Moja mięsna galaretka.docx

(35 KB) Pobierz

Moja mięsna galaretka

 

4 golonka (nie używam nóżek bo nie lubię ich widoku...)

- 3 marchewki

- 2 pietruszki

- 1 nieduży seler

- 1 cebula

- garść ziela angielskiego

- 3-4 liście laurowe

- 1 opakowanie żelatyny "Prymat"

- sól i pieprz

golonka myjemy i przekładamy do garnka, dodajemy ziele i liście, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.

- po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy

pod przykryciem ok. 2h.

- po tym czasie dodajemy obrane warzywa

, po płaskiej łyżce soli i pieprzu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 1h.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=105126

- po tym czasie mięsko powinno być bardzo miękkie i łatwo odchodzić od kości.

- wyciągamy mięso i warzywa z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia a wywar przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odmierzamy ok, 2 - 2,50 litra gorącego wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę.

- mięso obieramy od kości i wrzucamy do dużej miski lub rozkładamy porcjami do tymbalików.

- z warzyw do galaretki kroję tylko marchewkę ale jeśli ktoś lubi mozna dodać wszystkie.

- na mięso i marchewkę wlewamy wywar z żelatyną i odstawiamy do zastygnięcia.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=105127

- podajemy z octem lub przyprawą typu maga w płynie, pieprzem i pieczywem.

SMACZNEGO!!!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin