Bitki wieprzowe zapiekane.docx

(58 KB) Pobierz

Bitki wieprzowe zapiekane

 

Składniki

·         4 plastry mięsa z łopatki, szynki lub karkówki,

·         2 średnie cebule,

·         mąka,

·         sól, pieprz, zioła prowansalskie,

·         olej do smażenia,

·         2-3 marchewki /opcjonalnie/

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=81348

Mięso zbić jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Jeżeli użyjemy marchewki pokroić ją w kostkę i położyć na dno naczynia, a na marchewkę położyć mięso.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=81349
Cebulę obrać pokroić w półplasterki, zeszklić z odrobiną soli na pozostałym po mięsie tłuszczu.Następnie cebulkę ułożyc na mięsie. Całość posypać ziołami prowansalskimi, podlać odrobiną wody i zapiekać pod przykryciem w piekarniku w temp. 190 0C przez 20, a jeżeli dodamy marchewkę to 30 min.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=81350

Polecam ! - danie jest pyszne, a przy tym proste i bardzo łatwe w wykonaniu. :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin