5 Przemian - DANIA GŁÓWNE (przepisy z zachowaniem polskiej tradycji).doc

(3047 KB) Pobierz
DANIA GŁÓWNE

DANIA GŁÓWNE

 

Bigos z kapusty pekińskiej

 

Oto przepis na szybki i smaczny bigos, kapusta pekińska potrzebuje kilku minut, żeby zmiękła i nabrała smaku przypraw.

 

Sł – na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, jedną pokrojoną w słupki marchewkę

O – pokrojonego pora i połowę selera, garść ziaren kolendry, pieprz

Sn – solimy

K – wrzucamy łyżeczkę bazylii

G – tymianek

 

Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut i wrzucamy:

 

Sł – łyżkę masła

O – pokrojoną kapustę pekińską

Sn – sos sojowy

K – pomidory z puszki

G – majeranek

 

Dusimy ok. 5 minut i:

 

Sł – 1 łyżeczki mielonego kminku

O – curry (ok. łyżeczki)

Sn – sos sojowy

K – jogurt naturalny – 2 łyżki

G – kurkumę

 

Dusimy jeszcze do 5 minut i gotowe.

 

 

 

Botwinka z soczewicą

 

Połączenie wiosennej botwinki z soczewicą może się wydawać ryzykowne, ale daje wcale miłe efekty.

 

 

 

G – wrzątek, szczypta kurkumy

Sł – marchewka, pietruszka (pokrojone w plasterki)

O – pokrojony seler i por, szczypta pieprzu

Sn – sól

K – bazylia

 

Gotujemy kilkanaście minut i dodajemy:

 

G – szczyptę tymianku

Sł – pokrojony pęczek botwinki i kilka pokrojonych ziemniaków, 1 szklanki czerwonej soczewicy, łyżkę oleju

O – płaską łyżeczkę garam masali

Sn – sos sojowy

 

Gotujemy aż warzywa zmiękną (ok. 15 minut) i dodajemy:

 

K – sok z 1/2 cytryny

G – tymianek

Sł – masło i śmietanę.

 

 

Bób po chłopsku

 

Kto lubi bób, polubi ten przepis. Kto nie lubi ma szansę się przekonać.

 

Skład:

 

-0.5 kg bobu

-1 cebula

-1 kiszony ogórek

-1 pęczek koperku

-2 ząbki czosnku

-pół szklanki śmietany (kwaśnej)

-1 łyżka masłą

-sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Opłukany bób zalać wrzątkiem, osolić i gotować pod przykryciem ok 15 minut do miękkości. Mrożony bób gotuje się ok 5 minut krócej. Odcedzić, osączyć i obrać z łupinek.

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Kiszony ogórek pokroić w drobną kostkę. Nastepnie wymieszać bób, cebulę i ogórek oraz polać śmietaną. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Szczypiorek drobno posiekać i obficie posypać nim bób przed podaniem.

 

 

Brązowy ryż z marchewką i mlekiem kokosowym

 

Proste i niezwykle aromatyczne danie. Zestawienie mleka kokosowego, marchewki i cynamonu daje niespodziewanie dobry efekt.

 

Sł – na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w plastry marchewkę, szczyptę cynamonu

O – starty na grubej tarce świeży korzeń imbiru, kardamon

Sn – sos sojowy

 

dusimy kilkanaście minut podlewając niewielką ilością zimnej wody, żeby się marchewka nie przypaliła; jak marchewka zmięknie dodajemy:

 

K – sok z cytryny

G – kurkumę

Sł – filiżankę mleka kokosowego, łyżkę masła

 

Podajemy z brązowym ryżem.

 

 

 

Brokuły w razowym cieście

 

Oto sposób na szybkie i smaczne danie z brokułów. Zrobienie go zajmuje kilkanaście minut a jest na tyle pożywne, że może być daniem obiadowym.

