slodkosci.odt

(38 KB) Pobierz

 Walentynki pełne smaku. 
www.LIDL.pl

 

Smażone banany w sosie kawowo-nugatowym

 

1 łyżeczka kawy ziarnistej Bellarom Espresso
100 g kremu orzechowo-nugatowego Choco Nussa
2 łyżki śmietany do ubijania Pilos
150 g truskawek
4 niezbyt miękkie banany (po ok. 130 g)
1-2 łyżki masła Pilos

Kawę zmielić, a następnie zagotować 50 ml mocnego espresso. Stopić w nim krem orzechowo-nugatowy i dodać śmietanę. Pozostawić do ostygnięcia. Truskawki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i smażyć na gorącym maśle przez 2-3 minuty z obu stron. Po pierwszym obróceniu skropić syropem z kawy i lekko skarmelizować. Banany i truskawki ułożyć na 4 talerzach i polać sosem.
 

 

Babeczki z orzechami włoskimi i wiśniami amarena

 

150 g miękkiego masła Pilos

150 g cukru Castello

szczypta soli jodowanej Castello

2 jajka

50 g orzechów włoskich Alesto

150 g mąki Castello

1 łyżeczka proszku do pieczenia Castello

75 ml mleka Pilos

125 g cukru pudru Sweet Family

100 g twarożku podwójnie śmietankowego Pic Frisch

120 g wiśni ze słoika Harvin (plus 2 łyżki soku)

orzechy włoskie do dekoracji

papierowe papilotki w rozmiarze babeczek

 

125 g masła, cukier i sól wymieszać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać pojedynczo jajka i dokładnie wymieszać. Orzechy włoskie posiekać, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta razem z mlekiem, krótko wymieszać. Przełożyć do 12 papierowych papilotek i umieścić je na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C przez ok. 30 minut na złoto-brązowy kolor. Cukier puder przesiać przez sito. Ubić z pozostałym masłem i twarożkiem, aż do uzyskania kremowej konsystencji, dodając przy tym 2 łyżki soku z wiśni amarena. Schłodzić w lodówce. Babeczki ostudzić na kratce do studzenia ciast, a następnie z każdej wydrążyć środek za pomocą łyżeczki lub łyżki do wykrawania melona. Zagłębienie wypełnić wiśniami amarena. Krem ubić jeszcze raz i przełożyć do woreczka do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy. Wycisnąć na babeczki, każdą udekorować 1 połówką orzecha włoskiego.

Wskazówki: Babeczki można również upiec, używając do tego celu specjalnej blachy na muffiny.

 

Babeczki z malinami

 

225 g mrożonych malin Green Grocer’s
125 g miękkiego masła Pilos
160 g cukru Castello
szczypta soli jodowanej Castello
2 jajka
200 g mąki Castello
1 łyżeczka proszku do pieczenia Castello
50 g cukru pudru Sweet Family
kolorowe perełki z cukru do dekoracji
350 g twarożku Pilos 40 %
papierowe papilotki (w rozmiarze babeczek), woreczki do zamrażania Aromata

 

Maliny rozmrozić. 150 g zmiksować i przetrzeć przez sito. Masło, 125 g cukru i soli wymieszać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać pojedynczo jajka i dokładnie wymieszać. Dodać maliny. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia i dodać do ciasta, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do 10-12 papierowych papilotek i umieścić je na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 30 minut na złoto-brązowy kolor. Ostudzić na kratce do studzenia ciast. Cukier puder przesiać przez sito, wymieszać z 2 łyżeczkami wody na gładką masę, przelać do woreczka do zamrażania i odciąć mały narożnik. Z każdej babeczki odkroić górną część i przekroić ją na pół. Udekorować lukrem i perełkami z cukru i pozostawić do wyschnięcia.

Twaróg dobrze wycisnąć, używając do tego celu czystej ściereczki kuchennej. Wymieszać z pozostałym cukrem. Pozostałe maliny dobrze osączyć, dodać i wymieszać. Masę rozsmarować na spodzie babeczek, w każdą wetknąć po dwa „skrzydła motyla” zaokrągloną częścią do wewnątrz.

Wskazówka: Babeczki można również upiec, używając do tego celu specjalnej blachy na muffiny.

 

Garaletki z grzanego wina i wiśni

150 ml wina Cabernet Cimarosa Ruby
250 ml nektaru wiśniowego
40 g cukru
¼ łyżeczki przyprawy do pierników
¼ łyżeczki cynamonu Mikado
5 listków białej żelatyny Castello
120 g wiśni Harvin (ze słoika, osączonych)
100 g śmietany do ubijania Pilos
1 opakowanie cukru wanilinowego Castello

 

Zagotować wino i sok wiśniowy z cukrem i przyprawami i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Żelatynę namoczyć w dużej ilości zimnej wody. Wycisnąć i rozpuścić w ciepłym grzanym winie z sokiem wiśniowym. Wiśnie osączyć, przełożyć do 4 salaterek (po ok. 125 ml) i polać grzanym winem z wiśniami. Odstawić do ostygnięcia, a następnie żelować przez 4 godziny lub przez noc w lodówce. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukru waniliowego. Galaretki przełożyć z salaterek na talerze, każdą udekorować kleksem śmietany.

