Składniki:Banany, miód, kakao, bita śmietana. Jak przyrządzić?Opiekamy dojrzałe banany na grillu (w całości, ze skórą) do momentu, aż cała skóra zrobi się czarna. Zdejmujemy na talerz, obieramy ze skóry, oblewamy miodem, posypujemy kakao. Można ewentualnie dodać bitą śmietanę.
Można także zdjąć z grilla, nie obierać ze skórki, jedynie zrobić długie nacięcie wzdłuż banana, rozchylić skórkę i do środka nalać Advocata ewentualnie rum, likier lub inny alkohol, można tez posypać gorzką czekoladą.
Składniki:Banany, goździki, czekolada - koniecznie gorzka, alkohol - polecam; becherovke, może tez być żubrówka, koniak, rum. Byle nie czysta wódka. Jak przyrządzić?W banany w skórce wbijamy w jednym rządku wzdłuż obok siebie goździki - tak w odstępie do 1 cm. Najlepiej zrobić to przynajmniej na 2 godziny przed grillowaniem. Ja osobiście robię je nawet dzień wcześniej i wsadzam do lodówki na noc. Następnie banany grilluję, aż będą brązowe (może też nawet wypływać sok z nakłutych goździkami miejsc). Banan w środku musi być mięciutki. Następnie rozcinamy skórkę z obu stron wzdłuż rządku z goździkami. Banana nadziewamy wzdłuż drobno posiekanymi cząstkami czekolady (która się rozpływa pod wpływem temperatury) i polewamy oczywiście wybranym alkoholem. Pychota!
kristine.tp