POTRAWY Z DYNI.rtf

(3 KB) Pobierz

 

 

Zupa z dyni

 

ęłęóRobie taka zupe w zimne dni, do niej podaje grzanki zrobione na masle z

ziolami.

2 szklanki pokrojonych na plastry porow, tylko czesci biale i jasno zielone
1 zabek czosnku
2 lyzki dobrej oliwy
4 szklanki kawalkow dyni, najlepiej malej (albo jakiejs innej, niz zwykla,
pomaranczowa dynia - ja uzywam takiej, ktora ma bezowa skore w glebokie pionowe
faldy)
3 szklanki rosolu
2-3 liscie lubczyku lub kostka maggi
lisc bobkowy
1 lyzka sosu sojowego
sol, pieprz do smaku
W glebokim garnku pory zeszklic na oliwie, dodac pokrojony czosnek, zeszklic.
Dodac dynie, podsmazyc chwile. Dodac pozostale skladniki, dusic mieszajac od
czasu do czasu, az dynia sie rozleci, okolo 45 minut. Przepuscic przez sito lub
zmiksowac w blenderze, az sie osiagnie gesta, gladka zupe. Doprawic do smaku.
Grzanki posypac na talerzu.

ęłęóDżem z dyni i jabłek

Składniki :

·         1 kg dyni 500 gram jabłek kwaśnych 700 gram cukru kilka goździków

 

ęłęóSposób przygotowania:

Umytą i obraną dynię oczyścić z pestek oraz luźnego miękiszu i pokrajać na kawałki. Umyte jabłka pokrajać, wymieszać z pokrajaną dynią i Rozparować pod przykryciem, a później dusić w odkrytym rondlu przez 30 min. Przetrzeć, dodać cukier i przyprawy i dalej podgrzewać, aż nieco zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć

 

ęłęóRacuchy z dyni

ęłęóSkładniki:
300 g miąszu dyni
3/4 szkl jogurtu naturalnego
2 szkl. mąki pszennej
2 jajka
budyń waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Wykonanie:
Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać resztę składników, wymieszać i smażyć na rumiano

 

Męłęóarynata z dyni
 

SKLADNIKI:

Składniki

·         4 szklanki dyni , obranej , pokrojonej w dużą kostkę

·         3/4 szklanki octu

·         1 szklanka cukru , 4 łyzki miodu

·         10 gożdzików

·         1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

·         1 łyzeczka soli


 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:1. dynię włożyć do garnka ,wlać ocet i miód , dodać pozostałe składniki , wymieszać
2. doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu , zmniejszyć płomień , gotować na małym ogniu aż dynia stanie się szklista
3. przełożyć do wypażonych słoików , mocno zakręcić i chwilę pasteryzować
4. doskonały dodatek do mięs i wędlin

 


 

 

 

 

 

 


 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin