Golonka z warzywami.docx

(100 KB) Pobierz

Golonka z warzywami

Składniki

4 kawałki golonki (ok. 1,5 kg)
ok 1,5 l wody
1 por
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 cebule
1 łyzka miodu
4 ziarna

ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 dużych ziemniaków
kostka rosołowa
vegeta
pieprz

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=67021

Mięso wkładamy do gara, następnie zalewamy wodą (nie za dużo) dodajemy ziele angielskie

, liście laurowe, pieprz, vegetę i rosołek. Gotujemy ok 30 min. Dodajemy miód i pocięte na większe kawałki warzywa (bez ziemniaków) i gotujemy jeszcze ok 20 min.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=67028
Odzielamy wywar od mięsa i warzyw:

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=67029http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=67027
Z golonek wyjmujemy kości. Wtykamy ugotowane warzywa

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=67026
Ziemniaki obieramy i kroimy na gróbe frytki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy pozostałe warzywa.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=67025http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=67024
Następnie układamy golonki. Zalewamy wywarem. Pieczemy pod przykryciem ok 40 min (180 stopni). Odkrywamy i pieczemy kolejne ok 15 min (tak by skórka ładnie się przypiekła).

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=67022http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=67021
Mój kolejny przepis na obiadek z jednego naczynia!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin