Kwiaty lotosu
Oryginalna przekąska z gruszek
Składniki na 4 porcje:
4 duże jędrne gruszki
szklanka białego wytrawnego wina
20 dag żółtego sera (goudy lub edamskiego)
mielone: cynamon, goździki
ziele angielskie
pieprz cayenne
4 łyżeczki smażonych borówek
kilka gałązek zielonej pietruszki
Zagotuj wino z cynamonem, goździkami, pieprzem cayenne i zielem angielskim. Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne i wrzuć do wina, w którym będą się gotowały na niewielkim ogniu około 10 minut, po czym zostaw je w wywarze do ostygnięcia. Po wyjęciu potnij na cienkie płatki.
Ser żółty pokrój na tak cienkie plasterki, żeby dały się zwinąć w ruloniki. Na czterech, najlepiej ciemnej barwy talerzykach najpierw ułóż płatki gruszek w duży kwiat, na nich ruloniki sera, jako drugą warstwę, a w środku umieść łyżeczkę borówek. Jako dekoracji użyj gałązek zielonej pietruszki.
kristine.tp