 

Mus kawowy z truskawkami

1 świeże jajko
130 g śmietany do ubijania Pilos
2 listki białej żelatyny Castello
75 g białej czekolady Bellarom
1 łyżka kawy rozpuszczalnej Granarom
40 g cukru pudru Sweet Family
4 całe ziarna kawy Melangerie Bellarom
250 g truskawek

 

Jajko rozbić, białko ubić na sztywno. 100 g śmietany również ubić, ubite białko i śmietanę wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę drobno posiekać i stopić w gorącej kąpieli wodnej. Pozostałą śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej kawę rozpuszczalną. Stopić w niej odciśniętą żelatynę. Żółtko ubić z cukrem pudrem. Czekoladę wymieszać z kremem kawowym i połową ubitej na sztywno śmietany. Dodać pozostałą śmietanę i ubite białka i wymieszać, mus przełożyć do miseczek w kształcie serca i wstawić na min. 3 godziny do lodówki. Ziarna kawy grubo posiekać. Truskawki oczyścić. Mus posypać ziarnami kawy, podawać z truskawkami.

 

Wskazówka: Jeśli nie masz foremek w kształcie serca, wstaw miskę z musem do lodówki i nakładaj porcje dużą łyżką.

 

Tarta w kształcie serca

1 jajko
125 g miękkiego masła Pilos
75 g cukru pudru Sweet Family
1 opakowanie cukru wanilinowego Castello
190 g mąki pszennej Castello
szczypta soli jodowanej Castello
mąka do wałkowania Castello
130 g śmietany kremówki Pilos
2 łyżki amaretto Armilar
2 listki białej żelatyny Castello
125 g śmietany do ubijania Pilos
250 g wiśni Harvin (ze słoika, plus 125 ml soku)
papier do pieczenia Aromata

 

Rozbić jajko. Masło pokroić w kostkę i zagnieść na gładkie ciasto z 60 g cukru pudru i cukrem wanilinowym, mąką, żółtkiem, solą i 2-3 łyżkami zimnej wody. Ciasto wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.

 

Ciasto rozwałkować na odrobinie mąki na grubość ok. pół centymetra. Wyciąć duże serce (ok. 20 x 26 cm), a z resztek ciasta wykroić małe serduszka (2,5 cm). Duże serce ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi cienko posmarować białkiem, naokoło ułożyć małe serduszka jedno obok drugiego, duże serce nakłuć kilkakrotnie widelcem. Pozostałe serca również ułożyć na blasze i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C na jasny kolor, aż będą chrupiące, małe serca wyjąć już po 8-10 minutach pieczenia. Wszystko pozostawić do ostygnięcia.

 

Śmietanę kremówkę wymieszać z pozostałym, przesianym przez sito cukrem pudrem i amaretto. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, lekko odcisnąć i rozpuścić na małym ogniu. Najpierw dodać 2 łyżki masy ze śmietany kremówki, a następnie powstały krem wymieszać z pozostałą masą. Wstawić do lodówki, aż krem zacznie gęstnieć. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać, a następnie rozsmarować na sercu z kruchego ciasta.

 

Wiśnie dobrze osączyć i rozłożyć na kremie. Obłożyć pozostałymi serduszkami, polać sokiem.

 

Tartaletki z serem i malinami

100 g ciastek maślanych Sondey
70 g masła extra Pilos
tłuszcz do foremek
300 g twarożku podwójnie śmietankowego Pic-Frisch
200 g śmietany kremówki Pilos
110 g cukru pudru Sweet Family
1 opakowanie cukru waniliowego Castello
1 jajko z wolnego chowu
1 żółtko
400 g malin
woreczki do zamrażania Aromata 

 

Ciastka maślane włożyć do woreczka do zamrażania, drobno rozkruszyć, rozwałkowując wałkiem do makaronu. Masło stopić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami i przełożyć do 8 natłuszczonych, małych foremek z wyciąganym dnem (o średnicy 9 - 10 cm), dociskając do dna. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 8 minut. Odstawić do ostygnięcia na 5 minut, temperaturę pieca zmniejszyć do 160°C.

Twaróg wymieszać ze śmietaną kremówką, 100 g cukru pudru, cukrem wanilinowym, jajkiem i żółtkiem. Przełożyć na upieczone spody i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Wyjąć, ostudzić, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc. Przed podaniem tartaletki wyjąć z foremek. Maliny przebrać, tylko w razie potrzeby umyć, dobrze osuszyć. Ułożyć na tartaletkach i posypać cienką warstwą pozostałego cukru pudru.

Wskazówka: Tartaletki można również piec w małych foremkach z silikonu.

Tort malinowy Charlotte

150-175 g podłużnych biszkoptów La Cestera
500 g mrożonych malin Green Grocer's (rozmrożonych)
8 listków białej żelatyny Castello
800 g chudego twarogu Pilos
150 g cukru Castello
2 opakowania cukru wanilinowego Castello
200 g śmietany do ubijania Pilos
ozdoby z czekolady do dekoracji według uznania
folia spożywcza Aromata

 

Formę o prostych ściankach (o średnicy ok. 18 cm) wyłożyć folią spożywczą. Biszkopty ułożyć jeden przy drugim wokół obrzeża i wyłożyć nimi dno formy. Maliny dobrze osączyć, ok. 50 g ładnych owoców odłożyć do dekoracji i wstawić pod przykryciem do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twaróg, 125 g cukru i cukier wanilinowy wymieszać, aż cukier się rozpuści. Wymieszać z resztą malin. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić na małym ogniu, dodać 2 łyżki kremu malinowego i wymieszać. Tak przygotowaną masę wymieszać z pozostałym kremem malinowym i wstawić na ok. 10 minut do lodówki.  Śmietanę ubić na sztywno. Gdy krem malinowy zacznie gęstnieć, dodać śmietanę i wymieszać. Masę ostrożnie przełożyć do formy wyłożonej biszkoptami i włożyć pod przykryciem na noc do lodówki, aby stężała. Przed podaniem torcik Charlotte ostrożnie przełożyć z formy na talerz, usuwając folię. Pozostałe maliny obtoczyć w pozostałym cukrze, ozdobić nimi Charlotte, do dekoracji użyć również ewentualnie ozdób z czekolady.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin