5 Przemian - ZUPY (przepisy z zachowaniem polskiej tradycji).doc

(748 KB) Pobierz
ZUPY

ZUPY

 

 

Barszcz z kiszonych buraków

 

Domowe kiszenie warzyw jest dużo mniej kłopotliwe niż mogłoby się wydawać. Dziś przepis na sok z kiszonych buraków i czerwony barszczyk z niego. Warto pamiętać, że sok z kiszonych buraków wspomaga pracę wątroby i skutecznie nawilża organizm.

 

1 kg buraków obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, zalewamy 2 litrami przegotowanej, przestudzonej wody, dodajemy 4 ząbki czosnku (przekrojone), kilka ziaren ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Naczynie przykrywamy szczelnie i odstawiamy na trzy dni w ciepłe miejsce. (naczynie powinno być ceramiczne lub emaliowane). Po trzech dniach sok jest gotowy do picia. Jest naprawdę doskonały!

 

Jeśli chcemy zjeść czerwony barszczyk - odcedzamy sok, wlewamy do garnka i podgrzewamy (barszcz nie może się zagotować, bo straci wartości odżywcze). Dodajemy majeranek, tymianek, kminek, pieprz i nieco sosu sojowego (przyprawy można dobierać dowolnie).

Barszczyk świetnie smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem.

 

 

Botwinka wegańska

 

Wiosną botwinki nigdy za dużo, a ten przepis jest naprawdę oryginalny.

 

G – 2 litry wrzątku, łyżeczka kurkumy

Sł – pokrojone: młoda marchewka i pietruszka, pęczek botwinki (w całości), 4 młode ziemniaki (warzyw przed pokrojeniem nie obieramy, myjemy ostrą szczoteczką pod bieżącą wodą), 1 łyżeczki kminku mielonego

O – pokrojony młody por i seler (już bez liści), 1 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki zmiażdżonego czosnku

Sn – sól, sos sojowy

K – łyżeczkę soku z cytryny

 

Kiedy warzywa będą już miękkie wrzucamy:

 

K: 3 łyżki drobno posiekanej młodej, kiszonej kapusty

G: tymianek

 

Gotujemy jeszcze kilka minut, jeśli trzeba robimy jeszcze jeden obieg, żeby doprawić smak (z tych samych przypraw).

 

Zupę nalewamy na talerze i po kilku minutach, kiedy zupa przestygnie, dolewamy po łyżce oleju sezamowego i posypujemy świeżym koperkiem.

 

 

Chłodnik

 

Chłodnik – lekkie i pożywne danie, przy którym naprawdę można się wykazać kreatywnością. Właściwie panuje tu zupełna dowolność, cokolwiek wrzucimy do kefiru lub maślanki – będzie dobre!

 

K – utarty na grubej tarce, świeży ogórek, garść świeżego kopru

G – tymianek, majeranek

Sł – starty (również na grubej tarce) burak             

O – pokrojona rzodkiewka, kalarepa

Sł – sól

K – kefir, garść świeżych ziół (mięta, bazylia, szałwia, melisa)

 

 

Chłodnik, zupa dla leniwych

 

K – 2 duże ogórki ze skórką ścieramy na grubej tarce

G – szczypta tymianku i kurkumy

Sł – łyżka śmietany

O – zmiażdżony ząbek czosnku, cebula dymka pokrojona drobno, starta na tarce młoda kalarepa i kilka rzodkiewek dla koloru, pieprz czarny

Sł – sól (przynajmniej łyżeczka)

K – kefir (ilość zależy od tego, czy lubimy gęsty czy rzadszy chłodnik), garść posiekanego koperku i kilka listków drobno posiekanej, świeżej mięty.

 

To jest naprawdę pyszne, orzeźwiające i niezwykle aromatyczne danie!

 

 

Kapuśniak z prażokami

 

Oto danie staropolskie w wersji wegetariańskiej. Smakuje tak samo jak w dzieciństwie, czyli wtedy kiedy jeszcze jedliśmy skwarki i boczek.

 

G – ok. 1,5 litra wrzątku, szczypta kurkumy

Sł – pokrojone 2 marchewki i jedna pietruszka

O – pokrojony seler i por, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz

Sn – sól, sos sojowy

 

Chwilę pogotować, jak warzywa zmiękną wrzucamy:

 

K – kilogram kapusty kiszonej (dobrze jest ją wcześniej pokroić)

G – tymianek, kurkumę

Sł – podsmażoną na maśle cebulę, łyżeczkę kminku

 

Gotujemy aż kapusta będzie miękka.

