Likier ananasowyZestaw na 1,5 litra likieru.1/2 swiezego ananasa lub ok. 200 g konserwowego,750 ml spirytusu o mocy 95ż,750 g cukru,300 g wody.1. Swiezego ananasa umyc, osuszyc, pokroic wraz ze skora w plastry (mozna gozastapic plastrami ananasa z puszki o wadze 250 g). Plastry wlozyc do sloja,zalac spirytusem. Zamknac sloj i postawic w cieniu na tydzien.2. Po zakonczeniu macerowania zlac spirytus i przefiltrowac przez bibule.3. W przegotowanej wodzie rozpuscic cukier, polaczyc ze spirytusem i dobrze wymieszac, a gdy wystygnie, rozlac do butelek i odstawic na 3 miesiace.4. Do zestawu likieru mozna dodac rumu lub bialego wina polslodkiego, dobregogatunku.- Jesli likier sporzadza sie z soku swiezego ananasa, to ze wzgledu na delikatny zapach tego owocu, nalezy do soku natychmiast po wycisnieciu, dodacspirytus i uzywac go wylacznie w postaci morsu.
kiszlu