 

Ciasto:

 

O – szklanka mąki żytniej, łyżka curry, pieprz

Sn – łyżka bulionu wegetariańskiego w proszku, może być trochę sosu sojowego

K – 2 łyżki mąki pszennej razowej, bazylia

G – łyżeczka tymianku

Sł – jajko, mleko w ilości potrzebnej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany

 

Składniki dokładnie mieszamy, brokuł dzielimy na cząstki, maczamy w cieście i wkładamy na rozgrzany, głęboki olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

 

Cieciorka ze śmietaną i ziołami

 

Cieciorka to bardzo wdzięczne warzywo strączkowe – smakuje na wiele sposobów. Oto letnia wersja cieciorki:

 

Paczkę cieciorki moczymy przez noc, odlewamy wodę i gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie (szybciej zmięknie).

 

Sł – na rozgrzanym oleju dusimy 2 duże cebule (najlepiej świeże, cukrowe), dodajemy miękką cieciorkę, łyżeczkę mielonego kminku

O – 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, łyżkę ziaren kolendry, pieprz, curry

Sn – sól, sos sojowy

K – łyżkę przecieru pomidorowego, bazylię

G – kurkumę, tymianek

 

dusimy pod przykryciem kilkanaście minut i dodajemy:

Sł – 2 łyżki masła i 2 łyżki śmietany

 

Jeśli potrawa zrobi się za łagodna robimy jeszcze jeden obieg dodając – pieprzu, curry, sosu sojowego, soku z cytryny i tymianku.

 

 

Curry z mango

 

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła, po łyżce stołowej ziaren gorczycy, kolendry i kminu rzymskiego, starty korzeń świeżego imbiru (ok. 2 cm), chwilę podgrzewamy i dalej dodajemy wg Pięciu Przemian:

 

O – dużą cebulę pokrojoną w krążki, pół łyżeczki pieprzu

Sn – 1 łyżeczki soli, sos sojowy

 

i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu; potem:

 

K – puszkę pomidorów bez skórki albo koncentrat pomidorowy z kartonu

G – 1 łyżeczki kurkumy

Sł – pokrojony owoc mango, (można dodać jeszcze trochę zmielonego kminu rzymskiego według gustu) przykrywamy i dusimy aż mango zrobi się miękkie, ale się nie rozpadnie;

O – curry, jeśli trzeba to jeszcze trochę pieprzu

Sn – sos sojowy

K – 3 łyżki stołowe naturalnego jogurtu

G – odrobinę kurkumy

 

Curry z mango podajemy z brązowym ryżem (ryż można trochę doprawić sosem sojowym i masłem).

Pycha!

 

 

Fantazja warzywna

 

Przepis z „resztek w kredensie”

 

Sł – na rozgrzaną patelnię z olejem ryżowym wrzucić pokrojone warzywa: dużą cebulę, dużą marchew, łyżeczkę kminu rzymskiego, cztery pokrojone daktyle

O – białą część pora, połowę małej główki czerwonej kapusty, kolendrę w ziarnach, pieprz, curry

Sn – sól (trochę zimnej wody)

K – dwie łyżki przecieru pomidorowego

G – 1 łyżeczki kurkumy

 

Poddusić pod przykryciem i dodać:

 

Sł – łyżkę masła

O – pół główki kapusty pekińskiej

Sn – sos sojowy

 

Całość trzeba poddusić jeszcze kilka minut i odstawić z ognia.

Dobrze smakuje z ryżem.

 

 

Fasolka szparagowa z musem kalafiorowym

 

Lato w pełni, warzyw w bród – czas na warzywne improwizacje. Oto jedna z nich.

 

Mus kalafiorowy:

 

O – ugotowanego kalafiora (uważajcie, żeby się zbytnio nie rozgotował) rozdrabniamy blenderem i dodajemy: ½ łyżeczki pieprzu

Sn – łyżeczkę soli

K – sok z połowy cytryny

G – ½ łyżeczki kurkumy

Sł – 2 łyżki majonezu

 

Ugotowaną fasolkę szparagową polewamy masłem z dodatkiem curry, posypujemy prażonym sezamem i układamy obok kalafiorowego musu posypanego prażonymi ziarnami dyni i słonecznika.