 

W tym czasie robimy prażoki:

 

Sł – 1 kg obranych ziemniaków zalewamy wrzątkiem

O – dodajemy ząbek czosnku

Sn – sól

 

Gotujemy do miękkości i pod koniec gotowania wsypujemy garść mąki pszennej razowej; po kilku minutach ziemniaki odcedzamy uważając, żeby nie wylać mąki; tłuczemy ziemniaki z mąką dodając masło i kilka łyżek usmażonej cebuli.

Jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę soli.

 

Kapuśniak i prażoki podajemy na osobnych talerzach.

 

 

Krupnik na kaszy orkiszowej

 

Krupnik, niby zwykła zupa, a jednak można pofantazjować podczas gotowania. Oto przepis na krupnik, który, dzięki użyciu kaszy orkiszowej, zyskuje zupełnie nowy smak.

 

G – wrzątek, kurkuma

Sł – marchew, pietruszka

O – por, seler, cebula, pieprz

Sn – sól

K – kasza orkiszowa

 

gotujemy aż warzywa i kasza zmiękną i dodajemy:

 

G – tymianek

Sł – oliwę z oliwek lub masło

O – zmiażdżony ząbek czosnku

Sn – sos sojowy

 

Na talerzu posypujemy zupę natką pietruszki.

 

 

Krupnik ryżowy

 

Dziś nowa wersja krupniku – z brązowym ryżem i pomidorami. Bardzo pożywna zupa – polecam.

 

G – wrzątek (ok. 2 litrów), szczypta kurkumy

Sł – pokrojona marchew i pietruszka

O – szklanka brązowego ryżu, seler, por, pieprz

Sn – sól

K – estragon

 

Gotujemy aż warzywa zaczną mięknąć i dodajemy:

G – tymianek

Sł – mielony kminek, masło lub oliwę

O – rozmaryn

Sn – sos sojowy

K – krojone pomidory z puszki, bazylię

G – szczyptę kurkumy

 

Na talerzu posypujemy natką pietruszki.

 

 

Rosół wegetariański

 

Rosół? Tak, w rzeczy samej:) Można ugotować rosół bez mięsa, który smakuje jak ten w dzieciństwie, u babci, w niedzielę, po kościele. Spróbujcie!

 

G — wrzątek, kurkuma

Sł — starta na grubej tarce marchew i pietruszka

O — starty seler i cienko pokrojony por, starty, świeży

imbir (dużo), pieprz (ma być na ostro)

Sn — bulion wegetariański (też sporo)

K — duża garść natki pietruszki

G — tymianek

Sł — masło, roztrzepane jajko wlewać na wrzącą zupę energicznie mieszając (powstaną lekkie, lane kluseczki)

 

Na talerzu wsypujemy jeszcze garść świeżej zieleniny i gotowe.

 

 

Ziołowy krem z ziemniaków

 

Jest to zupa rozgrzewająca śledzionę, świetna na katary i wewnętrzne zimno. Do tego naprawdę smaczna.

 

W dużym, dość płaskim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy:

 

Sł – pokrojone w plastry: 2 cebule, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1,5 kg ziemniaków

O – pokrojonego pora i selera, garść suszonego rozmarynu, pieprz

Sn – sól

K – bazylię

G – kurkumę i tymianek

 

przykrywamy i dusimy ok. 10 minut często mieszając, żeby się nie przypaliły warzywa.

 

G – wlewamy wrzącą wodę w takiej ilości, żeby przykryła warzywa

O – wciskamy 2 ząbki czosnku

Sn – sól, bulion wegetariański

 

przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut.

Jak warzywa będą miękkie:

K – dodajemy przynajmniej 2 łyżki soku z cytryny

G – kurkumę

Sł – masło

O – szczyptę pieprzu

Sn – połowę opakowania sera fety

 

Zupę miksujemy na gładką masę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wciskamy ząbek czosnku i pokrojony w kostkę chleb orkiszowy.

 

Na talerzu zupę posypujemy grzankami i siekanym, świeżym tymiankiem.

 

 

 

Zupa dyniowa na słodko

 

Jest to łagodna, lekko słodka zupa. Bardzo ją lubią dzieci. Może być także traktowana jako zupa śniadaniowa.

