Karkówka w pomidorowym sosie.docx

(13 KB) Pobierz

Karkówka w pomidorowym sosie

 

Składniki

·         1 kg karkówki najlepiej bez kości

·         2 średnie cebule

·         marchew

·         pieczarki 30 dag

·         ząbek czosnku

·         sól, pieprz

·         przyprawa do karkówki

·         masło lub margaryna

·         Sos:

·         2,5 łyżki octu jabłkowego

·         2,5 łyżki magii

·         3 łyżki wody

·         3 łyżki cukru

·         3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania

1.      Karkówkę możemy pokroić w plastry ok.1,5- 2 cm lub pozostawić w całości. Ja robiłam w całym kawału. Rozgniatamy ząbek czosnku i łączymy ze szczyptą soli, nacieramy dokładnie mięso. Posypujemy przyprawą do karkówki i świeżym pieprzem, odstawiamy do lodówki tak do 2 godzin. Dwie średnie pieczarki zostawiamy resztę dokładnie opłukujemy i kroimy na kawałki, przesmażamy na maśle lub margarynie, solimy i pieprzymy do smaku. Marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki dodajemy do pieczarek, dusimy jeszcze kilka minut i wyłączamy. Cebule kroimy w piórka i przesmażamy na maśle na osobnej patelni, solimy(nie dużo) i pieprzymy do smaku, uważamy żeby się nie przypaliła ma się lekko zeszklić. Po wyjęciu karkówki z lodówki układamy ją w naczyniu żaroodpornym i kładziemy warstwami cebulkę i podduszone pieczarki z marchewką (razem z sosikiem jaki powstał z duszenia). Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos z : 2,5 łyżek octu jabłkowego i maggi oraz z 3 łyżek wody, cukru i koncentratu pomidorowego. Kroimy pozostawione wcześniej pieczarki. Po 40 minutach pieczenia wyjmujemy karkówkę i posypujemy ją pieczarkami i polewamy pomidorowym sosem. Ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami lub kopytkami i polewamy powstałym wspaniałym sosem. Smacznego

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin