Golonka z warzywami
Składniki
4 kawałki golonki (ok. 1,5 kg)ok 1,5 l wody1 por2 marchewki1 pietruszkakawałek selera2 cebule1 łyzka miodu4 ziarna
ziela angielskiego2 liście laurowe5 dużych ziemniakówkostka rosołowavegetapieprz
Mięso wkładamy do gara, następnie zalewamy wodą (nie za dużo) dodajemy ziele angielskie
, liście laurowe, pieprz, vegetę i rosołek. Gotujemy ok 30 min. Dodajemy miód i pocięte na większe kawałki warzywa (bez ziemniaków) i gotujemy jeszcze ok 20 min.
Odzielamy wywar od mięsa i warzyw:
Z golonek wyjmujemy kości. Wtykamy ugotowane warzywa
Ziemniaki obieramy i kroimy na gróbe frytki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy pozostałe warzywa.
Następnie układamy golonki. Zalewamy wywarem. Pieczemy pod przykryciem ok 40 min (180 stopni). Odkrywamy i pieczemy kolejne ok 15 min (tak by skórka ładnie się przypiekła).
Mój kolejny przepis na obiadek z jednego naczynia!
martunia.n