Zupa z dyni
ęłęóRobie taka zupe w zimne dni, do niej podaje grzanki zrobione na masle z
ziolami. 2 szklanki pokrojonych na plastry porow, tylko czesci biale i jasno zielone 1 zabek czosnku 2 lyzki dobrej oliwy 4 szklanki kawalkow dyni, najlepiej malej (albo jakiejs innej, niz zwykla, pomaranczowa dynia - ja uzywam takiej, ktora ma bezowa skore w glebokie pionowe faldy) 3 szklanki rosolu 2-3 liscie lubczyku lub kostka maggi lisc bobkowy 1 lyzka sosu sojowego sol, pieprz do smaku W glebokim garnku pory zeszklic na oliwie, dodac pokrojony czosnek, zeszklic. Dodac dynie, podsmazyc chwile. Dodac pozostale skladniki, dusic mieszajac od czasu do czasu, az dynia sie rozleci, okolo 45 minut. Przepuscic przez sito lub zmiksowac w blenderze, az sie osiagnie gesta, gladka zupe. Doprawic do smaku. Grzanki posypac na talerzu.
ęłęóDżem z dyni i jabłek
Składniki :
· 1 kg dyni 500 gram jabłek kwaśnych 700 gram cukru kilka goździków
ęłęóSposób przygotowania:
Umytą i obraną dynię oczyścić z pestek oraz luźnego miękiszu i pokrajać na kawałki. Umyte jabłka pokrajać, wymieszać z pokrajaną dynią i Rozparować pod przykryciem, a później dusić w odkrytym rondlu przez 30 min. Przetrzeć, dodać cukier i przyprawy i dalej podgrzewać, aż nieco zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć
ęłęóRacuchy z dyni
ęłęóSkładniki:300 g miąszu dyni 3/4 szkl jogurtu naturalnego 2 szkl. mąki pszennej 2 jajka budyń waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Wykonanie:Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać resztę składników, wymieszać i smażyć na rumiano
Męłęóarynata z dyni
SKLADNIKI:
Składniki
· 4 szklanki dyni , obranej , pokrojonej w dużą kostkę
· 3/4 szklanki octu
· 1 szklanka cukru , 4 łyzki miodu
· 10 gożdzików
· 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
· 1 łyzeczka soli
ETAPY PRZYGOTOWANIA:1. dynię włożyć do garnka ,wlać ocet i miód , dodać pozostałe składniki , wymieszać 2. doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu , zmniejszyć płomień , gotować na małym ogniu aż dynia stanie się szklista 3. przełożyć do wypażonych słoików , mocno zakręcić i chwilę pasteryzować 4. doskonały dodatek do mięs i wędlin
RUUKKI