 

 

Gołąbki warzywne             

 

Przepis na gołąbki z duszonymi warzywami. Sos pomidorowy z letnich, słodkich pomidorów (nie tych z supermarketu) dodaje gołąbkom głębi smaku.

 

Nadzienie:

 

Sł – na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone dość drobno: 2 marchewki, 2 pietruszki

O – selera, pora, brokuły, pieprz, łyżeczkę curry, łyżeczkę oregano

Sn – sól, sos sojowy

K – łyżeczkę bazylii

G – 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki kurkumy

 

dusimy pod przykryciem kilkanaście minut i dodajemy:

 

Sł – łyżkę masła

O – ząbek czosnku

Sn – sos sojowy do smaku

K – sok z cytryny

 

dusimy jeszcze kilka minut i odstawiamy z ognia.

 

W tym czasie gotujemy liście kapusty:

G – wrzątek, kurkuma (ok. 1/2 łyżeczki na 1,5 litra wody)

Sł – kminek mielony

O – pieprz

Sn – sól

K – szczypta bazylii

 

Do tak przyprawionego wrzątku wkładamy liście kapusty i gotujemy je do miękkości (trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały) po czym wyjmujemy delikatnie i wykładamy na płaski talerz.

 

Na każdym liściu układamy nadzienie warzywne i zawijamy liście. Na talerzu polewamy sosem pomidorowym i posypujemy świeżą bazylią.

 

Sos pomidorowy:

 

Sł – na rozgrzanym oleju dusimy pokrojoną drobno cebulę

O – dodajemy pieprz, zmiażdżony czosnek, oregano

Sn – sól

K – obrane ze skórki i pokrojone pomidory (z kilograma pomidorów wychodzi ok. 0,7 l sosu), bazylię

G – kurkumę

 

Dusimy pod przykryciem kilka minut i dodajemy:

Sł – łyżkę masła i łyżkę gęstej śmietany

 

Po zdjęciu z ognia sos miksujemy.

 

 

Gołąbki z liści winorośli

 

Przepis na gołąbki dla tych, którym uda się zdobyć liście winorośli. Takie gołąbki to prawdziwy rarytas, uwierzcie mi.

 

Zrywamy młode liście winorośli (najlepsze są świeże, żywo zielone), płuczemy i wkładamy do niewielkiej ilości wrzącej wody, dodajemy szczyptę kurkumy, łyżeczkę oleju, pieprz i sól.

 

Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Liście powinny być zanurzone w wodzie.

Po wyjęciu z wody wykładamy liście na talerz i układamy na każdym czubatą łyżkę nadzienia. Zawijamy liście i zawiązujemy gołąbki nitką.

 

Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ryżowy), układamy gołąbki i podsmażamy z obu stron.

 

Nadzienie:

K – 25 dkg białego sera rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy łyżeczkę estragonu

G – dodajemy 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, tymianek

Sł – łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę oleju

O – pieprz

Sn – sól

 

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, odstawiamy na chwilę, po czym wykładamy na liście winorośli.

 

 

Grzyby mun z makaronem ryżowym

 

 

Nazwa dania brzmi egzotycznie, ale nie dajcie się zwieźć! Egzotyka jest w smaku, wykonanie zaś jest bardzo proste.

 

Moczymy paczkę grzybów Mun w gorącej wodzie (około 15-20 minut) wyciągamy i kroimy w paski.

 

Sł – na rozgrzany olej wrzucamy dwie pokrojone cebule

O – pokrojonego selera (ok. połowy) i pora (białą część), pieprz, zmiażdżony czosnek, curry

Sn – grzybki Mun, sól

K – bazylię

G – tymianek

 

dusimy kilka minut pod przykryciem i dodajemy dalej:

 

Sł – łyżkę masła

O – jeszcze trochę pieprzu

Sn – sos sojowy

K – natkę pietruszki

 

Tak przygotowane grzyby podajemy z makaronem ryżowym. Na talerzu posypujemy prażonym na suchej patelni sezamem.

