Bitki wieprzowe zapiekane
Składniki
· 4 plastry mięsa z łopatki, szynki lub karkówki,
· 2 średnie cebule,
· mąka,
· sól, pieprz, zioła prowansalskie,
· olej do smażenia,
· 2-3 marchewki /opcjonalnie/
Mięso zbić jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Jeżeli użyjemy marchewki pokroić ją w kostkę i położyć na dno naczynia, a na marchewkę położyć mięso.Cebulę obrać pokroić w półplasterki, zeszklić z odrobiną soli na pozostałym po mięsie tłuszczu.Następnie cebulkę ułożyc na mięsie. Całość posypać ziołami prowansalskimi, podlać odrobiną wody i zapiekać pod przykryciem w piekarniku w temp. 190 0C przez 20, a jeżeli dodamy marchewkę to 30 min.Polecam ! - danie jest pyszne, a przy tym proste i bardzo łatwe w wykonaniu. :)
martunia.n