 jajka1 szkl. cukru pudru2 płaskie łyżeczki miodu15 dag masła lub margaryny2 łyżeczki sody
Zagnieść wszystkie składniki, ciasto podzielić na 2 części (rozprowadzić rękami). Piec osobno. Drugie ciasto pieczemy z orzechami (połówki orzechów poukładać na wierzchu). Ciasto nakłuć widelcem. Upiec.
30 dag orzechów (niepołamanych)10 dag cukru15 dag masła2 łyżki miodu
Cukier, masło, miód rozpuścić na wolnym ogniu ciągle mieszając. Dodać orzechy i dalej mieszać aż masa zgęstnieje (ok. 10 min). Przestudzone orzechy rozłożyć na ciasto i upiec.Ciasto nasączyć (1/3 szkl. esencji herbaty, sok z cytryny, cukier do smaku) bez orzechów, rozłożyć krem. Nasączyć ciasto z orzechami złożyć..
1/2 L mleka4 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej1 cukier waniliowy
Ze składników ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z kostką masła.
Jajocznica