G – wrzątek, kurkuma

Sł – utarta dynia

O – curry, gałka muszkatołowa

Sn – sól

K – mąka razowa pszenna (rozrobiona w zimnej wodzie)

G – szczypta kurkumy

Sł – mleko krowie, masło, miód

 

Na talerzu posypujemy zupę płatkami kukurydzianymi i gotowe!

 

 

 

Zupa grzybowa

 

Przepis na wigilijną zupę grzybową wg Pięciu Przemian.

 

G – wrzątek, szczypta kurkumy

Sł – pokrojona marchewka i pieruszka

O – pokrojony seler i por, szczypta pieprzu

Sn – sól

K – szczypta bazylii

 

Gotujemy warzywa na zupę i w tym samym czasie w niewielkiej ilości lekko posolonej wody gotujemy suszone grzyby. Jak grzyby będą miękkie kroimy je na małe kawałki i dodajemy do wywaru warzywnego (razem z wodą, w której się gotowały).

 

Zupę gotujemy jeszcze kilkanaście minut, dodajemy masło, pieprz i sól jeśli trzeba. Można dodać trochę soku z cytryny i tymianku. Na koniec doprawiamy gęstą śmietaną i zupa gotowa.

 

 

 

Zupa jarzynowa z kolendrą

 

Ta zupa musi być aromatyczna! Nie żałujcie kolendry i pamiętajcie o cukrze a efekt murowany (przy odrobinie szczęścia udaje się wydobyć z niej prawdziwy „aksamit”).

 

G – wrzątek, odrobina kurkumy

Sł – pokrojone marchewki i pietruszka

O –  pokrojony seler i por

Sł – sól

K – szczypta bazylii

G – tymianek (może być też majeranek)

Sł – pokrojone ziemniaki

O – kolendra cała (sporo), kolendra mielona (też sporo)

Sn – sól, bulion wegetariański

K – koperek, sok z cytryny

G – tymianek

Sł – masło, trochę cukru, śmietana

 

 

 

Zupa kalafiorowa z pomidorami

 

oto przepis na zupę kalafiorową trochę inaczej:

 

G – 2 litry wrzątku, odrobina kurkumy

Sł – pokrojona młoda marchew i pietruszka

O – młody por, seler i kalafior – również pokrojone, pieprz

Sn – łyżeczka soli, sos sojowy

 

Gotujemy kilkanaście minut i dodajemy dalej:

 

K – pokrojone, wcześniej obrane ze skórki, pomidory – 2 szt, garść świeżego kopru i natki pietruszki

G – tymianek

Sł – masło albo oliwę z oliwek, pokrojone młode ziemniaczki (w łupinkach)

 

gotujemy ok. 10 minut i doprawiamy gęstą śmietaną.

 

 

 

Zupa miso

 

Zupa miso to lekka i bardzo zdrowa zupa. Ma pełen zestaw aminokwasów i enzymów. Nie żałujcie miso, oprócz tego, że zdrowe to jeszcze smaczne!

 

G — wrzątek

Sł — marchew, pietruszka

O — seler, por, czosnek

Sn — sól

K — zielenina

G — lubczyk

Sł — kminek,

O — ryż brązowy, pieprz

Sn — pasta miso (pastę dodajemy po zestawieniu zupy z gazu, jak lekko przestygnie)

 

 

 

Zupa selerowa z orzechami

 

Przepis na dość prostą w wykonaniu, a naprawdę ciekawą w smaku zupę z selera naciowego z orzechami włoskimi.

 

Sł – roztapiamy na patelni 2 łyżki masła

O – wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w plasterki selera naciowego (ok. 1 pęczka), pieprz

Sn – 1 łyżeczki soli, łyżeczka bulionu wegetariańskiego w proszku

 

Dusimy kilka minut pod przykryciem i dodajemy:

 

K – 2 łyżki mąki pszennej razowej, mieszamy

G – wlewamy 3 litra gorącej wody, wsypujemy 1 szklanki pokrojonych orzechów włoskich, szczyptę kurkumy

 

Gotujemy ok. 15 minut i doprawiamy:

 

Sł – 1 szklanki śmietany 30 %

O – szczypta pieprzu

Sn – 10 dkg niebieskiego sera pleśniowego

K – sok z połowy cytryny

G – szczypta kurkumy

 

Na talerzu posypujemy posiekanymi liśćmi selera.