 

 

 

Gulasz sojowy

 

Gulasz sojowy wymaga dopracowania, ale po zrobieniu kilku obiegów (wg pięciu przemian) nabiera nieoczekiwanie dobrego smaku. Jest to danie na „konkretny” obiad.

 

Sł – cukinia, kabaczek, papryka, cebula pokrojone wrzucamy na rozgrzany olej

O – starty, świeży imbir, pieprz, garam masala

Sn – sól, sos sojowy, kostka sojowa (wcześniej gotujemy ją w niewielkiej ilości wody z sosem sojowym lub bulionem wegetariańskim)

K – pokrojone, świeże pomidory, bazylia (też nie żałujmy, świeże pomidory lubią bazylię)

G – tymianek

Sł – masło (może być łyżka śmietany do smaku).

 

Na koniec posypujemy zieleniną. Podajemy z kaszą albo ryżem i surówkami.

 

 

Gulasz z dyni hokkaido

 

Ta potrawa jest niezwykle aromatyczna – jedzenie jej sprawia dużą przyjemność.

 

Sł – dusimy cebulę, dodajemy dynię Hokaido i cukinię pokrojone w grube kawałki (ze skórką), drobno pokrojoną czerwoną paprykę

O – nasiona kolendry, garam masalę, pieprz

Sn – sól

K – świeże pomidory pokrojone w kostkę, bazylię

G – tymianek

Sł – masło

Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut i dodajemy:

 

O – ząbek czosnku

Sn – bulion wegetariański albo sos sojowy

K – niewielką ilość jogurtu naturalnego

G – szczyptę kurkumy

 

 

Kolorowe danie Tomka

 

Duszone warzywa można przygotowywać na wiele sposobów. Oto przepis na duszone warzywa wymyślony przez mojego kreatywnego kolegę Tomka Gulińskiego.

 

Sł – na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone: pieczarki, paprykę czerwoną

O – kapustę pekińską, pokrojone naleśniki z mąki razowej, curry

Sn – sól

K – przecier pomidorowy, bazylię

G – tymianek, kurkumę

 

Dusimy pod przykryciem do miękkości.

 

Na talerzu posypujemy żółtym serem i pietruszką.

 

 

 

Kotleciki selerowe

 

Kotleciki selerowe są proste i ciekawe w smaku. Dobrze smakują z pszenicą orkiszową i np. sałatą z sosem vinegret.

 

Oto przepis na 6 kotletów:

 

O – szklankę płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych) zalewamy 1 szklanki wrzątku, po chwili dodajemy startego na grubej tarce selera, 1 łyżeczki pieprzu i troszkę zmielonej kolendry

Sn – łyżeczkę soli

K –  łyżeczkę estragonu (może być więcej – estragon jest ważny)

G – 1 łyżeczki kurkumy albo tymianku

Sł – odrobinę kminku

Formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

SOS VINEGRET

 

Sł – 1 szklanki oliwy

O – rozgnieciony ząbek czosnku, szczypta pieprzu

Sn – 1 łyżeczki soli

K – 1 łyżeczki bazylii, trochę soku z cytryny

G – szczypta tymianku

 

Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka minut, żeby się „przegryzł”. Polewamy nim sałatę tuż przed podaniem.

 

 

Kotlety gryczane

 

K – 20 dkg białego sera rozgnieść widelcem

G – wrzucić do niego ugotowaną kaszę gryczaną w takiej ilości, żeby składniki się połączyły i stworzyły ścisłą masę

Sł – jajko albo szczyptę kminku (bez jajka kotlety też są dość ścisłe)

O – pieprz

Sn – sól (co najmniej łyżeczkę)

K – estragon – im więcej tym smaczniej!

 

Masę zagniatamy i formujemy w niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej z sezamem i pieczemy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

 

 

Kotlety sojowe z suszonymi...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin