Tiropites – greckie pierogi z serem
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
szczypta soli
15 dag masła albo margaryny
Farsz: ser feta jajo natka pietruszki pieprz
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Masło posiekać, wyrobić z mąką na masę dodając stopniowo wody (ok. 1 szklanki). Ciasto wyklepać, schować do lodówki. Po godzinie wyjąć, rozwałkować, posmarować lekko roztopionym masłem oprószyć mąką, zwinąć w rulon i schować znów do lodówki. Po wyjęciu z lodówki jeszcze raz rozwałkować na grubość 1 centymetra. Wykrawać dość duże krążki o srednicy ok. 10 cm, nakładać na nie pokruszony ser feta wymieszany z jajkiem, posiekaną naci pietruszki, solą i pieprzem, zalepiać jak pierogi, piec w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut. Podawać na gorąco.
vlinger27