 

 

 

Zupa soczewicowa z orkiszem

 

Taka zupa to prawdziwe zdrowie na talerzu – polecam ją tym, którzy potrzebują wzmocnienia i siły witalnej.

 

Sn – nalewamy do garnka ok. 2 litrów zimnej wody, lekko ją solimy

K – wsypujemy 2/3 szklanki pszenicy orkiszowej

G – doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy ½ łyżeczki kurkumy

Sł – pokrojoną marchew i pietruszkę

O – selera, pora i ½ szklanki brązowego ryżu

Sn – szklankę zielonej soczewicy

 

gotujemy aż zmiękną warzywa i dodajemy dalej:

 

K – przynajmniej 2 łyżki koncentratu pomidorowego, bazylię

G-  łyżeczkę tymianku

Sł – łyżeczkę kminku, masło albo oliwę z oliwek

O – łyżeczkę garam masali, trochę pieprzu i 2 ząbki czosnku (rozgniecionego)

Sn – sos sojowy, trochę soli

 

gotujemy aż zmiękną zboża i soczewica, jeśli trzeba to doprawiamy jeszcze do smaku.

Już na talerzu, kiedy zupa trochę przestygnie, dodajemy ok. ½ łyżeczki miso i posypujemy natką pietruszki.

 

 

 

Zupa spalająca tłuszcz

 

Dziś coś dla tych, którzy mają oponki na brzuchu:) Ta zupa oczyszcza organizm i stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej. I do tego jest naprawdę smaczna! Żeby dała szybko widoczne efekty, jemy ją przez trzy dni (wyłącznie). Jeśli to zbyt ekstremalna wizja – proponuję ją jako lekkie danie obiadowe. Wszystkie warzywa kroimy i zjadamy.

 

G – 2 litry wrzątku, szczypta kurkumy

Sł – czerwona i zielona papryka

O – pół główki białej kapusty, seler naciowy (trzy gałązki), seler, por

Sn – sól kamienna

K – 3 duże pomidory obrane ze skórki, bazylia

G – tymianek albo rozmaryn

 

Gotujemy chwilę i dodajemy dalej:

 

Sł –cukinię, oliwę z oliwek, 1 łyżeczki kminku rzymskiego

O – 2 ząbki czosnku, pieprz, oregano

Sn – sos sojowy

K – natkę pietruszki

 

Już na talerzu, do lekko przestudzonej zupy dodajemy pastę miso.

 

 

 

Zupa wiosenna

 

Zupę wiosenną można ugotować tylko wiosną, kiedy pojawia się młoda włoszczyzna i młode ziemniaki. Smak pierwszej w sezonie zupy wiosennej nie da się niczym zastąpić ani powtórzyć. Aż do następnej wiosny.

 

G – wrzątek, kurkuma

Sł – pokrojona młoda marchewka i pietruszka razem z nacią

O – por i seler razem z liśćmi, rozdrobniony młody kalafior, pieprz, 1 szklanki kaszy jęczmiennej

Sn – sól

K – garść świeżego koperku

pogotować chwilę i dodawać dalej:

 

G – szczyptę rozmarynu

Sł – pokrojone młode ziemniaki, oliwę z oliwek ewentualnie masło

O – pieprz

Sn – sos sojowy

K – sok z cytryny (ok. łyżeczki)

G – tymianek

Sł – doprawic śmietaną

 

Na talerzu zupę posypac świeżym koperkiem i natką.

Zupa z fasolki mung

 

Fasolkę mung namoczyć wystarczy ok. 1 godz. Wypłukać i w tej samej wodzie ugotować aż będzie miękka i ziarenka będą rozpadać się.

 

- garść fasolki mung

- 2 szkl wody

- 0,5 łyżeczki kminku indyjskiego

- kawałek świeżego imbiru

- 0,5 łyżeczki kurkumy

- kilka kropel soku z cytryny,

- posiekana natka pietruszki do posypania

- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego

- sól do smaku

 

Fasolkę mung należy namaczać ok. 1 godz. Wypłukać i w tej samej wodzie gotować aż będzie miękka i ziarenka będą się rozpadać. Następnie na rozgrzany olej wrzucić jedno po drugim kminek; starty imbir, kurkumę - uważać żeby nie przypalić. Po kilku sekundach odstawić i wlać przyprawy do zupy. Posolić, wcisnąć kilka kropel soku z cytryny i posypać natką pietruszki.

 

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin